Genç'in kütüphanesi ve şahsi evrakı adresini buldu… Şehir Üniversitesi ve İSAR'ın da talip olduğu kitaplar, Millet Kütüphanesi'ne gidecek

Mehmet Genç'in zengin kütüphanesi ve şahsi evraklarının nereye gideceği kesinleşti. Daha önce yapılan protokol gereği Millet Kütüphanesi'ne gönderilecek kütüphane için başka talipliler de vardı

Osmanlı İktisat Tarihi'nin duayen ismi Dr. Mehmet Genç, 18 Mart 2021'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti / Fotoğraf: Marmara Üniversitesi

Geçtiğimiz ay vefat eden tarihçi Mehmet Genç'in kütüphanesi ve araştırma dosyaları Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ne bağışlandı. 

Genç'in öğrencilerinden Marmara Üniversitesi Rektörü Erol Özvar, Millet Kütüphanesi'nin bağışlanan dosyalarını dijital ortama aktaracağını ve araştırmacıların hizmetine açacağını söyledi. 

Genç'in vefat etmeden önce Cumhurbaşkanlığı ile bir protokol imzalayarak şahsi evraklarını ve dosyalarının intikal etmesine karar vermişti. Ancak sonrasında kütüphaneye başka talipliler de çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

İki ayrı kütüphanede yer hazırlandı

Tarihçi Genç'in akademik yolculuğundaki son durağı, 30 Haziran 2020'de "Cumhurbaşkanlığı Kararı"yla faaliyet izni kaldırılan İstanbul Şehir Üniversitesi'ydi.

Genç'in kitaplarının, zengin bir kütüphanesi olan İstanbul Şehir Üniversitesi'ne bağışlanması gündeme geldi.

Kapatılan üniversitesinin yetkililerinden alınan bilgiye göre İstanbul Şehir Üniversitesi'nin kütüphanesinde Mehmet Genç'in kitapları için ayrı bir yer hazırlanmış hatta kitaplarından bir kısmı da kütüphaneye getirilmişti. Sonrasında üniversitenin kapatılması ihtimali ortaya çıkınca Genç kitaplarını geri istedi.

İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulhamit Kırmızı, Serbestiyet'te yazdığı yazıda, Genç'in Şehir Üniversitesi'nin durumuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu istediğini fakat alamadığını belirtti. 

Uzun yıllar Genç'in yanında olan öğrencisi İhsan Ayal ise Yeni Şafak'tan Merve Akbaş'a verdiği röportajda, Şehir Üniversitesi kapatıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı'nın Genç'e maaş tahsis ettiğini söyledi.  

Akciğer kanseriyle mücadele eden Genç'in kitaplarını İSAR Vakfı kütüphanesine bağışlamayı düşündüğünü hatta bu dileğini kurumun yöneticilerine açtığı da biliniyor. Bir vakıf yetkilisi Mehmet Genç'in vefatının ardından Independent Türkçe'ye ''Hocanın kitapları için kütüphanede yer hazırlandı'' dedi. 

''Kütüphanesine almak istediği başka kitaplar da vardı''

Ancak 20 bin cildin üzerinde oluşan kitapları ve şahsi evrakı, Cumhurbaşkanlığı ile yapılan protokol gereği Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ne verilecek.

Osmanlı tarihi açısından çok zengin bir kaynak olduğu belirtilen araştırma dosyalarının dijitallerinin de bazı vakıfların kütüphaneleriyle paylaşılabileceği belirtiliyor.

Genç'in vefat etmeden önce bazı kitapları almak istediğini ama bulamadığını söyleyen Ayal, "Kütüphanesinde olmasını istediği eksik kitapların tamamlanmasını istiyordu. Cumhurbaşkanlığı iletişim kurarsa bu kitapların listesini kendileriyle paylaşırım" ifadelerini kullandı.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU