Şamima Begüm, IŞİD'e katılmak için terk edişinden 6 yıl sonra, Britanya'dan kendisine ikinci bir şans tanınmasını ve geri dönmesine izin verilmesini istedi.
Begüm, şu anda yaşadığı Suriye'deki kampta yapılan röportajda, "Birleşik Krallık'taki (BK) insanlara bana ikinci bir şans tanımalarını, çünkü terk ettiğimde hâlâ çok genç olduğumu söylemek isterdim" dedi.
France24, Begüm'ün film yapımcılarına, "Sadece, benimle alakalı medyada duydukları her şeyi bir kenara bırakmalarını istiyorum" dediğini belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Begüm, 2015'te IŞİD'e katılmak için Suriye'ye seyahat eden Doğu Londralı üç kız öğrenciden biriydi. Nihayetinde kendisini Suriye'deki bir mülteci kampında yaşarken bulan Begüm bununla birlikte pişmanlık duymadığını ama BK'ye dönmek istediğini söylemişti.
IŞİD savaşçılarının ailelerinin barındığı Suriye'nin kuzeydoğusundaki El Roj kampındayken, Begüm'ün doğurduğu erkek bebek ölmüş ve Sajid Javid, İçişleri Bakanı olduğu dönemde Begüm'ü vatandaşlıktan çıkarmıştı.
Begüm, IŞİD idaresinde yaşadığı üç yıldan uzun zaman zarfında Hollandalı bir IŞİD savaşçısıyla evlenmiş ve ikisi de ölen iki çocuğu daha olmuştu.
2019'da Hoda Muthana isimli Amerikalı kadınla beraber geçmişteki genç hallerine Suriye'ye gelmekten duydukları pişmanlıkları belirten mektuplar yazdıkları "atölye" çalışmalarını çeken film yapımcılarıyla uzun konuşmalar gerçekleştirmişti.
France24'ün aktarımına göre; Londra'dayken kendisini "Suriyelilere yardım etmek isteyen bir yabancı" gibi hissettiğini hatırlayan Begüm, öte yandan da IŞİD'in sözüm ona hilafetin nüfusunu artırmak ve "(propaganda) videolarında iyi görünmeleri" için insanları "tuzağa düşürdüğünü" bölgeye gelince çabucak fark ettiğini öne sürdü.
Alba Sotorra Clua'nın "The Return: Life After Isis" (Dönüş: IŞİD Sonrası Yaşam) isimli belgeselinin galası Teksas merkezli South by Southwest film festivalinde çevrimiçi olarak yapılacak.
Sotorra, Woman and Hollywood'a verdiği demeçte şunları dedi:
Filmi izledikten sonra seyircinin, Suriye'nin kuzeydoğusundaki gözaltı kamplarında iki yıldan fazla süredir kalan binlerce kadın ve çocuk için hükümetlerimizin sorumluluğunun ne olduğu yönündeki bakışını değiştireceğini umuyorum.
Begüm'ün vatandaşlıktan çıkarılması kararına itiraz eden avukatları, BK hükümetini kadını vatansız kılmak ve "ölüm veya insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele riskine" maruz bırakmakla suçladı.
Göçmenlik Özel Temyiz Komisyonu, Begüm'ün vatansız kılınmadığını belirterek kararın hukuki olduğuna karar vermişti.
Temyiz Mahkemesi geçen yaz Begüm'e söz konusu karara karşı yasal inceleme başlatma izni vermişti. Bunun üzerine Begüm, vatandaşlığı için mücadele vermek üzere BK'ye dönmek istemişti.
Ancak Şubat'ta Temyiz Mahkemesinin kararını bozan Yüksek Mahkeme'nin, "adil ve etkili bir temyiz" için Begüm'ün ülkede bulunmasına gerek kalmadığına karar vermesiyle Begüm yasal mücadelesini kaybetmişti.
Begüm'ü tutan Kürt yetkililer, Begüm'ü ve diğer IŞİD üyelerini geri alması için BK'ye tekrar tekrar çağrıda bulunuyor.
BK'den Suriye ve Irak'a giden 900'den fazla kişinin yarısının geri döndüğü tahmin edilirken, yaklaşık olarak sadece 40'ı başarılı şekilde yargılandı.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent