Erbil, Türkmen milletvekiline Ankara’nın getirdiği giriş yasağını konuşuyor

Türkmen Reform Partisi Başkan Yardımcısı ve IKBY Parlamentosu Sekreteri Muna Kahveci’nin Türkiye’ye girişine yasak getirildiği belirtildi

Ankara’nın Türkmen Reform Partisi Milletvekili ve Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Parlamentosu Genel Başkan Yardımcısı Muna Kahveci’ye Türkiye’ye giriş yasağı getirmesi IKB’de geniş yankı uyandırdı. Bölgedeki bazı Türkmen siyasi parti temsilcileri, Türkiye’nin tüm Türkmenleri kucaklaması gerektiğini savunarak, bu tür yasakların kaldırılması çağrısı yapıyor. Kürtler de Ankara’nın son zamanlarda artan deport uygulamasını yumuşatmasını istiyor.

Ankara, 25 Eylül 2017 yılında Kuzey Irak’ta yapılan referandumdan sonra bölgedeki Türkmenleri temsilen sadece Irak Türkmen Cephesi’ni (ITC) muhatap almaya başladı. Diğer Türkmen siyasi partileri ise Mesut Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) yakın olmaları gerekçe gösterilerek muhatap alınmadı.

Devam eden günlerde referanduma açık bir şekilde destek veren Türkmen Reform Partisi Milletvekili Muna Kahveci’ye Türkiye’ye giriş yasağı getirildi. Independent Türkçe muhabirinin edindiği bilgilere göre Türkiye'ye giriş yasağı konulmuş başka Türkmen siyasiler de var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuya ilişkin yerel medyaya konuşan Muna Kahveci, “Türkmen kimliğimle gurur duyuyorum, aynı zamanda Kürdistanlı olmak da benim için gurur verici. Kürdistan Parlamentosu'nda Türkmenleri temsil eden bir milletvekiliyim. Referandum Yüksek Konseyi üyesi olduğum gerekçesiyle Türkiye’ye girişimiz yasaklandı” dedi.

Bazı Türkmen tarafların asılsız ve çarpıtılmış bilgiyi Türkiye kurumlarıyla paylaştıklarını öne süren Kahveci, “Kürdistan siyasi sahasında sadece kendilerini görmek isteyen bazı Türkmen kesimler bizimle ilgili yalan yanlış haber ve bilgiler paylaşıyorlar. Bu tarz girişimlerin demokrasiyle ve birlikte yaşam ilkeleri ile bağdaşmadığını ifade etmek istiyorum. Ben Kürdistan bayrağının bütün etnik grupların bayrağı olduğuna inanıyorum. Bir Türkmen olarak Kürdistanlı kimliğimle gurur duyuyorum” diye konuştu.

“Türkiye’ye seyahat mi ettiniz? Ülkeye giriş sırasında mı yasak getirildiğini anladınız?” sorusuna Kahveci şöyle yanıt verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti’ne seyahat etmek amaçlı vize başvurusunda bulunduk. Pasaportlarımız bize vizesiz teslim edildi. Bunun üzerinde gerekçesini merak edip başvurumuz neden olumsuz sonuçlandı diye ilgili kuruma sorduk. Bana ailece Türkiye’ye girişiniz yasaklı diye cevap verdiler.”

Kahveci, “Muna Kahveci Türkmenleri temsil etmiyor” söylemlerine ilişkin, “Ben Türkmenlerin temsilcisi olarak seçildim ve parlamentoya girdim. Türkmen temsilcisi olarak 59 evet oyuyla Parlamento Sekreteri olarak seçildim. Bazı taraflar sadece kendilerini Türkmen olarak muhatap alınmasından dolayı bu tarz asılsız bilgiler paylaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

IKB Parlamentosu açıklama yaptı

Öte yandan Kürdistan Parlamento Başkanlığı da yayımladığı yazılı bir açıklama ile sürece dahil oldu. Açıklamada “Muna Nebi Kahveci Türkmen Grubu adayı olarak 18 Şubat 2019’da yapılan 5’inci dönem parlamentonun ilk oturumunda 59 evet oyuyla Türkmen kotasından bu göreve seçildi. Kürdistan Parlamentosu Sekreteri Muna Kahveci’nin Türkiye’ye giriş yasağı kararı, gerçekleştirilen referandum zamanlaması ve Referandum Yüksek Konseyi üyesi olmasıyla ilgilidir” denildi.

Türkmen siyasiler: Ankara bizi de muhatap alsın

Referandum sürecinden sonra Ankara’nın Erbil’de sadece Irak Türkmen Cephesi ile muhatap olması diğer Türkmen siyasi partileri ve kesimleri rahatsız ediyor. Temsilciler, kendilerinin de muhatap alınmasını istiyor. Türkmenlerin sadece Türkmen Cephesi’nden ibaret olmadığını belirten söz konusu Türkmen temsilciler, Ankara’nın tüm Türkmenleri kucaklaması gerektiğini dile getiriyor.

İsminin yazılmasını istemeyen bir Türkmen yetkili Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, bölgede PKK propagandası yapan bazı siyasilere yönelik giriş yasağı yokken bazı Türkmenlerin Türkiye’ye alınmamasının Türkmenlere yapılan bir haksızlık olduğunu belirtti.

Aynı isim, 111 milletvekilinden oluşan IKB Parlamentosu'nda Türkmenlere 5 sandalye kota ayrıldığını, bunlardan Türkmen Cephesi’nde sadece 1 milletvekili olduğunu belirtti.

"Türkmen Cephesi’ndeki 1 milletvekilinin muhatap alınmasına rağmen diğerleri KDP’ye yakın oldukları gerekçesiyle görmezden geliniyor. Diğer Türkmenler Ankara’nın bölgede sadece Türkmen Cephesi’yle muhatap olmasından rahatsız."

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 28 Nisan’da Erbil’e yaptığı ziyarette de ağırlıklı olarak Türkmen Cephesi yetkilileriyle görüşmesi bölgedeki Türkmenler arasında rahatsızlığa yol açtı.

Diğer Türkmen siyasi temsilcileri, Türkmen Cephesi’nin kendilerinin Çavuşoğlu ile yapılan görüşmeye davet edilmemesine tepki göstermişti.

Milletvekili olmasının yanı sıra aynı zamanda IKB Parlamentosu Başkan Yardımcısı olan Muna Kahveci’nin Türkiye’ye giriş yasağı olmasının, diplomatik teamüller düşünüldüğünde Kuzey Irak yönetimine de bir tavır olarak değerlendirilebileceği yorumları yapılıyor. Bu yönüyle değerlendirildiğinde Erbil’in talep etmesi durumunda Ankara’nın Muna Kahveci’ye yönelik giriş yasağını kaldırması bekleniyor. Ayrıca giriş yasağı konulduğunda Muna Kahveci, bölgesel parlamento başkan yardımcısı değil, sadece milletvekiliydi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU