Sri Lankalı Müslüman din adamlarından “peçe yasağına” destek

Ülkedeki kiliseleri ve otelleri hedef alan IŞİD saldırılarının ardından Müslüman kadınlar için belirsizlik hakim. Bazı kadınlar sokağa çıkamazken, yasağı destekleyen Müslümanlar da var

Başkent Kolombo'da kontrol noktasından geçen Sri Lankalı kadın / Fotoğraf: AFP

21 Nisan 2019 Pazar günü Paskalya Bayramı kutlamaları sırasında farklı noktalardaki kilise ve otellere yönelik saldırıların ardından gelişen süreçte hükümetin peçeyi ve başörtüsünü yasakladı. 

Güney Asya ülkesindeki Müslümanlar ise saldırının gerçekleştiği günden beri korku içinde yaşadıklarını ve evlerinden dışarıya sık çıkamadıklarını söylüyor.

Birçok kadın, IŞİD’in üstlendiği saldırıların ardından başörtüsü, eşarp ve entari giymeyi bıraktıklarını söyledi.

Geçtiğimiz pazartesi günü (29 Nisan 2019) Sri Lanka hükümeti, kadınların halka açık alanlarda yüzlerini kapatmasını yasaklayarak Fransa, Danimarka ve Belçika da dahil olmak üzere bir çok Avrupa ülkesiyle aynı çizgiye geldi.

“Ortalık sakinleşene kadar başörtüsü giymeyeceğim”

21 milyon nüfuslu Sri Lanka’da Budistler nüfusun çoğunluğunu oluştururken, Hindular yüzde 12, Müslümanlar yüzde 9.5, Hristiyanlar ise yüzde 7’lik bir orana sahip.

AFP’ye konuşan ve ismini vermek istemeyen bir kadın, “Yorumlardan ve bakışlardan dolayı son birkaç gündür başörtüsü ve abiye giymeyi bıraktım” dedi.

Başörtüsünü tekrar giymek için durumun sakinleşmesini bekleyen Sri Lankalı kadın, “Başörtüsü yasaklanmadı, ama insanlar beni öyle görünce çok garip bakıyorlar” sözlerini kullandı.

Bir kadın örgütünün başkanlığını yapan ve vaiz olan Mareena Thaha Reffai, yasağa uymanın dini bir anlaşmazlığı tetiklemekten daha iyi olacağını söyledi.

Reffai, AFP’ye verdiği demeçte, “Haklar hakkında tartışmanın zamanı değil. 250 kişi öldü, 500 kişi yaralandı. İnsanlar şu an üzgün. Yasak hakkında daha az konuşmalıyız” dedi.

Reffai, üç Paskalya kutlamasındaki Hristiyanları ve Kolombo’daki 3 otelde kahvaltı için kuyruğa giren turistleri hedef alan saldırganların kimliklerini gizlediğini fark edene kadar başörtüsü yasağının yanlış olduğuna inanıyordu.
 

sri lanka kontrol noktalar afp.jpg
Paskalya saldırılarının ardından oluşturulan güvenlik barikatlarından biri / Fotoğraf: AFP

 

Müslüman din adamlarından yasağa destek

Sri Lanka’daki İslam Din Adamları Cemiyeti, hükümetin kararından günler önce Müslüman kadınlara hitap etmiş ve nikap takmamalarını istemişti.

Açıklamada “Mevcut durumda kardeşlerimizden güvenlik güçlerini ulusal güvenliği sağlama çabalarında yüzünü örterek engellememelerini tavsiye ediyoruz” dendi.

Budist rahip Omalpe Sobitha ise nikap yasağını memnuniyetle karşıladı.

“İnsanlar yüzlerini örttüklerinde, perdenin arkasında kimin olduğunu bilmiyoruz” dedi. “Suçlular kimliklerini gizlemek için bu giysileri kullanabilir, bu yüzden yasak doğru bir hamle” ifadelerini kullandı.

Sri Lanka en son 2009’da ayrılıkçı örgüt Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları’na karşı verilen savaşta bu durumdaydı. O dönemde Tamil Kaplanları yenildikten sonra sokaklardaki barikatlar ve kontrol noktaları kaldırılmıştı.

Paskalya saldırılarının ardından ülke savaş zamanındaki kısıtlamalara tekrar döndü. 

Hükümet, intihar bombacıları hakkında uyarıldıklarını itiraf etse de hiç kimse felaketi önlemek için durumu yeterince ciddiye almadı.

 

AFP

DAHA FAZLA HABER OKU