Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, pandemi nedeniyle ilçede artan kış nüfusundan belediye hizmetlerine, yere atılan çöplerle ilgili paylaşımından ötürü hakkında bulunulan suç duyurusundan 2021 turizm beklentileri ve kaçak yapıların yıkımı gibi pek çok konuyu, Independent Türkçe'ye değerlendirdi.
İlçede kış nüfusunun ilk kez 400 bine yaklaştığını belirten Bodrum Belediye Başkanı Aras, "Yetersiz kalmıyoruz ama çok büyük çaba harcıyoruz, sadece belediye imkanlarıyla bazı hizmetlerin yapılması mümkün değil" şeklinde konuştu.
Ahmet Aras, geçen hafta yere yığılan çöplere ilişkin tepkisini ile getirerek, toplatmayacağını ifade etmesi üzerine suç duyurusunda bulunulmasına ilişkin ise "Bir belediye başkanının, çevre duyarlılığı ile ilgili hassasiyeti ve sitemini farklı yerlere çekmek ne derece doğru bilemem" yorumunu yaptı.
Halkın ücretsiz şekilde kullanabildiği kıyıların azaldığı ve sahil şeridinin ağırlıklı özel işletmelere geçtiği eleştirilerine de yanıt veren Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Tüm turizm kentlerinde yaşanan ortak bir sorun var, özellikle kıyılardaki yapılaşma ve iskele gibi meselelerde belediyeler sadece görüş bildiriyor. Bodrum’da planlama yetkisinin yüzde 35’i Bodrum Belediyesi’ne ait. Yüzde 65’i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun müdahalesine tabi" ifadelerini kullandı.
2019 yılının nisan ayından geçtiğimiz ay sonuna kadarki 19 aylık süreçte 362 kaçak yapının yıkımını gerçekleştirdiklerini belirten Aras, Bodrum'un adını dünyanın turizm destinasyonları arasına yazdıran çok özel bir yer olduğunu belirterek, 2021'den ümitli olduklarını dile getirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Kış nüfusumuz ilk kez 400 bine yaklaşmış durumda"
- Salgın nedeniyle evden çalışan binlerce kişi, bu yıl Bodrum’u tercih etti. Pek çok ailenin de kışı orada geçirmek istemesi nedeniyle geçmiş senelere kıyasla en yüksek kış nüfusu görüldü. Okulların ara tatili nedeniyle İstanbul başta olmak üzere farklı kentlerden yine Bodrum’a gidenler oldu. Bu nüfus artışı ve hareketliliğe ilişkin neler söylemek istersiniz?
Bu yıl pandeminin etkisiyle Bodrum’a gelen tatilcilerin pek çoğu geri dönmedi. Bodrum’u daha güvenli gördükleri ve sokağa çıkma kısıtlamalarını metropollerdeki evlerinde geçirmek istemedikleri için bu kararı verdiklerini düşünüyoruz. Kış nüfusumuz ilk kez 400 bine yaklaşmış durumda. Bu sene salgınla birlikte, uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma gibi kavramlar hayatımıza girdi. Bodrum’un nüfusunda da olağanüstü bir artış yaşandı. Şu an tabela nüfusumuz 176 bin 500 fakat yaşayan nüfus 400 binin üzerinde. Dolayısıyla tüm hizmetler resmi nüfusa göre dizayn edildiğinden, hizmette yetersiz kalma riski gündeme geldi. Biz buradan hareketle ‘İkametini Bodrum’a al’ çağrısı yaparak bir farkındalık çalışması başlattık. Güzel de karşılık bulduk. Çünkü, tüm turizm kentlerinde olduğu gibi Bodrum’da da genel bütçeden alınan pay, yaşayan nüfusa yetmiyor. Tabeladaki nüfus ile yaşayan nüfus arasında büyük bir fark var. Tüm hizmetler, resmi nüfusa göre dizayn ediliyor. Sadece belediyelerin kamudan aldığı pay değil kast ettiğim. Öğretmen, hekim, hemşire sayısı, sağlık ve eğitim altyapıları, belediyenin kadrosu ve bütçesi buna göre dizayn ediliyor. 400 bin kişilik bir kentin ihtiyaçları tabii ki farklı olur. Yetişememek söz konusu. Yetersiz kalmıyoruz ama çok büyük çaba harcıyoruz. Sadece belediye imkanlarıyla bazı hizmetlerin yapılması mümkün değil. Bodrum, bir dünya kenti. Farklı bir şekilde ele alınması gerekiyor. Farklı bir statüde değerlendirilmesi gerekiyor. Aksi taktirde, korumamız ve insanlara doğru, etkin hizmeti götürmemiz çok zor.
Bodrum’da faaliyet gösteren ticari firmaların vergilerini de Bodrum’a ödemeleri çağrısında bulunduk. Bodrum’dan kazanç sağlayan insanların, bu borcunu Bodrum’a ödemesinin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştık.
"Her yaz sezonunda gündeme getirilen Bodrum'daki fiyatlarla ilgili haberler geneli yansıtmaz"
- Kış nüfusunun yüksekliğinin esnafı mutlu ettiği ancak diğer yandan ev ve arsa fiyatlarının, kiraların çok yükselmesi de eleştiri konusu. Bodrum yaz sezonunda da pahalı olduğu gerekçesiyle haberlere konu oluyor. Dünyanın gözde destinasyonları arasına adını yazdıran bir yerdeki mevcut fiyatları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bodrum'un cazibesi, mimarisindeki farklılık, iklimi, doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleri, insanları her dönemde çekmeye devam ediyor. Bu pandemi yaşanan süreçte de aynı şekilde ve hatta artarak devam etti. Bodrum’un diğer destinasyonlardan farklı olarak sahip olduğu benzersiz özelikleri var. Bu hem nüfus artışı hem de yatırım olarak yansıyor. Yerli ve yabancı yatırım, pandemide de hız kesmedi. Seçkin markalar, bu dönemde yatırımlarını sürdürdü. Salgın nedeniyle artan nüfus, sadece Bodrum’da ikinci konut sahibi olanlardan kaynaklanmıyordu. Yeni yerleşen bir kesim de konut arayışına girdi. Konut talebi arttı, gayrimenkul sektörü de hareketlendi. Salgın nedeniyle talep artınca kiralarda da artış görüldü. Şu an insanlar bütçesini de zorlayarak Bodrum’a ve diğer kıyı kentlerine yerleşmeye çalışıyor. Artışın en önemli nedeni bu.
Bodrum’da fiyatlarla ilgili haberler, her yaz sezonunda bir şekilde gündeme getirilir. Fakat bunlar hiçbir şekilde Bodrum’un genelini yansıtmaz. Burada her gelir grubuna hitap eden konaklama ve yeme içme mekanları var. Üst gelir grubunu hedefleyen bir destinasyonda, her kalite ve standartta tesis bulunur. Dileyen insanlar buraları tercih eder.
"Önümüzdeki sezonu ümitle bekliyoruz"
- Pandeminin etkilerinin 2021’in ilk döneminde de sürmesi gündemde. Türkiye’nin salgın yönetimine ilişkin pek çok ülkeye kıyasla olumlu bir imajı olsa da, salgının etkilerinin 2021’in ilk 6 ayında da devam etmesi ihtimali, Bodrum turizmini nasıl etkiler? Turizmdeki yeni döneme ilişkin Bodrum’da nasıl bir yönetim stratejisi izlenecek?
Bodrum, 2019 yılını turizm açısından çok iyi geçirmişti. Biz tüm tanıtım stratejilerimizi 2021 yılından yüksek beklenti ile planladık. Mart 2019 itibariyle her şey değişti. Turizm, kayıp bir sezon geçirdi. Ancak her şeye rağmen, Bodrum farkını bir kez daha gösterdi. Çünkü burası, sadece deniz-kum ve güneşten ibaret değil. Sayısız turizm enstrümanına sahip. Örneğin denizcilik, Bodrum’un şüphesiz rakip tanımadığı bir sektör. Hem turizm hem de yat imalatı anlamında. Biz, Bodrum’un sahip olduğu tüm bu değerleri turizmle doğru entegrasyonu sağlayarak değerlendirmek için tanıtım stratejilerimizi güncelledik. Bunu pandemiden önce başlattık aslında. Turizmi çeşitlendirmek, asıl hedefimiz oldu. Bunun içinde tarım turizmi var, spor ve kültür turizmi var. Turizmi çeşitlendirirken, diğer taraftan da Bodrum’u bir destinasyon olarak tüm dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Pandeminin ardından sağlık ve güvenlik insanların tatil tercihlerini yönlendirmeye başladı. Turizmde algılar ve trendler değişti. Biz de buna yönelik eylem planımızı oluşturduk. Yeni stratejimiz, sağlıklı ve güvenli turizm. Önümüzdeki sezonu ümitle bekliyoruz. Ümitsiz değiliz. Her zaman umudu taze tutmamız lazım. Esnafımıza da sahip çıkarak, bu kayıpları önümüzdeki senelerde kapatmak durumundayız.
- Pandemi sürecinde belediyenin öne çıkan çalışmaları, hizmetleri neler oldu?
Pandemi döneminde, önceliğimiz kesinlikle halk sağlığı idi. Biz bu süreçte kriz yönetimini tüm unsurlarıyla hayata geçirmek durumundaydık. Dolayısıyla hijyen konusunda çok sıkı tedbirler aldık. Belediyemizin sorumluluk alanındaki her yerde, kamusal mekanlarda, kurum ve kuruluşlarda insan sağlığına yönelik gereken her hizmeti aksatmadan yerine getirdik. Diğer taraftan, ekonomik anlamda zor durumda kalan ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırdık. Devriye halinde kentimizin her noktasında görev aldık. Evlerin kapısına kadar ihtiyaçları ulaştırdık. Pandemi sürecinden etkilen vatandaşlara 'Psikolojik Danışmanlık' hizmeti sunduk. Yine bu dönemde eşsiz fedakarlıkta bulunan sağlık çalışanlarımıza ulaştık. Elbette belediye hizmetlerinin duraksaması söz konusu olamazdı. Tüm imkanlarımızı pandemi mücadelesine seferber ederken, bir taraftan da programımız dahilinde yol bakım onarım çalışmalarımıza devam ettik.
"Bir belediye başkanının, çevre duyarlılığı ile ilgili hassasiyeti ve sitemini farklı yerlere çekmek ne derece doğru bilemem"
- Yahşi-Taşlıkburun'da çevreyi kirletip, izmarit, boş sigara paketleri ve bira kutularını yere atanlara tepki göstererek, orayı temizletmeyeceğinizi söylemeniz üzerine hakkınızda suç duyurusunda bulunuldu. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
Kentlerimizin en büyük problemi çöp konusu. Sorun toplamak değil, kirletmek! Belediyelerin görev ve sorumluluğu çöp toplamaktır. Bireylerin sorumluluğu da çevreyi kirletmemektir. Doğaya saygısı olan herkes bu konuda bir şekilde farkındalık yaratmaya çalışmalı bence. Bizim doğaya borcumuz bu. Bir belediye başkanının, çevre duyarlılığı ile ilgili hassasiyeti ve sitemini farklı yerlere çekmek ne derece doğru bilemem. Çünkü ben Bodrum'un muhteşem kıyılarının, koylarının, yeşil alanlarının çöp yığınlarıyla çirkinleşmesine göz yumamam. Herkes, bu görüntülerden en az benim kadar rahatsızlık duysa ve en azından bulunduğu yeri, kendi evinin önünü temizlese, şehirlerimiz tertemiz olur. İnsanları bilinçlendirmek ve topluma yayılan bir farkındalık yaratmak çok önemli. Bunu pek çok farklı yolla yapabilirsiniz. Ben kendi adıma, bir belediye başkanı olarak her yolu deneyeceğim. Bodrum'un doğasının, ikliminin, insanının eşsizliğine yakışır temizlikte bir kent olması için elimden ne geliyorsa yapacağım.
"362 kaçak yapının yıkım işlemi gerçekleştirildi"
- Özellikle kaçak yapılaşma Bodrum’un öne çıkan sorunları arasında. Kaç kaçak yapının yıkıldığı ve özellikle kıyı planlamasında neler yapıldığı merak konusu...
2019 yılı Nisan ayından 2020 Ekim ayı sonuna kadar toplam 362 kaçak yapının yıkım işlemi gerçekleştirildi. Bazıları ekiplerimiz tarafından yıkılırken, bazıları da mülk sahipleri tarafından tamamlandı. Bakanlığın tespit ettiği ve hukuki süreci tamamlandıktan sonra yıkım işleminin gerçekleştirildiği aykırı yapı ve yıkım sayısı da 95.
Kaçak yapılaşmaya karşı mücadelemiz sürerken, bir taraftan da mevcut kaçak ve izinsiz yapılarla ilgili tasarrufta bulunuyoruz. Yasalar çerçevesinde, bu mücadeleyi sürdürmek durumundayız. Belediye olarak böyle bir sorumluluğumuz var.
Bütün bu mücadelemiz devam ederken, bu arada Bodrum’da yeni imar alanları açılması zaman zaman gündeme geliyor. Halbuki yeni imar alanları açmak, Bodrum’un mevcut sorunlarına yenilerini eklemek anlamına gelir. Çünkü biz henüz altyapı projelerimizi tamamlayıp, kentin yaşadığı kronik altyapı problemlerini çözüme kavuşturmamışken yeni bir nüfus ve yoğunlaşmayı kaldıramayız. Biz bunu anlatmaya çalışıyoruz.
Bodrum’da özel mülkiyete konu alanların hacmi çok büyük. Kıyılarda sürekli bir yapılaşma baskısı var. Özel mülkiyette insanların inşaat yapma hakkını kimse engelleyemez. Ama en azından kamuya ait arazilerin yine kamuda kalması sağlanabilir. Bodrum’da bu nitelikteki bölgeler zaten çok düşük oranda. Neredeyse tamamı doğal ya da arkeolojik SİT alanı. Yani koruma altına alınması gereken yerler. Ve biz bunları korumak için gereken her şeyi yapıyoruz.
"Bodrum’da planlama yetkisinin yüzde 35’i Bodrum Belediyesi’ne ait"
- Halkın ücretsiz kullandığı plajların sayısının giderek azaldığı, sahil şeritlerinin ağırlıklı olarak özel işletmelerin yönetiminde olduğu eleştirileri var...
Kıyılar halkın kullanımına açıktır. Biz belediye olarak kıyılardaki her tür ihlali ve yasal dayanağı olmayan her tür kullanımı tespit ederek, gerekeni yapmaya çalışıyoruz. Tüm turizm kentlerinde yaşanan ortak bir sorun var. Bu da özellikle kıyılardaki yapılaşma ve iskele gibi meselelerde, belediyelerin sadece görüş bildiriyor olması. Çünkü bize gelene kadar, bu kararlar başka yetki sahibi olan kurumlar tarafından verilmiş ve süreç tamamlanmış oluyor. Bodrum’da planlama yetkisinin yüzde 35’i Bodrum Belediyesi’ne ait. Yüzde 65’i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun müdahalesine tabi. Belediyelerin ne yazık ki bu konuda bir yaptırımı söz konusu değil. Bütün bunların yanında, biz tüm bakanlıklarla sürekli görüşüyoruz. Görüşlerimizi ve Bodrum’u koruma çabamızı anlatıyoruz.
Bodrum’da belediyemize ait plajlardan ücretsiz olarak vatandaşlarımız yararlanıyor. Biz yeni halk plajı alanları da oluşturuyoruz. Örneğin geçtiğimiz aylarda Turgutreis’te bin kişi kapasiteli bir halk plajımızı hizmete sunduk. Koyunbaba Halk Plajını da yeni sezon için düzenlemeye başladık. Biz Bodrum plajlarında, hem halkımızın hem misafirlerimizin keyifle güneşin ve denizin tadını çıkarabilmesi için düzenlemelerimizi yapıyoruz. Plaj işgallerine sınırlama getirdik.
"Çalışanların ve esnafın yanında olacağız ama şu anki durum ve mağduriyetin telafisi bizi aşar"
- Geçtiğimiz günlerde uygulanmaya başlanan kısmi kısıtlamalara ilişkin neler söylemek istersiniz?
Son kısıtlamalarla ekonomi bir kez daha duraklama dönemine girdi. Pek çok insan, bir kez daha işsiz kaldı. Esnafın desteğe ihtiyacı var. Biz yerel yönetim olarak, esnafımıza destek olabileceğimiz her konuda önlemlerimizi alacağız. Çalışanların ve esnafın yanında olacağız ama şu anki durum ve mağduriyetin telafisi bizi aşar. Devletimizin kucaklayıcı tavrını göstermesi gerekiyor.
© The Independentturkish