Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ölümlerin başlamasının üzerinden neredeyse bir yıl geçti.
Virüsün en çok yaşlılar üzerinde ölümcül etkiler göstermesi nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamalarından en fazla yaşlılar etkilendi.
Ancak bu kısıtlamaları en derin yaşayanlar ise huzurevleri sakinleri oldu.
Salgının başlamasıyla huzurevlerindeki yaşlıların zorunlu haller dışında çıkışı yasaklandı.
Alınan bu katı önlemler şu ana kadar etkili olmuş görünüyor.
442 huzurevinde 27 bini aşkın yaşlı kalıyor
Aile ve Çalışma Bakanlığı'nın 2020 verilerine göre Türkiye'de 159'u bakanlığa, 23'ü de diğer kamu kuruluşlarına bağlı olmak üzere devlete ait 182 huzurevi bulunuyor.
260 adet özel huzureviyle birlikte Türkiye'deki toplam huzurevi sayısı 442'ye ulaşmış durumda.
Huzurevlerinde kalan kişi sayısı 10 bin 744'ü özellerde, geri kalanı kamuya bağlı olanlarda olmak üzere toplam 27 bin 571 kişi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Koronavirüs önlemleri kapsamında bir yıldan beri huzurevlerinden çıkış yasak
Salgının başlamasıyla birlikte koruma amaçlı olarak huzurevlerinde yaşayan yaşlıların dışarı çıkışı yasaklanmış, dışarı çıkmaları için izinler belli şartlara bağlanmış ve çalışanlarla ilgili de düzenlemeye gidilmişti.
Aileleriyle veya yalnız yaşayan yaşlıların gün içinde dışarı çıkabilme hakları bulunuyor.
Huzurevlerinde kalan yaşlıların durumuyla ilgili Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel-Sağlık İş) Genel Sekreteri Derya Uğur ile görüştük.
"Kısıtlama sürüyor yakınları ile balkondan ya da telefonla görüşüyorlar"
Genel Sağlık İş Sendikası, huzurevlerinde çalışan sosyal hizmet uzmanlarının da üye olabildiği bir sendika.
Derya Uğur, devlet görevlisi olduklarından basına röportaj veremeyen üyeleri olan sosyal hizmet uzmanlarından edindiği bilgileri Independent Türkçe'ye aktardı.
Uğur, huzurevlerinde kalan yaşlılar için bir yıldır süren dışarı çıkış yasağının devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
Ziyaretçi de kabul edilmiyor. Yakınlarıyla ancak onlar dışarıda kendileri balkonda duracak şekilde görüşebiliyorlar. Çoğunlukla telefonla görüşüyorlar. Ancak zorunlu hallerde çıkmalarına izin veriliyor. Zorunlu haller neler? Sağlık sorunu nedeniyle hastaneye gitmeleri gereken durumlar mesela. O durumda da geldiklerinde 14 günlük izolasyon odalarında kalıyorlar yaşlılarımız.
Çalışanlar da zor durumda. Bir ayın üç haftası kapalılar
Huzurevlerinde çalışanlar da hayli zor şartlarda görevlerini sürdürüyorlar.
Uğur'un verdiği bilgiye göre çalışanlar 14 günlük dilimler halinde görev yapıyorlar. İçeri bir kere giren çalışan 14 gün çıkamıyor, bu sürede huzurevinde yatılı kalarak görevini sürdürüyor.
Girmeden önce PCR testini yaptıran çalışanlar, çıkışta da aynı testten geçiyor ve çıktıktan sonra da 7 gün boyunca evlerinde izolasyonda kalıyor.
Yani huzurevlerinde çalışan sosyal hizmet uzmanları için ayın 21 günü işle geçen ve hayata sadece 7 gün katılabildikleri bir süreç neredeyse bir yıldır sürüyor.
Uğur, bu uygulamaların sadece kamuya bağlı olanlarda değil özel huzurevleri içinde geçerli olduğunu söyledi.
Sürecin uzaması yaşlıları da sıktı
Peki bu süreç daha ne kadar devam edecek?
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz ancak kamuya bağlı bir huzurevinde çalıştığı için adını veremeyen bir sosyal hizmet uzmanı, alınan önlemlerin yaşlıların sağlıkları için gerektiğini ancak sürecin uzamasının yaşlılar arasında da sıkılmalara ve huzursuzluğa da yol açtığını öne sürdü.
Aşılamanın ardından esneme planı askıda mı?
Huzurevlerinde aşılamalar büyük ölçüde bitmiş durumda.
Uzman, aşının ardından gerekli olan bağışıklık sürecinin tamamlanmasının ardından Nisan ayı başı gibi huzurevlerinde kalan yaşlılar içinde esneme beklentisine girildiğini ve günün belli saatlerinde dışarı çıkmalarına izin verileceğine dair duyumlar aldıklarını söyledi.
Ancak mutasyona uğrayan yeni virüs vakalarının artmaya başlamasından dolayı bu planlamanın akıbetinin ne olacağını kendilerinin de bilmediğini, bakanlığın alacağı kararı merakla beklediklerini kaydetti.
Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız Aile ve Çalışma Bakanlığı Basın Müşavirliği yetkilileri de aşılama çalışmalarının tamamlandığını, önümüzdeki süreçlerde esneme planlandığını ancak henüz net kararın belli olmadığını söyledi.
© The Independentturkish