Feminist hareketin hızla güçlendiği Mısır'da kadınlar erkek şiddetine karşı daha fazla hak elde etmek için mücadeleyi sürdürürken hükümetin kadınların özgürlüğünü kısıtlayan medeni durum yasa tasarısı tepkilere yol açıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mısır bakanlar kurulunun ocakta kadınların evlenmek, doğan çocuklarını nüfusa kaydettirmek ve yurtdışına seyahat etmek için erkeklerden izin almasını öngören bir tasarıyı kabul etmesi tartışmalara yol açtı. Tasarı, velayette babaya önceli verilmesini ve bir yıl içinde erkeğe evlilik iptali hakkı sağlanmasını da öngörüyor.
Onay için meclise gönderilmesi planlanan tasarı, Mısır'daki kadın örgütlerini ayağa kaldırdı. Mısır Kadın Hakları Merkezi Başkanı Nehad Ebu el Kosman, tasarıyı "baskıcı ve ataerkil" olarak niteleyerek "Bu şoke edici tasarıyı tamamen reddediyoruz. Bu bizi 200 yıl geriye götürür" dedi.
"21. yüzyılda bu muamele inanılmaz"
Kahire Kalkınma ve Hukuk Derneği Direktörü Entisar Elsaed de, medeni duruma ilişkin her türlü yasanın kadın erkek eşitliğini gözetmesi gerektiğini ifade etti. Velayetle ilgili konuların uluslararası hukuka uygun şekilde ele alınması gerektiğini kaydeden Elsaed, kadınların kendi bedenleriyle ilgili kararları kendilerinin vermesinin şart olduğunu vurgulayarak "Kadınların 21. yüzyılda böyle aşağılayıcı bir muameleye maruz kalması inanılmaz" diye konuştu.
Elsaed, son dönemde yaşanan bir davayı tasarının kabulüyle yaşanabilecek sorunlara örnek olarak gösterdi. Elsaed'e göre yeni tasarı kabul edilirse, tecavüze uğrayan bir kadın saldırı sonucu doğurduğu bebeği nüfusa kaydettirmek için tecavüzcüsünden onay almak zorunda kalacak.
Hükümetin bu adımına karşı Mısırlı kadınlar, özellikle de gençler sosyal medyada seslerini daha fazla yükseltiyor. Feminist Araştırmalar için Nazra adlı hareketin kurucusu Mozn Hassan, kadın hareketindeki ilerleyişin kendisini gururlandırdığını belirterek "Ses yükseltmek bir araç. Önemli olan kadınların güvende olacağı bir ortam yaratmak" diye konuştu.
Feminist yazar Mona Eltahavi de genç kadınların son adımlarının 2011'de Arap Baharı ayaklanmaları sırasında güçlenen kadın hareketinin devamı olduğunu ifade etti.
Independent Türkçe, AFP