TBMM gündemine gelen kıdem tazminatı düzenlemesine DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'ten tepki: Teklifi geri çekin!

İşçiler ile sendikalar, haklarının "gasp edildiği" gerekçesiyle torba yasa teklifinin ilgili düzenlemelerine karşı çıkıyor

Torba yasadaki ilgili maddeler, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin koşulsuz şekilde belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılmalarının yanı sıra kıdem ve ihbar tazminatı gibi haklardan yararlanamamaları gibi mağduriyetlerin ortaya çıkması ihtimaliyle gündemde / Fotoğraf: AA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan torba yasa tartışılmaya devam ediyor.

Torba yasadaki kıdem tazminatı kanunu, 25 yaşın altında veya 50 yaşın üstündeki işçilerle yapılacak sözleşmelerde, kanunun öngördüğü çeşitli sınırlamaların aranmamasına olanak tanıyor.

Esnek ve kısmi çalışmayı da içeren torba yasa teklifine tepki gösteren işçiler, pek çok kentte protesto gösterileri düzenleyerek, kayıt dışı çalışmayı teşvik ettiği, kıdem ve ihbar tazminatı hakkını gasp ettiği gerekçesiyle teklifin geri çekilmesi çağrısı yaptı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), geçmişte asgari ücret konusunda yaptıkları gibi, bu kez de kıdem tazminatı konusunda ortak açıklama yaptı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, TBMM'deki 43 maddelik yasa teklifindeki 16, 28 ve 32. maddelere itirazlarının bulunduğunu belirterek, teklifin geri çekilmesi çağrısı yaptı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İktidar, işçinin emeğini gasp etmenin yeni yolunu keşfetmiş

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, kıdem tazminatı hakkının, işçi sınıfının en köklü haklarının başında geldiğini belirterek, şunları kaydetti: 

İşçi sınıfı, kıdem tazminatının anlamını bilir. Birikmiş emeğimizdir, temel iş güvencesi dayanağımızdır. Yaklaşık 90 yıldır var olan bu hak, yaklaşık 45 yıldır çeşitli sermayenin ve iktidarın hedefinde. Bu hakkı tırpanlamak ya da ortadan kaldırmak amaç oldu. En son haziran ayında bizlerin, sendikaların iradesiyle tasarıyı şimdilik rafa kaldırdılar ancak şimdi iktidar, işçinin emeğini gasp etmenin yeni yolunu keşfetmiş!

İktidarın kıdem tazminatı hakkını yok etmeye çalıştığını ifade eden Çerkezoğlu, mevcut düzenlemenin kabul edilmesi halinde 25 yaş altı ve 50 yaş üstününün hakkının gasp edileceğini savundu.

"Yaşa bağlı ayrımcılık, anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır"

"Yaşa bağlı ayrımcılık, anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır!" diyen Çerkezoğlu'na göre, şimdi engel olunmazsa bunun arkası da gelecek.

 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu.jpg
Arzu Çerkezoğlu / Fotoğraf: DİSK

 

"İşçi sınıfını bölerek, parçalayarak direnci kırmaya çalışıyorlar"

Kasıtlı bir şekilde işçi sınıfının bölünmeye, parçalanmaya çalışılarak direncinin kırılmasının hedeflendiğini savunan Arzu Çerkezoğlu, bunun bir "sermaye politikası" olduğunu ve hükümetin de sermayeyi korumacı bir adım attığını ifade etti.

"Hepimizin 25 yaş altı çocuğu ya da yakını var. Bizler ya 50 yaş üstüyüz ya da olacağız. Bu yasanın meclisten geri çekilmesi için ilk günden beri mücadele sürdürüyoruz" diyen Çerkezoğlu, yasa geri çekilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

 

İşçi emek AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: İşçilerin menfaati yok edilmeye çalışılıyor

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan de torba yasanın ilgili maddelerine tepkili.

İşçilerin menfaatinin yok edilmeye çalışıldığını savunan Arslan, belirli süreli sözleşmeyle çalışan işçilerin durumuna da değinerek, bu kişilerin kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamadıkları gibi iş güvencesi (işe iade davası) hükümlerinden de yararlanamayacaklarını söyledi.

Arslan, "HAK-İŞ olarak, işçilerin başta kıdem tazminatı ve sosyal güvenlik hakları olmak üzere Anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış haklarına zarar vereceğini düşündüğümüz bu teklifin söz konusu maddelerinin geri çekilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan.jpg
Mahmut Arslan / Fotoğraf: HAK-İŞ

 

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay: Bu yasayı çıkartırlarsa kayıt dışı oranı yüzde 44 olur

Milyonlarca çalışanın aleyhine karar alınmaması gerektiğini vurgulayan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay da torba yasanın ilgili maddelerine tepkili.

Geçen sene kayıt dışının yüzde 32 olduğunu, bu sene ise bu oranın yüzde 34’e yükseldiğini belirten Ergün Atalay, "Bu yasayı çıkartırlarsa kayıt dışı yüzde 44 olur. Bu yasanın ülkeye, çalışanlara, kimseye faydası yok, bundan vazgeçin" şeklinde konuştu.

 

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay. AA.jpg
Ergün Atalay / Fotoğraf: AA

 

"Bu yasayı geri çekin, toplumun haklı talebini yerine getirin"

Ergün Atalay, TBMM’ye seslendiği konuşmasında da "Bu yasayı geri çekin! Bu yasa, işçilerin, çalışanların aleyhine. Bu yasa, kuralsız ve örgütsüz işçi çalıştıran işverenlerin lehine. Özellikle bu yasa bu şekliyle çıkarsa, bunun bedelini torunlarımız, çocuklarımız öder. Mecliste bulunan vekillerin çocukları, torunları öder. Bundan vazgeçin! TÜRK-İŞ’in, HAK-İŞ’in, DİSK’in, toplumun bu haklı talebini yerine getirin. Kabul edilebilir bir tarafı yok, kuralsız çalışmanın, esnek çalışmanın kabul edilebilir bir tarafı yok" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU