Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir, ABD Savunma Bakanlığının Türkiye’nin F-35 programından çıkarıldığına ilişkin mektubunun Türkiye’nin haklı argümanlarını desteklediğini belirterek, sorun çözümü için çalışma yürütüleceğini açıkladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelen Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir, F-35 programından çıkarılmanın hukuki zemini bulunmadığını vurguladı. İsmail Demir, yeni bir müzakere ortamı doğduğunu belirtti ancak müzakerelere ilişkin çerçevenin program katılımı ve uçak bedeli olarak ödenen tutarlarla sınırlı olabileceğini işaret etti.
Savunma Sanayii Başkanlığı, ABD’de F-35 sorunuyla ilgili bir Hukuk Bürosu ile anlaşmış ve hukuki çalışmalar yanında lobi faaliyetleri de yürütmeye başlamıştı.
Demir şunları kaydetti:
“F-35 programından çıkartılma ve F-35’lerimizin bir kısmının verilmemesi konularının bir hukuki zemini var, mutabakat zaptına dayalı bir ortaklık var. Biz bu imzalanan metin çerçevesinde herhangi bir ortağın ana ülke olsa bile diğer bir ortağı çıkarttım demekle çıkartamayacağını söyledik, çünkü bu metne göre herhangi bir ortağın buradan çıkartılması ancak bütün ortakların oybirliğiyle olur veya kendisi çekilir. Bunun hiçbirisi gerçekleşmediği halde ‘Türkiye’yi çıkarttım’ açıklamalarının bir hukuki zemini yoktur. Geçen ay yazılan bir mektupta da ABD’liler bunu bir nevi itiraf etmiş oldular, çünkü söylediklerine göre bu mutabakat zaptı çerçevesinden kendileri çekildiklerini, ayrı bir mutabakat zaptı ile işe devam edeceklerini bildiriyorlar. Bu ne demek? Biz bu kurduğumuz tablodan birisini çıkartamayacağımızı anladım, onun için biz bu masadan kalkalım, diğer işimize gelenleri de alalım, ama diğer metin askıda kalsın. Yani hukuki olarak hükümsüz olamasa da pratik olarak hükümsüz kalsın anlamında bir adıma gidildi”
“Müzakere olacak”
SSB Başkanı İsmail Demir, diğer yandan konuyla ilgili temas ve diyalogun sürdürülmesi iradesi olduğunu da belirterek, “Neticesinde de bu ortaklık çerçevesinde, uçaklarımızla ilgili oluşan haklarımızın zayi olmaması, hukuk temelli bir yaklaşımla müttefiklik ruhuna da aykırı olmayacak şekilde bir çözüm bulunmasıyla ilgili diyalog süreci başlayacak” diye konuştu.
“Uyuşmazlıkla ilgili şimdiye kadar bir zemin oluşmamıştı”
İsmail Demir, anlaşmadaki uyuşmazlıkların öncelikle tarafların kendi aralarında çözülmesine dair hüküm taşıdığını hatırlatarak, tarafların uyuşmazlık konusunda şimdiye kadar kendi aralarında konuşması için bir zemin oluşmadığını belirtti.
Demir, “Beklentimiz o ki, yine işte müttefiklik ruhu, ittifak ruhu içinde birbirleriyle ilişkileri olmuş ve olacak iki müttefikin belirli bir adil ölçüde bu meseleyi çözümlemeleri beklenir. Konuşmazsan hiçbir şeyi çözemezsin, bir yandan konuşmamız başlamış oldu” dedi.
Milli Muharip Uçağa ağırlık verilecek
İsmail Demir, Türkiye’nin bu projeden dışlanmasıyla uçakları elde etme ihtimalinin düşük olabileceğine de işaret edecek şekilde, “Biz Milli Muharip Uçak projemize bütün gücümüzle yükleneceğiz. Bunu enkısa zamanda hayata geçirmek üzere çalışacağız. Ama tabii bu cevabı verdiğimizde de bunu bir hayalperest vizyon olarak kullanmak da istemiyoruz. Meselenin zorluğunu ben her ortamda vurguluyorum. Bunu mazeret üretmek için değil, ne kadar çok çalışmamız, ne kadar bu işi sıkı tutmamız gerektiğini vurgulamak açısından söylüyorum” dedi.
"Yüksek irtifa hava savunma sistemi 2023 sonuna kadar bitecek"
İsmail Demir, ABD ile sorunların ana kaynağı olan yüksek irtifa hava savunma sistemi tedarikindeki sıkıntılara yönelik olarak da SİPER adı verilen yerli sistemin 2023 sonuna kadar hazır hale geleceğini açıkladı. Türkiye ABD ve Avrupa’dan yüksek irtifa hava savunma sistemi alamaması nedeniyle Rus yapımı S-400 sistemlerini satın almıştı.
Dünya