Trump, Kongre'deki şiddet görüntülerinden ziyade çetenin "alt sınıf" gibi görünmesine üzülmüş

Danışmanlar, ABD Kongre Binası'na saldıran destekçilerinin görünüşünün Başkan'ın "canını sıktığını" söylüyor

Trump taraftarları 6 Ocak'ta Kongre Binası'nı basmıştı (Reuters)

Donald Trump'ın destekçilerinden oluşan bir çete çarşamba günü ABD Kongre Binası'na baskın düzenlerken, Trump'ın yaşanan tahribat veya ayaklanma konusunda değil de şiddet yanlısı aşırılıkçı grupların "alt sınıf" görünmesi konusunda endişeli olduğu belirtildi.

Trump'ın 2020 seçimlerine dair yalanlarla dolu hararetli konuşmasının ardından Başkan'ın sadık ve ateşli taraftarları güvenlik önlemlerini yararak polisle çatışmış, en az 14 kişiyi yaralarken bir memuru da öldürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kongre, kendisinin seçilmiş başkan Joe Biden karşısında seçim yenilgisini onaylamak üzere toplandığı sırada açıklama yapan Trump, ABD'nin dört bir yanından gelerek Washington DC'de toplanan kitlesini Kongre Binası'na yürümeye çağırmıştı.

Bu daveti şiddetli ve tarihe geçen bir sahne izlemişti: Kürkler içindeki QAnon komplo teorisyenleri, konfederasyon bayrakları dalgalandıran yerel teröristler ve parlamenterlerin ofislerini yağmalayan Trump kampanyası takımından yüzlerce kadın ve erkek. Kimileri Senato kürsüsünü ele geçirip Trump'ın seçim hilesine dair asılsız iddialarını tekrarlamıştı.

Yaşanan kaotik sahne karşısında Trump'ın keyfi kaçmış görünüyordu ama New York Magazine'e göre bunun asıl nedeni ABD hükümetine yapılan saldırı değil, Başkan'ın destekçilerinin "alt sınıf" görünmesiydi.

Beyaz Saray'dan adını vermemek kaydıyla konuşan bir kaynak, dergiye yaptığı açıklamada, "Trump alt sınıftan şeyleri sevmiyor" dedi.

Başka haberler de Başkan'ın bu kargaşanın nasıl sona erdirileceğine odaklanmaktan ziyade destekçilerinin Kongre Binası'na saldırırkenki görünüşünü onaylamadığını ortaya koydu.

Washington Post gazetesi, Trump'ın, Kongre Binası'na saldıran güruhun yönetimin işleyişini nasıl aksattığından daha çok "alt sınıf" görünmesinden dolayı üzgün olduğunu belirten kaynakların sözlerini aktardı. Başkan'ın yakın bir danışmanı, gazeteye, Trump'ın saldırılar yüzünden "şaşkına döndüğünü" söyledi.
 


Trump'ın, Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ulusal seçim sonuçlarının onaylanmasına müdahale etmeyi reddetmesine kızdığı da kaydedildi. Bununla birlikte, tipik sıradan prosedürler boyunca çoğunlukla sembolik bir rol oynayan Pence, verilmiş kararı geçersiz kılmak için adım atamazdı.

Ama Başkan'ın yapmasını istediği şey tam da buydu: Ayaklanmaların sabahında attığı bir tweet'te Trump, "Mike Pence doğru olanı yaparsa seçimi kazanırız. Bunu yapmaya mutlak hakkı var" diye yazmıştı.

Ancak Başkan Yardımcısı'nın Amerikan halkının iradesini geçersiz kılmaya "mutlak hakkı" yoktu. Trump, söz konusu güruhun Kongre Binası saldırıları sırasında da, seçim etrafında dönen apaçık yalanları savunmayı sürdürdüğü bir video yayımlamıştı. Twitter, Başkan'ın hesabını önce çarşamba günü geçici olarak askıya almış, cuma günü de kalıcı olarak kapatmıştı.

Sonrasında diğer sosyal medya platformları da dalgalar halinde Trump'ın en azından gelecek iki hafta boyunca paylaşım yapmasını engellerken, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg usulüne uygun bir iktidar devri sağlanana kadar Trump'a hesabının kontrolünün geri verilmeyeceğini söylemişti.

Bu sosyal medya platformlarından bazıları, Başkan'ın Kongre Binası'nı basan güruhu cesaretlendirmesinin yanı sıra takip eden saldırılara dair yapılan belli başlı tehditleri Trump'ın hesaplarının kapatılmasının gerekçesi olarak göstermişti.

Beyaz Saray konuyla ilgili görüş talebine henüz yanıt vermedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU