Memur-Sen’den Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi eleştirisi: Bakanlıklar devre dışı

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bakanlıkları devre dışı bıraktığını ileri sürerek “Bu çok arizi durumlar ortaya getirir ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini de sonuna kadar tartıştırır” dedi

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın / Fotoğraf: AA

Kanal 42 televizyonunda yayınlanan Sümen Altı programına katılan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Devlet ‘ben bilirim, en iyisini bilirim, sizin aklınıza ihtiyacım yok’ demeye başladığı anda halktan kopar” dedi.

Bazı önemli konuların yeterince tartışılmadığını ileri süren yalçın, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin şu an en aksayan yanlarından birisi şu, yukarıdaki bürokrasiden bir şey geliyor, meclisten geçiyor. Bakanlıklar devre dışı. Tartışmaya meydan verilmiyor. Bu çok arizi durumlar ortaya getirir ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini de sonuna kadar tartıştırır” şeklinde konuştu.

“Bir siyasi partinin tekelinde değiliz”

 “Memur-Sen’in AK Parti’nin arka bahçesi olduğu” iddiasına da yanıt veren Yalçın, " Biz, beklenti karşılanmadığı için oturma eylemi yapmış, iş bırakmış, bakanlığa cüzdan fırlatmış bir konfederasyonuz. Bizim kuruluşumuz 1992. AK Parti’nin kuruluşu 2000’den sonraki süreç. Biz, Memur-Sen olarak 29 yıllık bir örgütlü mücadele içindeyiz. ‘Bir siyasi partinin tekelinde, bir siyasi partinin arka bahçesi’ ithamını kabul etmiyoruz" dedi. 

“Kimse sokağı karıştırmamızı beklemesin”

TBMM’de kabul edilen Kitle imha silahları ve dernek düzenlemelerine ilişkin kanun teklifiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yalçın şunları söyledi:

Biz, buna ilişkin temel reddiyemizi ortaya koyduk. En üst düzeyde konuyu paylaştık. Bazı değişikliklere vesile olduk. Total olarak ortaya çıkmış durumu ise hazmedebilmiş değiliz. Bu mesele, bizi doğrudan ilgilendiren bir mesele değil. Ancak bakışımız ve toplumsal yükümlülük gereğince teknik ekibimizle birlikte bir çalışma yaptık. Çalışmamızı AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile paylaştık. Gelinen noktada tartışmalar devam ediyor.

“Bazı siyasiler, siyasi hareketler ve toplum mühendisleri, sendikaları potansiyel sokak karıştırıcısı olarak görüyor” diyen Yalçın “Hazımsızlıkları var. Birileri bizim çıkıp sokak karıştırmamızı bekliyor. Kimse bizden bunları beklemesin. Biz, çalışanın temsilcisiyiz. Biz, bu milleti ve devleti seviyoruz. Bizim bu millete vefa borcumuz var. Bazıları sendikacılığı bir devlet düşmanlığı olarak kodluyor. Bizim için devlet ne düşmandır ne de kutsal” ifadelerini kullandı.

“Gezinin tadı damakta kaldı kurgusu”

Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olaylara ilişkin de açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

Biz, Memur-Sen olarak yıllardır bazı şeylerin mücadelesini veriyoruz. Bu mücadelelerden biri de memurun siyaset hakkı konusudur. ‘Memura siyaset yapma’ demeyi kabul etmiyoruz. Memur, siyaset yapmalı. Durum, ideolojik bir durum. Bunu Türkiye’de bazı siyasi partilerin de malzeme olarak kullanmış olmaya çalışmasını yadırgıyorum. Niye kendi topuğunuza sıkıyorsunuz? Memur olarak bunu hazmedemiyorum. Yine diyoruz, memur siyaset yapabilmeli.

Boğaziçi meselesini, bir başka şeyin arayışı olarak görüyoruz biz. Toplananların çoğunun kimliklerine bakıyorsuruz, farklı farklı şeyler çıkıyor. Mesele, buradan kaşınarak, ‘sokağı hareketlendirebilir miyiz, gezinin tadı damağımızda kalmıştı’ gibi bir mühendislik aracı olarak kurgulanıyor. Son derece yanlış, son derece gereksiz. Bunu yapanların çoğu yarın bir gün vicdanlarda yargılanacaktır, doğru bulmuyoruz.

 

Independent Türkçe, Kanal 42 

DAHA FAZLA HABER OKU