5 bin hektarlık ormanın 1150 hektarlık bölümünün 'Muhafaza Ormanı' statüsü kaldırılarak Milli Park haline dönüştürülmek istenen Belgrad Ormanı'nda, bu sabah operasyon yapıldı. Çok sayıda polis eşliğinde Belgrad Ormanı'na giden Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, işletme sahibi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tabelasını indirdi. Girişlerdeki güvenlik kulübelerinin kapılarını levye ile zorla açtı. Operasyonun, sözleşme süresi bittiği gerekçesiyle yapıldığı belirtiliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yüzlerce yıl gerilerden günümüze kadar ulaşabilmiş paha biçilmez mimari eserlere, çok sayıda flora ve faunaya ev sahipliği yapan bir orman olan Belgrad Ormanı'na ilişkin TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi 15. Dönem Yönetim Kurulu da bir açıklama yaptı. Açıklamada, Bizans döneminden başlayarak özellikle şehre içme suyu sağlama işlevi gören 7 adet tarihi bent ve Mimar Sinan’ın eserlerinin de olduğu çok sıkı bir koruma altına alınan ormanla ilgili şu bilgiler verildi:
"Belgrad Ormanı'nın sınırlarının geçmişte bugünkünden çok daha geniş olduğu, ancak aşırı yararlanma, yangınlar, tarım ve hayvancılık için arazi açma ve savaşlar gibi nedenlerle yoğun olarak tahrip edilmiş ve 13 bin hektar olan alanın son 130 yıl içinde yüzde 60’nı kaybederek 5bin 237 hektarı günümüze ulaşmıştır.
"Atatürk tarafından numune orman olarak fakülte hizmetine verildi"
Cumhuriyet’in kuruluşunun hemen ertesi yılı (1924) Mustafa Kemal Atatürk tarafından 'numune orman' olarak bugünkü Orman Fakültesinin hizmetine verilmiş ve ormana her ne sebeple olursa olsun dışarıdan herhangi bir kimsenin girmesi yasaklanan Belgrad Ormanı, 2/11/1950 tarih ve 12073 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile en üst düzey koruma statüsüne tabi 'muhafaza ormanı' olarak ilan edilmiştir. Orman halen aynı yasal statüsünü korumaktadır.
"Belgrad Ormanı'nın çevresi son 10-15 yılda yerleşim alanları ile hızla büyüdü"
Belgrad Ormanı'nın çevresi son 10-15 yılda yerleşim alanları ile hızla büyümüş, artan altyapı tesisleri, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Köprü ve çevre yolları ile kuzeyi, 3. havalimanı ile batısı, taş ocakları ve inşaat alanları ile güneyi tamamen yok edilmiştir. Şimdi sıra ormanın kalbine 'Belgrad Ormanı'na gelmiştir. Önce Tabiat Parkı adı altında kemirilen ve tahrip edilen Belgrad Ormanı'ndaki Kirazlı bend Tabiat Parkındaki betonlaşma ormanın geleceği hakkında endişe yaratmaktadır.
"Yaklaşan yağmanın sinyalleri"
Belgrad Ormanındaki tahribat, betonlaşma ve faydalanma baskısı bugünkü haliyle bile ormanın geleceğini tehdit ederken bu yetmiyormuş gibi 5 bin hektarlık ormanın 1150 hektarı Muhafaza Ormanı statüsü kaldırılarak Milli Park haline dönüştürülmek istenmektedir. Ormanı koruma yerine park haline dönüştürecek Milli Park yapma girişimi, kadim Belgrad Ormanı'ndaki yaklaşan yağmanın sinyallerini vermektedir."
Bakanlıktan açıklama: DKMP'ye bağlandı
Tarım ve Orman Bakanlığı, Belgrad Ormanı içerisindeki Bentler, Neşetsuyu, Kömürcü Bendi tabiat parkları ile Bahçeköy ve Kurtkemeri giriş kapılarının bugünden itibaren Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından işletileceğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, DKMP sorumluluk alanında bulunan Belgrad Ormanı'ndaki Bentler, Neşetsuyu, Kömürcübent tabiat parkları ile Bahçeköy ve Kurtkemeri giriş kapılarının işletmeciliğinin 14 Haziran 2013'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına (İBB) verildiği anımsatıldı.
İşletme süresinin 13 Ekim 2023'te dolduğuna işaret edilen açıklamada, "İdaremizin tahliye talebine karşılık, İBB tarafından açılan dava 12 Aralık 2024'te lehimize sonuçlandı. İBB'nin ilgili alanlardan tahliyesine ve işletmeyi tarafımıza teslim etmesine dair talep idaremizin 16 Aralık 2024 tarihli yazısı ile Sarıyer Kaymakamlığına bildirilmiş, kaymakamlık tarafından da İBB'ye 19 Aralık 2024 tarihli yazıyla, 23 Aralık 2024 tarihine kadar tahliye işlemlerini gerçekleştirmesi için süre verilmiştir. Dolayısıyla bazı haberlerde geçen '20 Aralık 2024 günü mesai saatinin bitimine bir saat kala İBB'ye bildirildiği' şeklindeki ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, söz konusu bölgedeki tabiat parkları ve giriş kapılarının işletmesine ilişkin de bilgi verilerek, şunlar kaydedildi:
Belgrad Ormanı içerisindeki Bentler, Neşetsuyu, Kömürcü Bendi tabiat parkları ile Bahçeköy ve Kurtkemeri giriş kapıları bugünden itibaren DKMP tarafından işletilecektir. İhtiyaç duyulan temizlik ve güvenlik hizmetleri için tüm hazırlıklar tamamlanmıştır. Söz konusu durumun, Belgrad Ormanı'nın milli park olarak ilan edilmesi süreciyle herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Belgrad Ormanı'na ziyaretçi girişi açık olup ziyaretçi girişinin engellendiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
ANKA, AA