BM raporu: Dünyada ilk otonom drone saldırısını Türk yapımı İHA gerçekleştirdi

BM'nin yayımladığı bir raporuna göre, patlayıcı yüklü Türk yapımı İHA, Libya’da Hafter güçlerine, komut almadan yapay zekasıyla tespit ederek saldırı düzenledi. Bunun İHA'ların kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdiği ilk saldırı olabileceği ifade ediliyor

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde kurulan Libya Uzmanlar Paneli, BM Güvenlik Konseyine sunmak üzere bir rapor hazırladı.

Söz konusu raporda, Libya'daki savaşta patlayıcı yüklü Türk yapımı "otonom kamikaze drone"nun kullanımına ilişkin bilgiler yer aldı.

Yeni Şafak'ın rapordan aktardığı habere göre, Libya’daki çatışmalar esnasında Hafter güçleri, saldırılarının püskürtülmesinin ardından patlayıcı yüklü Türk yapımı otonom kamikaze drone Kargu-2 tarafından bulunarak vuruldu.

Raporda, verilen zarara veya drone saldırısı sonrası ölü sayısına ilişkin bilgi yer almıyor. Bu olay, makine öğrenimine dayalı otonom bir silahın bilinen ilk vakası olarak kabul ediliyor. İnsansız hava araçlarının kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdiği ilk saldırı olabileceği ifade ediliyor.

Yabancı basında yer aldı

BM raporunda yer verilen olay yabancı basında da yer aldı. AXIOS, "Katil robotların çağı çoktan başlamış olabilir" başlığıyla duyurdu.

New Scientist dergisi, "Drone'lar ilk kez insanlara tamamen otonom olarak saldırmış olabilir" ifadesine yer verdi.

New York Post ise "Katil drone, kendisine söylenmeden bir insan hedefini avladı" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Döner kanatlı İHA

Kargu, Türkiye'de geliştirilen, asimetrik harp veya anti-terör alanlarında kullanılmak üzere tek er tarafından taşınabilen, otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabilen bir insansız hava aracı.

Kargu, gerçek zamanlı özgün görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin olarak kullanılabiliyor. Kargu-2 ile bir binanın ya da mağaranın içine girilip tespit yapılabiliyor, tehdit unsurları etkisiz hale getirilebiliyor.

 

Independent Türkçe, Yeni Şafak
 

DAHA FAZLA HABER OKU