Aine Fox - The Independent
Kanser hücrelerinin tedaviye karşı direncini kırmayı hedefleyen dünyadaki ilk ilaçların önümüzdeki 10 yıl içinde geliştirileceği duyuruldu.
Kanser Araştırmaları Enstitüsü (ICR) Başkanı Profesör Paul Workman’e göre bu tür ilaçlar kanser hastalarının durumunu daha iyi idare edilebilir ve “daha sık tedavi edilebilir” kılmanın yanı sıra daha uzun ve kaliteli yaşamasını sağlayabilecek.
Kanserle mücadele için çalışan bilim insanlarının bugün en sık karşılaştığı sorunun kanser hücrelerinin ilaca direnç göstermesi olduğunu belirten Workman, kanseri ölümcül ve dirençli kılan “Darwinist” evrim yeteneğinden kurtulmanın yollarını araştırdıklarını söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kanserin evrimini durdurmak için çeşitli alanlardan 300’e yakın bilim insanını bir araya getirecek Centre for Drug Discovery (İlaç Keşif Merkezi) adlı projeye ev sahipliği yapan enstitü şimdiye kadar yaptığı 96 milyon dolarlık (yaklaşık 577 milyon TL) yatırımın yanı sıra 19 milyon dolara (yaklaşık 114 milyon TL) daha ihtiyaç duyuyor.
Halihazırda kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi dahil bütün yöntemler çoğu zaman kanserli hücrelerin tedaviye uyum sağlayarak hayatta kalması nedeniyle başarısız oluyor.
Kanserin uyum sağlama, evrimleşme ve ilaca dirençli hale gelmesinden dolayı çoğu hastanın öldüğünü belirten Workman, “ICR’de kanser hakkındaki tüm düşüncelerimizi değiştirerek, hastalığı anlamaya, gelişini tahmin etmeye ve kanser evrimine odaklanacağız” diye konuştu.
Workman’e göre, ilaçlar tedavi amaçlı kullanılmadan önce 10 yıl boyunca laboratuvar testleri ve klinik denemelerden geçecek.
Yapay zekayla hastalık önceden tahmin edilebilecek
Yeni merkezin açılmasıyla bilim insanları kanser hücresi kümelerini yenmek için çok ilaçlı kombine tedaviler ve yapay zeka gibi yöntemler de kullanacak.
Enstitünün Kanser Evrimi Bölümünün Genel Müdür Yardımcılığını yapacak Dr. Andrea Sottoriva, “Yapay zeka ve matematiksel tahmin metotları, kanserin merkezine inmek, bir sonraki aşamanın ne olduğunu görmek ve yeni tedavilere nasıl yanıt verdiğini anlamak açısından büyük potansiyele sahip” diye konuştu.
Yeni açılacak merkezde kanserin hayatta kalma içgüdüsünü kendine karşı kullanacaklarını belirten Sottoriva, bu işleme “evrimsel kümelenme” adını verdiklerini söyledi.
Sottoriva, “Kanserin bizim seçtiğimiz bir tedaviye göre evrilmesini sağlayarak, diğer ilaçlara karşı da zayıf düşmesini ve en sonunda yok olmasını başarabiliriz” diye konuştu.
Bilim insanları halihazırda Apobec protein ailesinin molekülünü durduracak yeni ilaçlar oluşturma aşamasında. Normalde bağışıklık sisteminin çeşitli enfeksiyon hastalıklarına uyum sağlamasını kolaylaştıran bu protein, kanser hücreleri tarafından ele geçirildikten sonra ilaç direncinin evrimini hızlandırabiliyor.
Araştırmacılar, hastalara kanserli hücreleri hedefleyen tedavinin yanı sıra, yeni nesil Apobek baskılayıcılarından da verilmesinin hastalığın nüksetmesini daha uzun süre engelleyeceğini düşünüyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/health
Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız
© The Independent