Uttar Pradeş / Şarku’l Avsat
Hindistan, uzun zamandan beri şehirlerde ve kırsal bölgelerde başıboş bir halde dolaşan ve yol kenarındaki çöplükleri karıştıran büyükbaş hayvanlar sorunuyla karşı karşıya. Ancak sorun son zamanlarda farklı bir aşamaya ulaştı.
Narendra Modi’nin liderliğini yaptığı Hindu aşırı sağcı parti Bharatiya Janata (Hindistan Halk Partisi, BJP) Hinduların desteğini almak için ‘ineklerin korunmasının’ kendileri için öncelik olduğunu açıkladı. Ancak bu hamle en nihayetinde çiftçiler tarafından sert bir tepkiyle karşılandı. Yüksek maliyetler ve düşük mahsul fiyatları sebebiyle çiftçilerin karşı karşıya kaldığı ‘tarım sıkıntısı’ Hindistan'daki genel seçimlerdeki önemli konular arasında yer alıyor.
Tarımın önemli bir geçim kaynağı olduğu ana eyaletlerde kış seçimlerini kaybeden Bharatiya Janata Partisi, bu önemli üssü geri almaya çalışıyor. Nitekim başıboş hayvan krizi, Hindistan'da 260 milyondan fazla çiftçiyi olumsuz etkiliyor.
Uttar Pradeş Eyaleti, 543 kişiden oluşan Hindistan parlamentosundaki 80 milletvekiliyle siyasi olarak hayati bir önem taşıyor. Hindistan’ın ana muhalefet partisi olan Hint Kongre Partisi’nden Priyanka Gandhi, seçim kampanyası kapsamında düzenlediği mitinglerde ‘inek krizi’ meselesini sık sık gündeme getiriyor.
Narendra Modi 2014 yılında iktidara geldi. Ancak liderliğini yaptığı BJP, beş yıl önce olduğu gibi, seçmenlerin oylarını kazanmak için kendisini bir ‘ekonomik fırsat partisi’ olarak takdim edemiyor. Aksine daha ziyade Hindu milliyetçiliğine ve Hindular ile Müslümanlar arasındaki tartışmalı konular üzerinden bir siyaset güdüyor.
Uttar Pradeş Eyaleti Başbakanı ve BJP’ye mensup olan keşiş Yogi Adityanath, 2017 yılında ‘ineklerin satışına ve kesilmesine ilişkin sert yasaklar’ getirilmesi çağrısında bulunmuştu.
Çoğu Hint eyaletinde olduğu gibi Uttar Pradeş’te de inekleri kesmek yasak. Ancak yine de yasadışı bir şekilde ineklerin kesilmesine rastlanabiliyor. Bu durum süt vermeyi bıraktıkları takdirde çiftçileri ineklerini satmaya sevk ediyor.
Bu kesimler genellikle ülkedeki Müslüman azınlık tarafından gerçekleştiriliyor. Sağım ineklerin satışı ve kesimi ile ilgili getirilen kısıtlamalar ve bu hayvanları kutsallaştıran sağ kanat Hindular tarafından gerçekleştirilen misillemeler, çiftçileri ‘verimsiz ineklerini salıvermek’ zorunda bırakıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Öfkeli çiftçiler ve köylüler, son birkaç aydır Uttar Pradeş eyaletinin her yanında daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde, ineklerini ve boğalarını okullara ve devlet binalarına kapattılar. Hindistan'da tarım uğraşan topluluklar, buğday, baklagil ve şeker kamışı gibi mahsullerin inekler tarafından tahrip edilmesinden dolayı yaşanan bir krizle karşı karşıya. Ayrıca yüzlerce inek hastalıktan, yetersiz beslenmeden veya kazalardan dolayı telef oluyor. Hindistan'ın en büyük tarım eyaletlerinden biri olan Uttar Pradesh gibi eyaletlerdeki çiftçiler, tarlalarını korumak için geç kaldıkları koruma çabalarını artırmaya çalışıyorlar.
Başkent Yeni Delhi'den 100 kilometre uzaklıkta bulunan Jiwar bölgesinden 70 yaşındaki Ved Pal Singh, Alman haber ajansına, inekler tarafından bir kısmı tahrip edilen buğday mahsulüne ve çorak toprağı çevreleyen onlarca başıboş ineğe işaret ederek, “Bu inekleri daha yeni kovdum. Kimse onlarla ilgilenmiyor. Gece saat 10 gibi gelirseniz, beni bu inekleri kovalarken görebilirsiniz. Çiftçiler bundan dolayı ciddi mahsul ve maddi kayba maruz kalıyor. Başıboş inekler yakın zamanda 3 kişiye saldırdı. Hatta yaşanan ölümcül olaylardan birinde ineklerden biri bir kadına toslamıştı” dedi.
Başka bir çiftçi Vijay Singh, yetkililer tarafından alınan önlemlerin yetersizliğinden dolayı hayvanların tarlaları tahrip ettiğine işaret ederek, çiftçilerin hayvancılığı bırakmaya devam ettiklerini söyledi. Singh, “Birçoğumuzun böyle yapmak zorunda kaldığını biliyorum. İneklere herhangi bir şekilde zarar veremeyiz, çünkü biz Hindu’yuz. Bundan dolayı klinikler ve küçük okullar gibi tek edilmiş yerler arıyoruz” diyerek sözlerini sürdürdü.
İneklerin korunmasına ilişkin prosedürlerin güçlendirilmesi ile birlikte ‘inek koruma’ grupları tarafından büyükbaş hayvan taşıyan kamyonlara yönelik saldırılarda büyük bir artış yaşandı. Bu durum tüccarların endişelenmelerine ve ticaretin durmasına yol açtı. Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2015 ve 2018 yılları arasında Hindistan'da meydana gelen bu tür saldırılarda aralarında 36 Müslümanın da bulunduğu 44 kişi hayatını kaybetti.
Süt vermeyi kesmelerinin ardından ineklerini beslemeye devam edemeyen çiftçiler, onları gizlice salıvermek zorunda kalıyorlar. Jiwar’daki çiftçiler şu anda bu yılki hasat döneminde ürünlerinin dörtte biri kadarının telef olması gibi bir sorunla karşı karşıya bulunuyor. Yöre halkı, yem almak için yeterli paralarının olmaması dolayısıyla pek çok büyükbaş hayvanın hastalık veya açlık yüzünden öldüğünü söylüyor.
Hindistan'ın yedi aşamalı parlamento seçimlerinin ilk aşaması 11 Nisan'da başladı. Oylama altı haftadan fazla sürecek ve 19 Mayıs 'ta sona erecek. Sonuçların 23 Mayıs'ta açıklanması bekleniyor.