ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel Rusya’ya dönüşünde gözaltına alınan Navalni’nin serbest bırakılmasını istedi.
Pompeo: Tüm siyasi parti ve adaylara seçim sürecinde alan açılmalı
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Navalni'nin gözaltına alınmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaparak Moskova yönetimine tepki gösterdi
Açıklamasında, "ABD, Aleksey Navalni'nin Rusya tarafından gözaltına alınmasını şiddetle kınıyor. Navalni'nin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istiyoruz." ifadesini kullanan Pompeo, Rusya'daki tüm siyasi parti ve adaylara seçim sürecinde alan açılması gerektiğini belirtti.
Fransa'dan tepki
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll de yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin Navalni'nin gözaltına alınmasından derin endişe duyduğunu belirtti.
Avrupalı ortaklarıyla Navalni'ın durumunu büyük dikkatle takip ettiklerini ifade eden Mühll, ülkesinin Rusya'dan Navalni'yi derhal serbest bırakılmasını istediği kaydedildi.
Sosyal medyadan çağrı yaptılar
AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise çağrısını sosyal medya hesabından yaptı.
Michel paylaşımında Navalni'ın gözaltına alınmasının "kabul edilemez" olduğunu kaydederek "Rus makamlarına Navalni'yi acilen serbest bırakmaları çağrısında bulunuyorum" ifadesini kullandı.
The detainment of Alexey #Navalny upon arrival in Moscow is unacceptable.
— Charles Michel (@eucopresident) January 17, 2021
I call on Russian authorities to immediately release him.
"Yargının siyasileşmesi" vurgusu
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de sosyal medya mesajında aynı çağrıyı tekrarlayarak, Navalni'nin haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Borrell mesajında, "Yargının siyasileşmesi kabul edilemez" ifadesine yer verdi.
Russian authorities must respect Alexei @navalny’s rights and release him immediately.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) January 17, 2021
Politicisation of the judiciary is unacceptable.
Rusya'dan açıklama
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova açıklamalara tepki göstererek "Egemen devletlerin ulusal yasalarına tecavüz etmeyin, kendi ülkenizdeki sorunlarla uğraşın" karşılığını verdi.
Ne olmuştu?
Rus muhalif Aleksey Navalni, zehirlendiği iddiasıyla tedavi gördüğü Almanya’dan ülkesine döner dönmez havaalanında gözaltına alındı.
"Navalni'ın zehirlendiği" iddiası
Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalni'nin uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine iniş yapmıştı.
Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalni'nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.
44 yaşındaki Navalni, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül 2020'de Navalni'ın sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasalla kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini açıklamıştı.
Seibert, 14 Eylül 2020'de de Navalni'ın zehirlendiğinin İsveç ve Fransa'daki 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doğrulandığını kaydetmişti.
Charite Hastanesi, 7 Eylül 2020'de, Navalni'nin sağlık durumunun iyiye gittiğini ve komadan çıktığını bildirmişti.
Navalni'nin ekibi de Noviçok grubuna ait kimyasalın daha önce Navalni'ın Tomsk kentinde kaldığı otel odasındaki su şişesinde bulunduğunu ileri sürmüştü.
Aleksey Navalni, 23 Eylül 2020'de Berlin'de tedavi gördüğü Charite Hastanesinden taburcu edilmişti.
Independent Türkçe, AA