Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet dün dünya ülkelerine, Suriyeli savaş suçlularını ulusal mahkemelerde yargılamaları için çabaların artırılması çağrısında bulundu.
Reuters haber ajansına göre Bachelet, Suriye'de işlenen suçların faillerinin yargılanması için Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesine yönelik girişimlerin başarısızlıkla sonuçlandığını bildirdi.
Yetkili, şu ana kadar insanlığa karşı suç işlemekten sadece bir kişinin hüküm giydiğini belirtti.
Bachelet açıklamasında, Suriye genelinde hükümet gçleri tarafından hapishanelerinde tutulanlar da dahil on binlerce kayıp kişinin akıbetinin ortaya çıkarılması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed yönetimine karşı protesto gösterileri ülkenin güneyinde, Mart 2011’de başladı. Hızla ülke geneline yayılan gösteriler çok taraflı bir savaşa dönüşürken 11 milyon kişi de yerlerinden edildi.
Esed güçleri İran ve Rusya'nın da desteğiyle bir dönem muhalif grupların kontrolünde olan birçok yeri yeniden ele geçirdi. Ancak Suriye'nin bazı bölgelerinde savaş devam ediyor.
Bir Alman mahkemesi geçtiğimiz ay, Suriye istihbaratı için çalışan bir şahsı insanlığa karşı suç işlenmesine yardımcı olmaktan 4,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Savaş mağdurlarının hayatlarını yeniden inşa edebilmeleri için suçlulardan son 10 yılın hesabının sorulması gerektiğini vurgulayan Bachelet “Ulusal mahkemelerin adil, açık ve şeffaf yargılamaları sürdürmesi ve bu tür ciddi suçlar için hesap verebilirlik açığını azaltması hayati önemini koruyor” diyerek Almanya idaresinin ‘adalete ulaşma yoluna önemli bir adım’ attığını kaydetti.
BM Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro da söz konusu suçların cezasız kalmasını kınadı.
Piheiro açıklamasında, Suriyeli mağdurlar ve aktivistlerin büyük cesaretini ve bazı devletlerin davalara bakma konusundaki kararlığını takdir ettiklerini söyledi.
BM uluslararası komite üyelerinde Hani Majali, adli sistemden bilgi talep etmek için komite ile temasa geçildiğini belirterek yaklaşık 300 davanın incelendiğini bildirdi.
Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nden (ICRC) delegeler Suriye hapishanelerindeki tutukluları ziyaret ediyor. Ancak komitenin bulguları gizli kalıyor.
ICRC'nin Yakın ve Orta Doğu Bölge Direktörü Fabrizio Carboni, Reuters’a yaptığı açıklamada gözaltının temel sorunlardan biri olduğunu, koşulları iyileştirmek için ise çaba sarf ettiklerini bildirdi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat