The Sunday Express: Birleşik Krallık, KKTC'yi resmen tanımayı düşünüyor

Cenevre görüşmeleri öncesinde The Sunday Express'e konuşan Birleşik Krallık hükümetinden kaynaklar, bakanların KKTC’yi egemen bir ülke olarak tanımayı düşündüğünü belirtti

Kıbrıslı Rumlar, önceki gün birleşme talebiyle Lefkoşa'da gösteri düzenledi (Reuters)

Britanya gazetesi The Sunday Express, Boris Johnson hükümetinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) resmen bağımsız bir ülke olarak tanımayı düşündüğünü yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteye konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşik Krallık hükümetini Cenevre görüşmelerinde sunacağı iki devletli çözüm planını desteklemeye çağırırken, Britanya hükümetinden kaynaklar da gazeteye yaptıkları açıklamada Birleşik Krallık'tan bakanların KKTC'yi egemen bir ülke olarak tanımayı değerlendirdiğini belirtti.

The Sunday Express, Kıbrıs'ta sağlanacak çözümün Birleşik Krallık'ta yaşayan 300 bin Kıbrıslı Türk için önemine dikkat çekerek bu durumun ilk defa doğrudan uçuşların başlatılmasını sağlayabileceğini kaydetti. Gazete, çözüm halinde Birleşik Krallık'ın adadaki iki askeri üssü için uzun vadeli bir anlaşma sağlanabileceğini ve Kıbrıs'ın popüler bir tatil yeri olabileceğini de yazdı.

KKTC Cumhurbaşkanı: Birleşik Krallık tarafsız garantör rolünü yerine getirebilir

İsviçre'nin Cenevre kentinde yarın başlaması beklenen gayri resmi görüşmelere katılacak KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Brexit kararıyla Avrupa Birliği'nden ayrılan Birleşik Krallık'ın artık Kıbrıs'ta tarafsız garantör rolünü yerine getirebileceğini, böylece Kıbrıs'taki Türk ve Rumlara dengeli şekilde davranılmasını sağlayabileceğini söyledi.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab ve Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Wendy Morton'la olumlu görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydeden KKTC lideri, “Kıbrıslı bir Türk, seçilmiş bir cumhurbaşkanı ve Britanya halkının bir dostu olarak konuşuyorum. 17 yıl İngiltere'de yaşadım. Britanya toplumundan yıllardır Kıbrıs'ta yaşananları yeniden düşünmesini rica ediyorum” diye konuştu.

Kıbrıslı Rumların yıllardır Türkiye'nin önceliklerini değiştirerek adadan geri çekileceğini düşündüğünü ifade eden Tatar "Türkiye asla vazgeçmeyecek ve fikrini değiştirmeyecek. Muhtemelen Kıbrıslı Türklere desteğini daha da artıracak" dedi.

İki devletli çözümün ileriye yönelik tek çözüm olduğunu ve Türkiye'den tam destek aldığını söyleyen Tatar şu ifadeleri kullandı:

1974'ten bu yana ayrılmış durumdayız. Genç nesiller birbirini tanımıyor. Farklı dilleri, kültürleri ve deneyimleri var. Birçok acı deneyim yaşandı, bu nedenle gelecekte federal bir ilişki kurmak için umut yok. Bu nedenle devletimizin tanınmasını istiyoruz.

Eski Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Jack Straw, geçen ay düzenlenen "Kıbrıs'ın Geleceği; İki Devletli Çözüm mü, Federasyon mu?" adlı online seminerdeki konuşmasında, KKTC'nin bir devlet olarak bütün kriterleri karşıladığı halde devlet olarak kabul edilmediğini ve Birleşik Krallık hükümetinin KKTC'yi tanıma yolunda bir adım atarak doğrudan uçuşları başlatabileceğini belirtmişti.

Straw, Avrupa Birliği'nin bölünmüş bir Kıbrıs'ı tek bir ülke gibi kabul etmesinin hata olduğunu ifade etmişti.


Independent Türkçe, The Sunday Express

DAHA FAZLA HABER OKU