2020'nin en yıkıcı 10 hava olayı: Toplam zarar 140 milyar dolar

Bu yıl Avustralya ve ABD'de büyük çaplı yangınlar, Çin, Hindistan ve Pakistan'da aşırı sel felaketleri ve daha başka afetlere sahne oldu

Bangladeş'in Sathira kentinde bir kadın, Amphan Kasırgası'nda yıkılan evinin kalıntılarını temizliyor (Reuters)

Yeni bir rapor 2020'deki en yıkıcı 10 aşırı hava olayının dünyaya yaklaşık 140 milyar dolara (yaklaşık 1 trilyon TL) mal olduğunu ortaya koydu.

Bu yıl Avustralya'da ve ABD'nin batısında büyük yangınlar, Çin, Hindistan ve Pakistan'da aşırı sel felaketleri ve Asya'yla Kuzey Amerika'da şiddetli fırtınalar kaydedildi.

Birleşik Krallık (BK) merkezli yardım kuruluşu Christian Aid'in yıllık raporuna göre Atlantik'te rekora sahne olan kasırga mevsimi bilhassa maliyetli oldu.

Rapora göre 2020 Atlantik kasırga mevsimindeki tüm fırtınalardan kaynaklanan hasar toplamda yaklaşık 40 milyar doları (yaklaşık 300 milyar TL) buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2020'de dünyanın en büyük 10 aşırı hava olayının toplam maliyeti, Christian Aid'in bir yılda kaydettiği en yüksek hasar oldu. Bununla birlikte yardım kuruluşu, aşırı hava olaylarının maliyetini yalnızca son üç yıldır takip ediyor.

Rapora göre 2020'deki iklim felaketlerinden bazıları büyük bir hızla gerçekleşti. Bunlar arasında, mayıs ayında Bengal Körfezi'ni vuran ve sadece birkaç gün içinde yaklaşık 13 milyar dolar (yaklaşık 96 milyar TL) hasara neden olan Amphan Kasırgası da yer alıyor. Diğer olaylarsa aylarca sürdü.

Rapora göre Pakistan, Çin ve Hindistan'da normalden daha yağmurlu geçen muson mevsimiyle bağlantılı aşırı sel felaketleri dahil olmak üzere, bu yılın en maliyetli 10 olayından 6'sı Asya'da gerçekleşti.

İklim krizinin bu felaketlerden hiçbirine tek başına "neden olmamasına" rağmen, giderek artan kanıtlar küresel ısınmanın birçok aşırı hava türünü hem daha olası hem de daha şiddetli hale getirdiğini gösteriyor.

Örneğin bu yıl yayımlanan bir araştırma, Avustralya'da 2019-2020 dönemindeki orman yangınları sırasında görülenler gibi hava olaylarının, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle 1900'den bu yana en az yüzde 30 daha mümkün olabildiğini ortaya koydu.

Raporda yer almayan, Avustralya Melbourne Üniversitesi iklimbilim öğretim görevlisi Dr. Andrew King şunları söyledi:

2020, süregelen Kovid-19 pandemisiyle ağırlaşan birçok vakada şiddetli hava olaylarının etkilerinin görüldüğü son derece zorlu bir yıl oldu.

Şiddetli seller ve tropikal kasırgalar dünyanın farklı bölgelerini etkiledi, sıcak hava dalgaları ve orman yangınları başta olmak üzere bu hadiselerin birçoğunda insan kaynaklı iklim değişikliğinin durumun şiddetine katkıda bulunduğuna dair kanıtlar var.

Raporda ayrıca, bu yıl Doğu Afrika ve çevresindeki bölgelerde alışılmadık derecede şiddetli çekirge sürülerinin ortaya çıktığı vurgulandı.
 


2019'dan 2020'nin ilk aylarına kadar şehir boyutlarında çekirge sürüleri Doğu Afrika, Ortadoğu ve Asya'daki ülkelere hızla yayılarak mahsullere büyük çapta zarar verdi. Raporda çekirgelerin yalnızca Doğu Afrika'da en az 8,5 milyar dolarlık (yaklaşık 63 milyar TL) hasara neden olduğu tahmin ediliyor.

Bazı araştırmacılar çekirge sürülerinin iklim kriziyle bağlantılı olduğunu öne sürdü. Sebebiyse Ortadoğu ve Doğu Afrika bölgesinin 2019'da alışılmadık derecede şiddetli yağış ve fırtınalara tanıklık etmesi.

Bu yağışlar Arap yarımadasında bol miktarda bitki örtüsünün yetişmesine neden olarak çekirgelerin toplanacağı, besleneceği ve ardından çoğalacağı bir ortam yarattı. Ancak çekirgelerin bu denli yayılabilmesinin ardında, erken tespit ve ortadan kaldırmaya başvurmamak gibi başka nedenler de bulunuyor.

Raporun yazarları arasında yer alan Christian Aid İklim Politikası Başkanı Dr. Kat Kramer şöyle konuştu:

İster Asya'da sel felaketleriyle, ister Afrika'da çekirgelerle, isterse de Avrupa ve Amerika'daki fırtınalarla, iklim değişikliği 2020'de şiddetlenmeye devam etti. Bu gidişatı tersine çevirmek için 2021'in yeni bir dönemin habercisi olması hayati önem taşıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU