Almanya'nın Hamburg kentindeki Deutsches Elektronen-Synchrotron adlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı çarpıcı bir video hazırladı. Kara deliğin bir yıldızı yuttuğu anlar nefes kesici şekilde görselleştirildi.
"Gelgit bozulması" diye de bilinen bu olaylar epey nadir. Zira Live Science'ın NASA'dan aktardığına göre bir galakside genellikle 10 bin yılda bir meydana geliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yıldızlar genellikle bir başka yıldız veya büyük bir nesnenin yerçekimiyle etkileşime girdikten sonra bir kara deliğe doğru savruluyor. Bunun ardından şanssız yıldız, kara deliğin çekim kuvveti yüzünden parçalanıyor ve ince malzeme akışına dönüşüyor.
Bu esnada videoda da gösterildiği gibi yığılma diski adlı yapı oluşuyor.
NASA, kara deliğin bir yıldızın kütlesinin yaklaşık yüzde 1'ini tükettiğini, geri kalan ince malzeme akışınının kara deliğe düştüğünde parlak enerji patlamalarına neden olduğunu bildiriyor. Bu olaya "spagettileşme" adı veriliyor.
Dünya'daki gökbilimciler, bu patlamaların evreni aydınlatmasıyla normalde görünmeyen uzak kara delikleri zaman zaman gözlemleyebiliyor.
Yıldız parçalanırken nötrino denen hayalet parçacıklar da kara delikten fırlıyor. Bunlar bilim insanlarına sürece dair bilgi veriyor.
Yıldızın malzemesinin bir kısmıysa ışığın bile kaçamayacağı olay ufkunu geçiyor.
Independent Türkçe, Live Science
Derleyen: Uğurcan Yıldız