Camideki biber gazının sorumluluğunu, birkaç ay sonra yaş haddi dolacak olan emniyet müdürü aldı

Camideki biber gazlı müdahalenin ardından başlayan tartışma sürüyor. Gaziantep Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, müdahale biçiminin sorumluluğunu alarak emekliliğini istediğini açıkladı. 59 yaşındaki Zeybek'in yaş haddi dolmak üzereydi

Camideki müdahalenin görüntüleri sosyal medyadan yayıldı

Gaziantep'te Furkan Vakfı üyelerinin kısıtlamaya rağmen camide itikafa girmek istemelerinin ardından yapılan polis müdahalesi birçok açıdan tartışıldı.

Camiden çıkarılmak istenenlere biber gazı sıkılması tepkilerin boyutunu yükseltti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


İlk gün konuyla ilgili Gaziantep Valiliği'nden yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin camiye ayakkabıyla girdiği iddiası yalanlanırken, ibadethanenin içerisinde biber gazı kullanan emniyet personelinin açığa alındığı duyurulmuştu. 

Gaziantep Valiliği, itikafa girmek isteyenler için ''Amaçları ibadet etmek değil sivil itaatsizlik yapmaktır'' ifadelerini de kullandı.

Dün ise tartışmayı alevlendiren bir gelişme daha yaşandı. 

Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü'nün Twitter hesabından gece saat 01:50'de yapılan bir açıklamayla İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek'in emekliliğini istediği bildirildi.

 

 

''Müftü destek talep etti''

Zeybek imzalı açıklamada, Furkan Vakfı üyelerinin ''sivil itaatsizlik'' ve ''alternatif cuma'' benzeri bir girişimde bulunacaklarına ilişkin istihbari bilgiler alındığı belirtilerek şöyle söylendi:

''Gaziantep İl Müftüsünün 03 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05:40’da 40-50 kişilik grupların camileri boşaltmamakta direndiğine ve desteğe ihtiyaçları olduğuna dair talebi üzerine, tarafımdan günün nöbetçi müdürüne yeterince kuvvet alarak din görevlilerine destek olunması talimatı verilmiştir. Pandemi koşullarında alınan önlemleri çarpıtarak halkımızı kışkırtmak amacıyla, İslam dininin kutsalları da istismar edilmek suretiyle bir provokasyon girişiminde bulunulmuştur.''

"Halk sağlığını tehlikeye düşürmek kul hakkı ihlali"

Zeybek açıklamasında toplum sağlığını tehlikeye düşürmenin kul hakkı ihlali olduğuna da değinerek, yapılan müdahalenin haklı olduğunu ancak müdahale esnasında orada bulunmaması gereken personelin kabul edemeyeceği bir şekilde biber gazı kullandığını söyledi.

''Sözkonusu personelin sorunlu müdahale biçiminin etik sorumluluğuyla'' 37 yıldır görev yaptığı emniyet teşkilatından emekliliğini istediğini duyuran Zeybek, bunu devletin ve polis teşkilatının yıpratılmaması için yaptığına da işaret etti. 

 

sn_cengiz_zeybek.jpeg
Emekliliğini isteyen Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek / Fotoğraf: Gaziantep Emniyet Müdürlüğü

 

Görev süresi dolmak üzereydi

Emniyet teşkilatına 1984'te komiser yardımcısı olarak katılan Zeybek; Kars, Adana, Balıkesir ve en son Gaziantep Emniyet Müdürlüğü yapmış bir polis.

59 yaşındaki Zeybek'in görevi birkaç ay sonra, 60 yaşında sona erecek ve yaş haddinden emekliye ayrılacaktı. Zeybek, teşkilatta geçirdiği hizmet yılı nedeniyle emniyet müdürü olarak emekliliğe hak da kazanmıştı.

Mevzuata göre emniyet müdürleri 60 yaşına kadar görev yapabiliyor. Bazı istisnai durumlarda yaş haddi dolan emniyet müdürlerine "vali" kadrosu verilerek 65 yaşına kadar emniyet müdürü olarak görev yapmalarının önü açılıyor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU