Babacan'dan "İnsan Hakları Eylem Planı" açıklaması: Her gün insan onurunu çiğneyen zihniyetin planına güvenmiyoruz

Babacan konuşmasında, Erdoğan'ın açıkladığı reform paketini eleştirerek, "Sayın Erdoğan’dan 'Hükümet yargıya telefon açmaktan, talimat vermekten vazgeçiyor' cümlesini duydunuz mu? Bunun için reforma gerek yok, zaten Anayasa var" dedi

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan partisinin il başkanları toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı'nı değerlendiren Babacan reformdan önce anayasaya uyulmasını istedi.

Söz konusu eylem planın bazı teknik iyileştirmeler olduğunu ifade eden Babacan şunları kaydetti:

Olumlu yönde atılan her adımı cesaretlendireceğiz fakat aylardır sıraladığımız hak gasplarına dair tek bir cümle yok. Temel adaletsizlikleri halının altına süpürerek pisliği temizleyemezsiniz. Açıklanan paketin girişinde masumiyet karinesi, ayrımcılık yasağı, hukuk güvenliği demişler. İnsanlık bunları bin sene önce halletti. Bu ilkeler bizim imzamız olan uluslararası sözleşmelerde de Anayasamızda da yazıyor. Kimse kimseyle dalga geçmesin. Sayın Erdoğan’dan “Hükümet yargıya telefon açmaktan, talimat vermekten vazgeçiyor” cümlesini duydunuz mu? Bunun için reforma gerek yok, zaten Anayasa var. Ancak kendisini Anayasaya bağlı görmüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Her gün insan onurunu çiğneyen zihniyetin planına güvenmiyoruz"

İnsan Hakları Eylem Planı'ndan önce zihniyetin değişmesi gerektiğini, aynı zihniyet devam ederse söz konusu reformların doğru uygulanmayacağını vurgulayan Babacan, "İnsan Hakları Tazminat Komisyonu kurulacakmış. "Parasıyla değil mi kardeşim" deyip, hakkı ezip geçmektir bu. "Basarız parasını" anlayışıyla insan haklarına yaklaşamazsınız. Her gün insan onurunu çiğneyen bir zihniyetin açıklayacağı plana güvenemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Babacan şöyle devam etti:

İnsan haklarında felaket tabloyu yaratanlara sesleniyorum. Siz Türkiye’yi yeniden işkenceyle anılan ülke haline getirdiniz. Çıplak arama iddialarına ciddiyetsizce yaklaştınız. KHK marifetiyle çok sayıda suçsuz insanı açlıkla sınadınız. Siz hukuku katlettiniz. Sayın Erdoğan’ı şiir okuduğu için mağdur edenler, isimlerini tarihin utanç sayfalarına yazdırdılar. Tweet attı diye gençleri hapse atanların, mafyayı piyasaya sürenlerin, düzmece iddianameler yazanların yeri de o utanç sayfaları olacak. Hiçbir baskı ilelebet sürmez.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU