Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD kurumlarını hedef aldığı belirtilen siber saldırılar hakkında, "Rusya yönetimi çıkarları doğrultusunda hareket eden bilgisayar korsanlarının ABD’nin devlet kurumlarına saldırdığı yönündeki sayısız sıcak haberlerin sürekli ortaya atılması artık politik rutin haline geldi. Delil yokluğu, 'Rus izi' ile ilgili hayal ürünleriyle telafi ediliyor" ifadelerini kullandı.
ABD'nin siber güvenlik konusunun ikili formatta müzakere etmeyi reddettiğinin altını çizen Zaharova, sözlerini şöyle sürdürdü:
ABD yönetimi iç siyasi sorunları çözmek yerine dış düşman konusunu abartmayı yeğliyor, bunun için de Rusya’yı kullanıyor. Ancak şunu da göz önünde bulundurmak gerekir ki, bize yönelik yeni suçlamaların gerçek amacı, seçilmiş Başkan Joe Biden’in uluslararası bilgi güvenliğiyle ilgili sorunlar dahil olmak üzere Moskova ile iş birliği kurmasına engel olmak.
Sputnik'in haberine göre; bu durumun hiçbir ülkenin çıkarına uygun olmadığını söyleyen Zaharova, "Rusya, uluslararası bilgi güvenliği konusunda ABD’nin her bir idaresiyle yapıcı, profesyonel, pragmatik diyaloga hazır" dedi.
Zaharova, "Rusya'ya yönelik siber saldırı suçlamaları her zaman olduğu gibi hiçbir veri, rakam, en azından bir kaynak gösterilmeden öne sürülüyor" diye ekledi.
"ABD'nin yeni yaptırımları öfke uyandırıyor"
Öte yandan ABD'nin Rusya’ya yönelik yeni ekonomik yaptırımları değerlendiren Zaharova, "ABD Ticaret Bakanlığı’nın ihracat rejimini modernize etmeye yönelik yaptığı son yenilikler, özellikle de ‘nihai askeri tüketici’ kavramını dahil etmesi ve bu bağlamda 40’tan fazla Rus şirketi yaptırım listesine dahil etmesi şaşkınlık ve öfke uyandırıyor" değerlendirmesini yaptı.
ABD'nin, 'güya hassas ürünlerinin yanlışlıkla yanlış ellere geçmesinden son derece endişeli olduğu iddia edilen Amerikan şirketlerini düşünme kisvesi altında Rusya'ya yönelik düşmanca bir adım daha' attığını dile getiren Zaharova, bu tür eylemlerin Moskova'yı kapsamlı bir şekilde durdurmaya yönelik genel politikaya uyduğunu belirterek şunları kaydetti:
Bir kez daha ABD’yi aklın sesine kulak vermeye ve artık yıkıcı eylemlerinin sonuçlarını, hem ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin genel siyasi havası hem de bu ilişkilerin ticari ve ekonomik bileşenleri açısından, doğru bir şekilde değerlendirmeye çağırıyoruz.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD'de siber saldırı tartışmaları
Siber saldırıların ABD'nin nükleer silah stokunu denetleyen ABD Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi'ne de sıçaraması üzerine ABD Kongresi'nde tartışmalar yaşanmıştı.
Demokrat Senatör Dick Durbin, CNN ile röportajında "Olup bitenler Rusya'nın ABD'ye karşı savaş ilanı niteliğindedir. Konuyu ciddiye almalıyız. Vladimir Putin ile arkadaş olup da bize karşı bu tür siber saldırılar düzenlemesine izin veremeyiz" ifadeleri kullanmıştı.
ABD başkanlığına seçilen Joe Biden ise Trump yönetimini siber saldırıları ciddiye almamakla suçlamıştı.
Biden, “Bu saldırı Trump görevdeyken ve görmezden geldiği bir zaman gerçekleşti. Trump, saldırıyı ciddiye almasa bile, ben alacağım. Başkan Trump'ın tutumu beni hayal kırıklığına uğrattı. Bu başkan saldırılardan kimin sorumlu olduğunu bile henüz saptamadı.” diye konuşmuştu.
Trump ise siber saldırıların arkasında Çin’in de olabileceği açıklaması yapmıştı.
Sputnik, Indepedent Türkçe