Aslen Tunceli Hozatlı olan ve Almanya'nın Hamburg kentinde sağlık personeli olarak çalışan İsyan K. adlı kadın, önceki gün tatil için geldiği İstanbul'da Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gözaltına alındı.
İsyan K.'nın sosyal medyadaki paylaşımlarından dolayı "terör propagandası" yaptığı iddiasıyla gözaltına alındığı iddia edildi.
Edinilen bilgilere göre bu olay tek değil.
Son yıllarda yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ve Türkiye kökenliler arasında sosyal medya paylaşımlarında "Terör propagandası", "Cumhurbaşkanına hakaret", "Halkı kin ve düşmanlığa teşvik" gibi suçlar işledikleri iddiasıyla ülkeye girişlerinde sınır kapılarında veya havalimanlarında gözaltına alınan veya sınır dışı edilen çok sayıda kişi oldu.
Binlerce vaka olduğu iddia ediliyor
Kimi iddialara göre bu sayı yüzlerle hatta binlerle ifade edilebilecek düzeyde.
İstanbul Barosu'na bağlı çalışan avukat Seyit Sönmez, bu konuyu yakından takip eden isimlerden biri.
"Vaka sayısı nedir?" sorusuna Sönmez, "Sadece bende şu an yurtdışında yaşayıp ülkeye gelişinde sosyal medya paylaşımları nedeniyle işlem gören 10 kişinin davası var. O da ben İstanbul'daki binlerce avukattan sadece birisiyim. Binlerce vaka olduğunu tahmin ediyorum. Bunun tespiti için soru önergesi vermeleri talebiyle milletvekilleriyle temasa geçtim" dedi.
"Yurtdışında yaşayanların sosyal medyalarını takip eden bir birim var"
Devlet içerisinde yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının ve Türkiye kökenlilerin sosyal medya paylaşımlarını takip eden bir birimin olduğunun belli olduğunu öne süren Sönmez, "Alınanların çoğu da muhalif kimliği ile bilinen, demokrasi mücadelesi veren kişiler. Devlet bir birim kurmuş, ne kadar muhalif varsa fişlemiş. Herkesin sosyal medyasını inceleyerek ne bulsalar soruşturma haline getiriyorlar" diye konuştu.
"Gözaltına alınırım korkusuyla Türkiye'ye gelemeyen birçok insan var"
Sönmez'in iddiasına göre sosyal medyada suç unsuru olduğu iddia edilen paylaşım tespit edildikten sonra süreç şöyle işliyor:
Önce bir soruşturma başlatıp direk yakalama kararı çıkarılıyor. Türkiye'deki adresleri belli olsa bile buralara tebligat yapılmıyor. 'İkameti yurtdışında' denilerek özellikle yakalama kararı çıkarıyorlar ve havalimanına geldiklerinde gözaltına alıyorlar. 'Gözaltına alınırım' korkusuyla Türkiye'ye gelemeyen birçok insan var. Yurtdışındakileri müthiş bir korku salmış. Sıradan insanlar bile beni arayıp 'Hakkımda soruşturma var mı gelsem başıma bir şey gelir mi?' diye soruyor.
"Kimi zaman da dış görünüme bakılarak durdurulanlar var"
Sönmez, kimi zaman da havalimanında bazı kişilerin dış görünümünü bakılarak şüpheli denilerek durdurulduğunu öne sürerek gerisiyle ilgili şu iddiada bulundu:
Bekleme sırasında hızlıca telefonuna ve sosyal medyasına bakılıyor. Şayet kişi Türk vatandaşlığından çıkmış ise 'Göç İdaresi'nin güvenlik gerekçesiyle kararı var, yurda girişi sakıncalı' denilerek direk geri gönderiliyorlar. Bu şekilde gönderilen çok kişi oldu. Ancak kişinin Türk vatandaşlığı devam ediyorsa veya çifte vatandaş ise o zaman ülkeye kabul etmemezlik yapılamıyor. Bu durumda da soruşturmaya tabii tutulup gözaltına alınıyor.
"15 Temmuz sonrası çıkarılan kararnamelere dayanılarak yapılıyor"
Sönmez, yurda girişi sakıncalı denilerek geri gönderilme vakalarının 15 Temmuz darbe girişimi sonrası çıkarılan kararnamelere dayanılarak yapıldığını iddia ederek, "Bu kararlar mahkemeye götürüldüğünde iptal ediliyor. Sonuçta yasal değil. Seyahat özgürlüğüne aykırı. Ancak yine işte kararı iptal ettireceğim diye bir, bir buçuk sene uğraşıyorsun. Mağdur olmuşsun umurlarında değil, bir keyfilik söz konusu" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'den çıkış yasağı konanlar da var"
Geçen süreçlerde Avusturya'da yaşayan ve bir Alevi kurumun yöneticisi hakkında alınan giriş yasağı kararını kaldırttığını aktaran Sönmez, kimi zaman da Türkiye'ye geldikten sonra gözaltına alınıp serbest bırakılanlara devam eden dava gerekçe gösterilerek yurtdışına çıkış yasağı da konduğunu kaydederek şöyle bir örnek verdi:
İki hafta önce Facebook'ta Kobani paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan birine yurtdışı çıkış yasağı koydular. Çıkış yasağı yüzünden dönemeyip işinden gücünden olan çok insan da oluyor. Bir dönerci vardı. Tek başına çalışıyordu. Adam dönemediğinden işini sürdüremedi.
Sosyal medya takiplerini yurtdışı temsilcilikleri mi yapıyor?
Devletin sosyal medya takibi yoluyla yurtdışındaki muhalif insanları da sindirmek istediğini öne süren Sönmez, iddialarını şöyle tamamladı:
Sonuçta yurtdışında yaşayan insan sayısı belli. Türkiye'ye oranla takipleri daha kolay. Diyelim ki Avusturya'nın bir kasabasında 1000 Türk var. Bu kişilerin sosyal medyalarını incelemek oradaki Türk temsilcilikleri için çok zor değil. İhbarların çoğu görevli elamanlarca, bir kısmı da vatandaşlar tarafından yapılıyor. Ne olsa ihbar ediyorlar. Komşularını ihbar edenler de oluyor.
Sosyal medya paylaşımları nedeniyle beş kere havalimanında gözaltına alındı
Yurtdışında yaşayıp sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında açılan soruşturmalar sonucu havalimanında en fazla gözaltıyla karşılaşan isimlerden biri de eski Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker.
Beş yılda Öker hakkında açılan 11 davanın dokuzu Almanya'da yaşarken yaptığı paylaşımlardan dolayı açıldı.
Bunlardan dolayı beş kere Türkiye'ye girişlerde havalimanında gözaltına alınarak bir, iki gün sürelerle gözaltında kaldı.
Halen bunlarla alakalı davaları sürüyor ve bu davalardan dolayı hakkında bir yıl süreyle yurtdışına çıkış yasağı var.
Öker, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan soruşturmalar kapsamında Türkiye'ye girişlerde durdurulan, geri gönderilen veya gözaltına alınan kişilere dair vakaların pandemi sürecinde azaldığını ancak ondan öncesinde çok yoğun olduğunu öne sürdü.
"Sadece geçen haziranda Almanya'dan gelen 69 kişiye işlem yapıldı"
Öker, Türkiye'deki Alman Büyükelçiliği'nin verdiği bilgiye göre sadece Haziran 2020'de Almanya'dan Türkiye'ye geldiğinde havalimanında gözaltı ve sınır dışı gibi işleme maruz kalanların sayısının 69 olduğunun söylendiğini belirterek, "Diğer ülkelerden gelenler ve diğer zamanlarda hesaba katıldığında bu sayı binlerle ifade edilebilir" dedi.
"Daha çok muhalif insanlar hedef alınıyor"
Bu uygulamanın son yıllarda yaygınlaştığını ve daha çok Alevi, Kürt, sol ve muhalif kişiliği ile bilinen kişilerin hedef alındığını öne süren Öker, "Benim Türkiye'de ikametim var. Tebligat gelse ifade vermeye gitmeyecek kişiler değiliz. İkametiniz olsa dahi oraya tebligat göndermek yerine havalimanında herkesin önünde alarak bir gözdağı verilmeye çalışılıyor" diye konuştu.
Komşusunu ihbar eden kişiyi İsviçre sınır dışı etti
Gözaltı ve soruşturmaların çoğunlukla güvenlik birimlerinin sosyal medya hesaplarını takipten kaynaklandığını söyleyen Öker bunun yanında zaman zaman da komşulardan kaynaklı ihbarların da olduğunu öne sürerek, "Örneğin İsviçre, komşusunu özel husumetten Türk makamlarına ihbar ettiği anlaşılan biri kişiyi sınır dışı etti" dedi.
"Muhalif gençlerin Türkiye ile bağı koparılmak isteniyor"
Öker, son olarak bu uygulama ile yurtdışında yaşayan muhalif olan yeni kuşakların Türkiye ile olan bağının koparılmak istendiğini de öne sürdü.
"Bizim üyelerimizden birçok kişi benzer uygulamayla karşılaştı"
Almanya Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eşit Başkanı Hüseyin Mat, havalimanlarından sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle insanların gözaltına alınması ya da sınır dışı edilmesi uygulamasının son birkaç yıldır çok arttığını öne sürerek şöyle konuştu:
Birçok genç sınır kapısında tutuluyor. Sınır dışı verilip, geri gönderiliyor. Bizim üyelerimizden çok kişi benzer uygulama ile karşılaştı. Örneğin inanç kurulu başkanımız Cafer Kaplan Dede'nin oğlunun Türkiye'ye giriş yasağı var. Çok insanın da başına geleni söylemediğini düşünüyoruz. Özellikle Türkiye'ye gidişlerin yoğun olduğu yaz aylarında çok oldu.
"Türkiye, gençler arasında çok tercih edilen bir ülke olmamaya başladı"
Sosyal medya paylaşımlarının takip edildiğini öne süren Mat, şu iddialarda bulundu:
Özellikle Alevi, Kürt, muhalif kimliği ile bilinenlerin sosyal medya hesaplarının takibinin yapıldığı anlaşılıyor. Yurtdışında muhalif olarak bilinen insanlara yönelik bilinçli bir yıldırma operasyonu yürütülüyor. Bu da burada doğan gençlerin Türkiye'ye gitme konusundaki şevkini kırıyor. Türkiye, gençler arasında çok tercih edilen bir ülke olmamaya başladı.
"Beş altı yıl önceki paylaşımlardan bile işlem yapılabiliyor"
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen de "Sadece 2020 yılı içerisinde benim bizzat ilgilendiğim 10 vaka oldu. Şahsen ilgilenemeyip diğer arkadaşlara ve avukatlara yönlendirdiklerimi saymıyorum" dedikten sonra şöyle konuştu:
Üç tür uygulama var. Şayet kişi farklı bir ülkenin vatandaşı olmuşsa uğraşmamak için direk sınır dışı ediyorlar. Türk vatandaşı veya çifte vatandaş ise ya gözaltına alıp tutukluyorlar ya da serbest bırakıyorlar ama yurtdışına çıkış yasağı koyuyorlar. Fransa'dan gelen bir kadın üyemize bir yıl süreyle çıkış yasağı konmuştu daha yeni gidebildi. Böyle çok mağdur olup, işini kaybedenler var. Gözaltılar genellikle sosyal medya paylaşımlarından yapılıyor ve çok kafaya takmışlarsa beş altı yıl önceki mesajları bile gerekçe gösteriyorlar. Örneğin Turgut Öker, 2012'deki bir paylaşımından dolayı yargılanıyor.
© The Independentturkish