Konya’nın yerel televizyonu Kanal 42’de yayınlanan Sümen Altı programına konuk olan HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “HDP katpatılsın” çağrısı, Kürt sorunu ve kayyum atamaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Yanlış adımlar insanları HDP’ye yönlendiriyor”
Kürt meselesinin bugüne kadar gelmesinin bazı sebepleri olduğunu ifade eden HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, “Irkçılık üzerinden, milliyetçilik üzerinden kim siyaset yaparsa, kim o noktalarda söylem geliştirmeye çalışırsa bize göre bu, Kürt meselesinin daha fazla derinleşmesine sebep olacak” dedi.
Bu tutumun da Kürt meselesinin çözümüne bir katkısı sunmayacağına vurgu yapan Demir, “Sayın Bahçeli’nin HDP kapatılsın açıklamasını doğru bulmuyoruz. Parti kapatmak, çok yanlış bir şeydir. Türkiye’de artık parti kapatma devrinin kapatılması gerektiğini düşünen bir partiyiz. Kürt meselesinin çözümü noktasında da HDP’nin kapatılması bize göre meseleyi derinleştirmekten başka bir işe yaramayacak. Partinin kapatılması hem HDP’ye hem PKK’ya daha fazla prim yaptıracak hem de siyasete olan güveni azaltacak. Kürt toplumu, tercihini HDP’den yana kullanmıyor. Kürt toplumunun önemli bir kısmının HDP’den yana tercihte bulunmasına birileri zemin oluşturuyor. Kürt toplumunun HDP’ye yönelmesinin en önemli sebebi, HDP’nin doğru siyaseti veya çözüm adresi olduklarından değildir. Devletin yanlış adımlarından dolayıdır. Devlet, insanları oraya itiyor, zorluyor” şeklinde konuştu.
“Kayyum atamak yönetim anlayışına dönüştü”
Belediyelere kayyum atanması konusunda da parti olarak görüşlerinin net olduğunu belirten Demir, “Kayyumun bir yönetim anlayışı haline gelmesinden yana değiliz. Türkiye’de son dönemlerde kayyum atama bir gelenek haline geldi, bir yönetim anlayışına dönüştü. Bu, yanlış bir şey. Mevzuata göre hukuki olsa dahi yanlıştır” dedi.
Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) İçişleri Bakanlığına resen belediye başkanlığına atama yapabilme yetkisi verildiğini hatırlatan Demir, “Darbe sürecinden sonra KHK ile getirilen bir uygulamadır. Belediyelerde biri bir suç işlerse belediye başkanı veya meclisten birileri uygulanacak prosedür bellidir. Mahkemeler ve Savcılar harekete geçer. Bugün uygulanan sistem resen bir el çektirme ve yerine birini atamadır. KHK ile teröre bulaşmış ya da yasal olmayan işlere bulaşmış bir belediye başkanını alabilirsiniz. Ancak yasaya göre uygun olan şey o belediyenin meclisinin kendi arasında oturup, seçim yaparak yeni bir belediye başkanı çıkarmasıdır. Buna da müsaade edilmiyor, bakanlıktan resen atama yapılıyor” şeklinde konuştu.
Kayyum atamalarının bir kaç istisna ile sınırlı kalması halinde, “bir suç işlemişler ve hizmetten ziyade çok farklı şeylerle uğraşmışlar” diyebileceklerini belirten Demir, “Kayyum atanan belediye sayısı 70’e, 80’e çıkınca bu durum ister istemez bir yönetim tarzına dönüşmüş oldu. Bu adil ve hukuki değil” dedi.
Independent Türkçe, Kanal 42