65 yaşındaki bir diş hekimi, İstanbul'da yaşayan çocuklarını görmek için trenle yolculuk yaptı. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı hızlı trenle İstanbul'a ulaşan sağlıkçı, aynı bakanlık çatısı altında çalışan Marmaray'ı kullanmak isterken binmesine izin verilmedi. Güvenlik görevlilerinin geçmesine izin vermemesinin nedeni ise şehir içinde toplu taşımayı kullanmasına getirilen yasak. Oğlu ile Söğütlüçeşme durağında dakikalarca görevlilere dil döken ve iki doz aşısını olduğunu da belirten diş hekimi bir türlü bariyerleri aşamadı.
Bu sadece bir örnek. Onun gibi milyonlar var. Sadece ileri yaştaki insanlar değil, 18 yaş ve altındaki genç ve çocuklar da benzer bir durumla karşı karşıya. Anne ve babalarıyla toplu ulaşım araçlarını kullanarak şehirlerarası seyahat edebiliyor ama şehir içinde toplu ulaşımı kullanamıyor.
Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla hükümet tarafından açıklanan tedbirler kafa karıştırmaya devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mayıs ayının son gününde yaptığı açıklamada ülkede 1 Haziran'dan itibaren uygulanacak kararlardan bazılarını açıkladı.
Erdoğan'ın bu açıklamasından kısa bir süre sonra da İçişleri Bakanlığı uygulanacak adımları detaylandırdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Başka şehre gidebiliyorlar
Genelgede 65 yaş üstü vatandaşlar ile 18 yaş altı genç ve çocuklar için şu madde dikkati çekti:
Genelgede Aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarımızla ilgili olarak, herkes için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının dışında ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacaktır.
Aynı şekilde bu yaş grupları için şehirlerarası yolculuklarla ilgili de bir kısıtlama yoluna gidilmedi. Ancak bakanlığın genelgesinin bir diğer maddesinde toplu taşımayla ilgili şu yasak yer aldı:
Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarımız şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanamayacaklardır.
Buna göre söz konusu yaş grupları şehirlerarası seyahat yapabilirken, şehir içinde toplu taşıma kullanamıyor.
Örneğin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın çatısı altında hizmet veren Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) hızlı treni ile İstanbul'a seyahat eden söz konusu yaş gruplarından bir kişi, aynı bakanlığın bünyesi altında çalışan Marmaray'ı kullanarak evine veya gitmek istediği yere ulaşmıyor.
Bakanlığın uygulamasında toplu taşıma yasağıyla ilgili şu istisna da yer alıyor:
Bu hükümden, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yüz yüze eğitim ve öğretim yapmasını uygun gördüğü öğrenciler istisna tutulacaktır.
Düzeltilecek mi?
İçişleri Bakanlığı'nın genelgelerle seyahat gibi temel hak ve hürriyetleri yasaklama getirmesinin hukuki boyutu tartışılırken bu uygulamanın da çok kalabalık bir grubu etkilediği görülüyor.
Bakanlığın uygulamalar hayata geçirildikten sonra gelen eleştiriler doğrultusunda bazı düzeltmeler yaptığı biliniyor.
Salgın döneminin "tuhaf" olarak hatırlanacak bu uygulamanın düzeltilip düzeltilmeyeceği merak konusu.
© The Independentturkish