Taksim Metrosu’nda “Çerkes Sürgün İkonografisi ve Fotoğraf Sergisi” açıldı

Taksim Metrosunda 28 Mayıs’a kadar açık olacak sergide sürgün ikonografisi ve acının fotoğrafları yer alıyor

 İstanbul Taksim Metrosu’nda açılan sergi 28 Mayıs’a kadar açık olacak / Fotoğraf: Independent Türkçe

Çerkes Kültür Evi derneğinin öncülüğünde İstanbul’da bulunan KAFFED üyesi derneklerin desteğiyle gerçekleşen sergide; İkonografi sanatçısı Mahmut Koçer, Ressam Faruk Kutlu, Fotoğraf sanatçısı Ferit Domaniç ve Fatih Ersem’in eserleri yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 İstanbul Taksim Metrosu’nda 28 Mayıs’a kadar açık olacak serginin açılışına KAFFED Genel Başkanı Yıldız Şekerci ve CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel de katıldı.

“Bunun adı soykırımdır”

Açılışta konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Açıkel, “Çerkesler, büyük bir soykırıma ve sürgüne uğradılar. Sürüldükleri coğrafyalarda uyum sağladılar vatan edindiler. Hatta ülkelerin inşasında ön saflarda fedakarca, cesurca mücadele ettiler. Biz de gururlu ve onurlu milletin acısını paylaşıyoruz” dedi.

Konuşmasında kaybolan dillere dikkat çeken Açıkel, “Kaybolan diller arasında Kafkas dilleri önde gelmektedir. Bu diller bir renklilik ve mirastır. Dilleri korumalı ve yaşatmak için elimizden gelen çalışmaları yapmalıyız” ifadesinde bulundu.

“Karadeniz en çok bize karadır”

KAFFED Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız Şekerci  de, ’’21 Mayıs tarihi bizim için soykırımın ve sürgünün simgesel tarihidir. 1.5 milyon insanımız o tarihte Karadeniz üzerinden Osmanlı topraklarına geldi. Çoğunluğu Karadeniz’de olmak üzere 500 bin insanımız hayatını yitirdi. Onun için Karadeniz en çok bize karadır ‘’diye konuştu.

eserler.jpg
Sergide İkonografi sanatçısı Mahmut Koçer, Ressam Faruk Kutlu, Fotoğraf sanatçısı Ferit Domaniç ve Fatih Ersem’in eserleri yer alıyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

“Sesimizi duyurmak istiyoruz”

Çerkeslerin yaşadığı soykırım ve sürgünün dünyada yeterince dillendirilmediğine dikkat çeken Çerkes Kültür Evi Derneği Başkanı Ömer Çötok ise “Bu sergiyi açmaktaki amacımız; 1864 büyük Çerkes Soykırım ve Sürgününü duymayan, bilmeyen insanlara sesimizi daha çok duyurmak.  Sergiyi açmamızda desteklerini esirgemeyen acımızı  paylaşan İBB’ye çok teşekkür ederiz” dedi.

Sergide eserleri yer alan ikonografi sanatçısı Mahmut Koçer de “Çalışmalarımda bir sürgüne tabi tutulmuş, acı bir yaşamı tatmış, apogrif yaşamın içinde sürüklemiş insanların acılarını heyecanlarını müziklerini danslarını sanatımla dile getirmek istedim” şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU