Muhafazakârların kontrolü altındaki İran parlamentosu, dün, Haziran ayı başlarında yapılması planlanan başkanlık yarışına girme koşullarını belirleyen ve farklı uyrukluların veya yabancı bir ülkede oturma izni sahiplerinin uzaklaştırılmasını öngören 'Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası'nda reform taslağını' onayladı. Nitekim bazı yetkililerin ABD'de oturma iznine sahip olduğu yönünde spekülasyonlar patlak vermişti.
Parlamento, 'Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası'nda reform' önerisini devlet radyosunda canlı yayınlanan bir oturumda onayladı. Ancak adayların uygunluğunu incelemek ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini denetlemekle görevli Anayasa Koruma Konseyi'nin onayı henüz alınmadı.
Reuters'ın haberine göre, "önde gelen radikal figürler ve medya, ABD'de eğitim almış olan Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif gibi üst düzey yetkililerden bazılarının çifte vatandaşlığa veya ABD'de oturma kartına sahip olduğuna dair tahminde bulunarak, bunun bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu” vurguladı.
60 yaşındaki Zarif ise ABD'de oturma izni veren yeşil kart almak için başvurduğu iddialarını reddetti. Zarif'in yanısıra eski Meclis Başkanı Ali Laricani ve yardımcısı Ali Mutahhari, aynı zamanda Humeyni'nin torunu Hasan Humeyni, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin kardeşi Muhammed Rıza Hatemi, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve mevcut İletişim ve Enformasyon Bakanı Muhammed Cevad Azari-Cahromi'nin de reformist hareketin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığını destekleme eğiliminde olabileceği isimlerden.
IRNA ajansının aktardığına göre, milletvekillerinin 4 yıl sonra ikinci dönem aday olabilecek adayların seçimlere girişi ve o yaşta çeşitli illeri ziyaret edip halkın sorunlarını dinleyemeyeceği iddiasıyla 70 yaşın üzerindeki adayların seçim yarışına katılmaması önerilerine karşı çıktığını bildirdi.
Yasa değişikliğinin 40 yaş altındakilerin adaylığını yasaklaması, mevcut İletişim ve Enformasyon Bakanı Muhammed Cevad Azari-Cahromi'nin seçimlerine adaylığını koymasını engelliyor. Azari-Cahromi, Ruhani'nin ikinci hükümet oluşumuna girmeden önce İran İstihbarat Bakanlığı'nda internet üzerindeki sansürden sorumluydu.
İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in askeri danışmanı ve İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) komutanlarından Hüseyin Dehkan, cumhurbaşkanlığı seçimleri adaylığını 24 Kasım'da resmen duyurmuştu. Dehkan, aylarca süren tahminlerin ardından cumhurbaşkanlığı yarışına girdiği onaylanan tek İranlı yetkiliydi.
64 yaşındaki Dehkan'ın adaylığının ardından gerçekleşen İran Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Fahrizade'nin Tahran'daki suikastı, erken seçim atmosferine gölge düşürmüştü. Daha önce savunma bakanlığında bulunan Dehkan, muhafazakar ve reformist akımlara ait olmadığını vurguluyor. Ancak Dehkan'ın adaylığı, İranlıların Devrim Muhafızları liderlerinin İran Dini Lideri'nin ardından en önemli konuma ilerleyeceğine dair endişeleri artırıyor.
Meclis Başkanı, eski Tahran Belediye Başkanı ve Devrim Muhafızları lideri Muhammed Bakır Galibaf'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir kez daha aday olacağı söyleniyor.
İran'daki haberlerde, Devrim Muhafızlarının ekonomik kolu olan "Hatemu'l Enbiya”nın 52 yaşındaki lideri Said Muhammed de seçimlerle ilişkilendiriliyor.
Geçen hafta, İran Devrim Muhafızları eski Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Genel Sekreteri 67 yaşındaki Muhsin Rızai'nin de cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığına yönelik tahminler yürütülmüştü. Rızai ise bu konudaki şüpheleri akıllardan silmedi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.