Rus diplomat: İran nükleer anlaşmasıyla ilgili görüşmeler ‘taslak hazırlama aşamasına’ ulaştı

Arakçi, müzakerelerin artık tarafların ortak bir metin üzerinde çalışmaya başlayabilecekleri bir aşamaya geldiğini de belirtti

Rusya’nın Viyana Uluslararası Kuruluşlar Daimi Temsilcisi Mikhail Ulyanov (EPA)

Rusya’nın Viyana Uluslararası Kuruluşlar Daimi Temsilcisi Mikhail Ulyanov, İran nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmayı amaçlayan Viyana görüşmelerinde henüz çözüm bulunması zor olsa da, olası bir ortak metnin ‘taslak hazırlama aşamasına’ ulaştığını bildirdi.

Ulyanov konuya dair Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nı (nükleer anlaşmanın resmi adı) yeniden uygulanmasına ilişkin iki hafta süren görüşmelerden sonra, müzakerelerin taslak hazırlama aşamasına girdiğini memnuniyetle not edebiliriz. Pratik çözümler hala çok uzak, ancak genel sözlerden hedefe doğru atılan belirli adımlar üzerinde anlaşmaya vardık” ifadelerini kullandı.

Viyana’da görüşmeler devam ederken, İran’daki Natanz Nükleer Tesisi 11 Nisan’da sabotaj eylemine maruz kaldı.

Bu patlamanın ardından Tahran, uranyumu yüzde 60’a kadar zenginleştirmeye başladığını duyurarak, onu askeri amaçlarla kullanılabilecek yüzde 90’lık saflık seviyesine her zamankinden daha yakın hale getirdi.

Buna rağmen, hafta sonunda Viyana’da bulunan taraflar aralarında farklılıklar var olduğunu teyit etmesine rağmen, görüşmelerde ‘olumlu’ sinyaller verdi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Viyana heyetinin başkanı Abbas Arakçı, İran basınına verdiği demeçte, “Öyle görünüyor ki yeni bir mutabakat şekilleniyor. İzlenecek yol da biraz daha belirginleşti. Elbette bu kolay bir süreç olmayacak ancak uzun süreli ve yıpratıcı müzakerelerin peşinde değiliz. Önümüzdeki görüşmelerde azaltılması gereken görüş ayrılıkları var” ifadelerini kullandı.

Arakçi, müzakerelerin artık tarafların ortak bir metin üzerinde çalışmaya başlayabilecekleri bir aşamaya geldiğini de belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU