Brezilya'da insanlar üzerinde denenen Çinli ilaç şirketi Sinavoc Biotech'in geliştirdiği "CoronaVac" isimli yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı adayının deneyleri geçici olarak askıya alındı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumundan (Anvisa) yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkede CoronaVac'ın insanlar üzerinde yapılan deneylerinin "ciddi bir advers olay" nedeniyle geçici olarak durdurulmasına karar verildi.
Açıklamada, deneyleri durdurma kararına ilişkin net bir sebep gösterilmezken advers olayın 29 Ekim'de meydana geldiği belirtildi.
"Advers olay" bir ilacın kullanımında beklenmeyen yan etki şeklinde tanımlanıyor.
Açıklamada, ölüm, potansiyel ölümcül advers olay, kalıcı sakatlık veya sakatlık, hastanın hastaneye yatırılması gibi durumların "ciddi advers olay" olarak değerlendirildiği bildirildi.
CoronaVac'ın Brezilya'da insanlar üzerindeki deneyleri, Brezilya'da biyolojik araştırmalar yapan Butantan Enstitüsü'nün iş birliğinde temmuz ayının sonlarında başlamıştı.
Dünyada Kovid-19 salgınından en çok etkilenen ülkeler arasında bulunan Brezilya'da bugüne kadar 5 milyon 675 bin 32 kişide görülen virüs, 162 bin 628 kişinin ölümüne sebep oldu.
Türkiye’de de FAZ3 denemeleri yapıldı
Çin'de merkezli Sinovac şirketinin yeni tip koronavirüse karşı geliştirdiği “CoronaVac” aşısının FAZ 1 ve FAZ 2 aşamalarının başarılı olmasının ardından, FAZ 3 çalışmaları kapsamında Türkiye'de de gönüllülere aşı yapıldı.
Sağlık Bakanlığı'nın izniyle Başta Kocaeli Üniversitesi Tıp, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi, Erciyes Üniversitesi gibi merkezler başta sağlık çalışanları olmak üzere pek çok kişiye aşı yapılırken, toplam 13 bin kişiye "CoronaVac" aşısının yapılması planlanmıştı. Ankara Üniversitesi’ndeki aşılamaya Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Akın Kaya ve Prof. Dr. Alpay Azap da katılmıştı.
Independent Türkçe, AA