Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, pandemi nedeniyle Van’da turist sayısının yüzde 80 ile 90 oranında düştüğüne dikkat çekti. Tunçdemir, pandeminin böyle devam etmesi halinde, turizm sektörünün biteceğini de sözlerine ekledi.
Dünyanın en eski kentlerinden biri olan Van, bu güne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Van şehri tarihi yapıları bakımından çok zengin bir yer. Tarihi M.Ö 7 bin yıllara kadar uzanan kentte, başta Med ve Urartu Medeniyeti olmak üzere, Selçuklar, Osmanlılar ve Ermeniler döneminde kalan yüzlerce tarihi yapı bulunuyor.
Van’ı ziyaret eden turistler genellikle Akdamar adası, Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Çavuştepe kaleleri ile Yedi Kilise, Bartholomeus Kilisesi, Muradiye Şalesi gibi tarihi ve doğal güzellikleri ziyaret ediyor. Akdamar Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Akdamar Kilisesine 3 milyon lira harcanarak restore edildi. Restore edilen Akdamar Kilise 2010 yılında ibadete açıldı. Her yıl 6 Eylül’de binlerce kişinin katılımıyla ayin yapılıyor. Kilisenin ibadete açılmasıyla birlikte Van’da inanç turizmi de yapılmaya başladı.
Tüm Dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi, Doğu’nun incisi olan Van kentinde de turizm sektöre olumsuz şekilde etkilendi. Pandemiye nedeniyle Van’a gelen Turist sayısında büyük oranda düşüş yaşandı.
Van, Türkiye'nin Asya'ya açılan kapısı
Türkiye’nin Orta Asya, Orta Doğu ve diğer Asya ülkelerine açılan kapısı olan Van şehrine her yıl on binlerce turist ziyaret ediyor. Özellikle İran’la komşu olması nedeniyle İranlılar tarafından tercih edilen ilk kenttir. Van’ı ziyaret eden turistlerin yüzde 99’u İranlılar oluşturuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) ortak çalışması sonucu 2018 yılında 233 bin turist Van’a gelirken, 2019 yılının ilk 10 ayında bu rakam 273 bin kişiye ulaştı. Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, pandemi nedeniyle Van’da turist sayısının yüzde 80 ile 90 oranında düştüğüne dikkat çekiyor.
"Van'da turist sayısında yüzde 90 düşüş var"
2019 yılında Van’a gelen turist sayısı ise 430 bin yakın kişi olurken, 2020 yılında pandemi nedeniyle büyük düşüş yaşanıyor. Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, pandemi nedeniyle Van’da turist sayısının yüzde 80 ile 90 oranında düştüğünü sözlerine ekliyor. Tunçdemir, pandeminin devam etmesi halinde Van’da turizm sektörü diye bir şey kalmayacağını söyledi.
"En çok etkilenen sektör turizm"
Pandemi nedeniyle en çok etkilenen iş kolunun turizm sektörü olduğunu dile getiren Tunçdemir, turist gelmediği için Van’da başta esnaf ve turizm olmak üzere tüm sektörlerin olumsuz etkilediğini belirtiyor. Şu an turizm sektöründe yüzde 90 oranında bir düşüş yaşandığını sözlerine ekleyen Tunçdemir, Van’da bulunan otellerin büyük bölümünün kapısına kilit vurduğunu dile getiriyor.
Pandemiye rağmen İran’dan az da olsa turistlerin geldiğini, iç turizmde de İstanbul, Antalya, İzmir gibi kentlerden de turistlerin geldiğini söyleyen Tunçdemir, Van’a gelen turistlerin daha çok kültür turizmi olduğunu ve başta Akdamar Adası, Van Kalesi ve Muradiye Şelalesini ziyaret ettiğini belirtti.
"Zor durumdayız"
Van’ın en büyük gelirinin turizm olduğunu dile getiren Tuçdemir, şöyle konuştu: “Bu gün çok zor durumdayız. Eğer en kısa zamanda korona virüs aşısı bulunmazsa, hepimizi daha kötü günler bekliyor. Pandemiden önce Van’a gelen her İranlı Turist en az bin dolar bırakıyordu. Turizm sektörü sayesinde otelci, acentecisi, esnaf, kısacası her kesim kazanıyordu. Ama şimdi böyle bir durum yok. Van’da turizm bitme aşamasına geldi. Umarız en kısa sürede bu pandemi olayı biter, yeniden eski günlere kavuşuruz.”
Turist sayısı azalıyor
Geçen yıllara göre turist sayısının azaldığı Van’da, yine de tarihi yapıları ziyaret edenler de eksik değil. Van’ın en önemli tarihi yapılarından biri olan Akdamar Kilisesini ziyaret eden vatandaşlardan Delil Orhan, pandemi rağmen Van’ın tarihi yerlerini ziyaret ettiğini söyledi. Daha önce de Akdamar Kilisesini gezdiğini ifade eden Orhan, Van’ın cennetten bir köşe olduğunu ve herkesin mutlaka ziyaret etmesi gerektiğini sözlerine ekliyor.
"Türkiye'nin en güzel kentlerinden biri"
Van, Türkiye’nin en güzel kentlerinden biri olduğunu söyleyen Orhan, “Ben Türkiye’nin birçok şehrini gezdim ama Van’ın yeri bambaşka. Van, hem tarihi yerleri çok ve etkileyici hem de doğal güzellikleri çok fazla. Mutlaka her insan bu yerleri gezmeli ve görmeli. Van’ın tarihi yerlerini gezdiğinizde, sanki eski dönemlere gidiyorsunuz. Van’ın böyle bir otantik havası var. Ayrıca Van Gölü ve gün batımı muhteşem. İmkanım olduğu sürece her yıl bu güzellikleri görmeye geleceğim” dedi.
"Pandemiyi fırsat bildik"
Pandemi nedeniyle Van’ın turistlik yerlerinin çok sakin olduğunu belirten Gül Yetkin ise, bu sakinliği fırsak bulup Akdamar Adasını ve Van Kalesini gezdiğini söyledi. Van’a hayran kaldığını dile getiren Yetkin, Van’ı bir hafta boyunca dolu dolu gezdiğini belirtti. Kalabalık ortamları sevmediğini için pandemiyi fırsat bulup geldiğini sözlerine ekleyen Yetkin, herkesi Van’a davet ettiğini ihmal etmedi.
Pandemi ile birlikte 2020 Van’da tarım ve hayvancılık giderek önem kazanırken, turizm sektörü ise büyük darbe yedi. Van’da bulunan Gürbulak Sınır kapısının yabancılara kapatılması nedeniyle Van’da turist sayısında büyük düşüş yaşandı.