Libya UMH Dışişleri Bakanı Moskova’da

Lavrov, "Moskova, Libya’nın tüm sorunlarının çözülmesini umuyor. Aynı şekilde uluslararası toplumun Libyalılara destek için harcadığı çabaları tartışmayı ve atılması gereken adımlarla ilgili değerlendirmelerinizi dinlemeyi umuyoruz" açıklamasını yaptı

Lavrov ve Siyala’nın dün Moskova’da düzenlediği ortak basın toplantısı (AP)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanı Muhammed Siyala ile görüşmesinde Libya’daki gelişmeleri ve siyasi çözümün geleceğini ele aldı.

Lavrov, ikili görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, Libyalı taraflara “çatışmayı bitirmek için tarihi bir seçim yapmaları” çağrısında bulunarak, ülkesinin “Libya’ya azami ölçüde yardım sunmayı önemsediğini” belirtti.

Lavrov, “Moskova, Libya’nın tüm sorunlarının çözülmesini umuyor. Aynı şekilde uluslararası toplumun Libyalılara destek için harcadığı çabaları tartışmayı ve atılması gereken adımlarla ilgili değerlendirmelerinizi dinlemeyi umuyoruz. Çünkü bu adımları kendi açımızdan önemli görüyoruz” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Şu an yaşanan gelişmeler, halkı, NATO’nun saldırganlığının ve akabinde iç savaşın sonuçlarından mustarip olan Libya’nın kaderini belirliyor” diyen Lavrov, Libyalılara, ‘kardeşler arasındaki iç savaşı bitirmek adına tarihi bir seçim ve ulusal uzlaşı yapma, istikrarlı ve müreffeh bir devlet için ortak inşa’ çağrısında bulundu.

Lavrov, Libyalı mevkidaşı Siyala ile ikili görüşmelere geçmeden önce yaptığı açıklamada, Libya’da hızlı bir çözüme ulaşmak amacıyla verilen çabaların ikiye katlanmasının önemini vurgulayarak, Birleşmiş Milletlerin yeni bir Libya Özel Temsilci atamasını geciktirmesinin ‘kendilerinde ek bir endişe yarattığını’ sözlerine ekledi.

Siyala ise görüşmelerde üst düzey Mısırlı heyetin geçen haftanın sonlarında Trablus’a gerçekleştirdiği ziyarete değindiklerini aktardı. Bu ziyaretin ‘geç gelmesine rağmen son derece önemli’ olduğunu söyleyen Siyala, Libya’daki çatışmayla ilgilenen ülkeleri “bu ülkedeki duruma yönelik politikalarını gözden geçirmeye” çağırdı.

Siyala ayrıca Libya Ulusal Ordusu Komutanı (LUO) Halife Hafter’in “paralı askerlerin Libya’dan çıkarılması gerektiğine” ilişkin açıklamasına değinerek, Rusya ve uluslararası toplumun, Askeri Komite’nin ateşkesin sürdürülmesini desteklenmesi ve yabancı savaşçıların çıkarılmasıyla ilgili kararlarını desteklemesinin önemine işaret etti. UMH’nin tek başına Trablus ve tüm kentlerin korunmasından sorumlu olduğunu ifade eden Siyala, “Hiçbir tarafın Libya’da savaş fitnesini yeniden ateşlemeyi düşünmemesini umuyoruz. Bu vazgeçmeyeceğimiz bir sorumluluk” dedi.

Öte yandan, UMH Başkan Yardımcısı Ahmed Muaytik, Rus haber ajansı Sputnik’e verdiği röportajda, “Libyalı tarafların mevcut krizden çıkmanın çözümünün diyalog olduğu konusunda anlaşması olumlu bir durum ve seçim tarihi üzerinde anlaşmaya varılması önemli bir başarıdır. Bugün, kısa bir süre önce askeri çatışmalara giren taraflar arasında siyasi uzlaşılardan bahsediyoruz. Bu aynı zamanda siyasi diyaloğun başarısıdır. Ben, BM’nin Libyalıları bir araya getirmede ve masa etrafında toplamada başarılı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bir başka önemli meselenin “24 Aralık 2021’nin seçim tarihi olarak belirlenmesi konusuna anlaşmaya varılması” olduğunu belirten Muaytik, “Bu önemli bir başarı sayılır. Ancak yürütme otoritesiyle ilgili varılan anlaşma hususunda sanırım Libyalı taraflar arasında çözüme ulaşana kadar biraz zamana ihtiyacımız var” dedi. Mısırlı heyetin Trablus ziyaretine de değinen Muaytik, “Mısırlı heyetin bu düzeydeki ziyareti 6 veya 7 yıldan bu yana bir ilkti. Libya-Mısır ilişkilerinin veya daha doğrusu Trablus ve Kahire arasındaki ilişkilerin yeniden canlandırılması ve önümüzdeki dönemde Mısır Büyükelçiliği’nin Libya’ya dönmesi hakkında konuştuk. Aynı zamanda üzerinde anlaşma sağlanan çok sayıda ekonomik ve güvenlik dosyaları da vardı. Genel olarak, bizim taraftan verilen mesaj çok olumluydu ve Mısır tarafından verilen mesaj da olumluydu” ifadelerini kullandı.

Mısır heyeti Trablus’a gitmişti

Libya İçişleri Bakanlığı, Mısırlı üst düzey güvenlik yetkililerinin yıllar sonra ilk kez 27 Aralık’ta Libya'nın başkenti Trablus'u ziyaret ettiğini ve uluslararası kabul görmüş UMH yetkilileriyle görüşmelerde bulunduğunu açıklamıştı.

Bu ziyaret, Trablus'ta UMH ile Halife Hafter liderliğindeki doğu merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO) arasında iç savaşın başladığı 2014 yılından bu yana, üst düzey Mısırlı yetkililerin Trablus'a yaptığı ilk ziyaret. Türkiye Trablus hükümetini, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ise LUO'yu destekliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU