Çernobil nükleer santral felaketinden sonra yasaklı bölge ilan edilen alan, nesli tükenme tehlikesi altındaki atların evi oldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
26 Nisan 1986'da Çernobil kentinde yaşanan nükleer reaktör patlaması, tarihin en yıkıcı çevre felaketlerinden biri olmuştu.
Dönemin Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 130 kilometre kuzeyindeki kent ve çevresinde facia sonrasında herkes tahliye edilmiş, alan "yasaklı bölge" olarak ilan edilmişti.
Ukraynalı yetkililer, bölgenin insanların yaşaması için 24 bin yıl boyunca uygun olmayacağını söylüyor.
Öte yandan bölge sığın geyikleri, kurtlar ve soyu tükenme tehlikesi altındaki Przewalski yaban atlarının yaşam alanına dönüştü.
Moğol atı olarak da bilinen Przewalski yaban atlarından 30 tanesi, 1998'deki bir araştırma kapsamında, facianın yaşandığı alanda nesli tükenen yaban atı türlerinden Tarpanlar yerine bölgeye getirilmişti.
Kısa süre sonra araştırma durdurulsa bile atlar bölgede kaldı ve şu anda sayıları yasaklı bölge içinde 150'ye ulaşırken, Belarus sınırının öteki tarafındaysa 60'ı buldu.
Çernobil doğa koruma biriminin başındaki Denys Vyshnevsky, "facianın paradoksal olarak biyoçeşitliliği korumak için eşsiz bir fırsat yarattığını" ifade etti.
Çernobil Radyasyon ve Ekolojik Biyosfer Rezervi'nden araştırmacı Sergiy Zhyla ise uygun koşullar altında Moğol atlarının sayısının 500'e kadar çıkabileceğini belirtti.
Koruma çalışmalarına katılan Prag Hayvanat Bahçesi'nden araştırmacılar, Przewalski yaban atlarının toplam sayısının dünyada 2 bin 700 civarına çıktığını söyledi.
Vyshnevsky, "Arazinin, insanların bölgeyi feci şekilde sömürmeden önceki halini yeniden yaratacağız" dedi.
Independent Türkçe, Phys.org, CGTN
Derleyen: Yasin Sofuoğlu