Gelirindeki 10 liralık fazlalıktan dolayı engelli maaşı alamadı… Engelli yazar Ata'nın isyanı: Haram zıkkım olsun

"Engelli raporunda yüzde 95 yatağa bağımlıdır" notu olduğu halde eve giren para, kanun ile belirlenen limitin 10 lira üstünde olduğu için engelli maaşı kesilen yazar Ersin Ata, sahte raporlarla engelli maaşı alanlara ateş püskürdü

Engelli yazar Ersin Ata, sahte raporlarla engelli maaşı alanlara tepki gösterdi / Fotoğraf: Independent Türkçe

Üç kitabı bulunan 37 yaşındaki Ersin Ata, Serebral Palsi (beyinde oluşan bir hasar yüzünden belirli kasların kullanılmakta güçlük çekilmesi) nedeniyle yatağa bağımlı olarak yaşamını sürdürüyor.

Raporunda "Yüzde 95 oranında yatağa bağımlı olduğu" notu bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalında izlediği bir haber Ata'nın büyük tepkisini çekti.

Haberde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Sağlık Bakanlığı'nda engelli olarak kayıtlı olmamasına rağmen 442 bin 309 kişiye "engelli aylığı" adı altında son iki yılda 6,9 milyar lira ödeme yaptığı iddia ediliyordu.

 

Suistimal edenlere Twitter'dan isyan etti

Bu haberi dinleyen Ata, tepkisini sosyal medya hesabından şu sözlerle duyurdu:

Ben eve giren maaştan 10 tl fazla olduğu için engelli maaşı alamazken engelli olmadığı halde engelliymiş gibi rapor alan ve 7 milyar tl'yi yiyenlere haram zıkkım olsun!!

Ersin Ata, aktif bir sosyal medya kullanıcısı olarak son kitabını tanıtırken / Görsel: Twitter@ErsinAta

 

Eve giren para 10 lira fazla diye maaşı kesilip, borç çıkarıldı

Bu mesajının ardından ulaştığımız Ata ile hem tepkisini ve hem de neden maaş alamadığını konuştuk.

Ata, önce neden böyle bir tweet attığını şu sözlerle anlattı:

22 Ekim Perşembe günü FOX TV ana haber bültenindeki haberi görünce adeta deliye döndüm. Haberde iddialara göre son iki senede Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi bütçesinden kendisini engelli gibi gösterip rapor alan kişiler tam 7 milyar TL kendi ceplerine aktarmışlar.

Benim engelli raporumda 'yüzde 95 yatağa bağlımdır' notu olmasına rağmen 2013’te çıkan kanun ile engelli maaşım kesildi üstüne birde sgk borçlusu çıkarılarak tebligat yollanmıştı. Neyse ki yeni bir kanunla o borcu affedildi.

Engelli maaşımın kesilme neden eve giren maaş ile kanun ile belirlenen limitin 10-15 lira fazla çıkmasından dolayı yedi senedir engelli maaşım kesilmiş durumda yedi milyar lirayı duyunca haklı olarak Twitter'da tepkimi gösterdim ve binlerce beğeni ve rt alarak sesimi duyurmama sebep oldu.

Form doldurduktan üç ay sonra postacı yoluyla tebligat yolladılar

Ata, maaşının nasıl kesildiğini dair sorumuzu ise şöyle cevapladı:

3 Mart 2013 Pazar günü sosyal hizmetlerden geldiğini söyleyen bir adam bize form dolduracağını söyledi. Formda babamın emekliliğinden başka bir gelirimiz olmadığını beyan ettik. Fakat formu doldurduktan üç ay sonra postacı yolluyla tebligat yolladılar. Üstüne bir de SGK borcu çıkarılarak maaşım kesildi.  Kanunlara göre eve giren maaşın 3/1'i rakamı şu an hatırlamıyorum o miktarın altında olduğu için  alabiliyordum ancak engelli maaşımı da kattıkları için kesildiğini öğrendim. 2018'de annem evde bakım maaşı almaya başladı.

Maaşlar gelire göre değil engel yüzdesine göre düzenlensin

Ata, kendisiyle benzer durumda olan binlerce kişinin olduğunu söyleyerek "Yasayı gelire göre değil de maaşların engel yüzdesine göre ve adaletli bir şekilde düzenlenmesini talep ediyorum. Emekliler nasıl derecelendiriyorsa engellilerde öyle olmalı. Bunun örnekleri çok var. Mesala Hollanda, Almanya ve Finlandiya böyle yapıyor" diye konuştu.

mervegürcan.jpg
Avukat Merve Gürcan /  Fotoğraf: facebook.com//AVMERVEGURCAN

 

Maaş almak için engel oranının yüzde 40'ın üzerinde olması gerekir

Peki engelli aylığı nasıl alınır ve kanunlardaki karşılığı nedir? Bu soruları da avukat Merve Gürcan'a sorduk.

Engelli aylığının 2022 aylığı adıyla da bilindiğini ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından verildiğini söyleyen Gürcan, aylık almanın şartlarını şöyle anlattı:

Buna göre engel oranı en az yüzde 40 ve üzeri bulunmalı, Sosyal Güvenlik Kurumlarından aktif SGK kaydı (4/a Zorunlu Sigortalılar, 4/a Tarım Sigortalılar, 4/b Bağkur, Emekli Sandığı, 60/g isteğe bağlı GSS primi ödeyenler) olmamalı ve muhtaçlığı ilgili SYDV’ler tarafından belgelenmiş olmalıdır. Maaş alma şartlarını taşıyanlar yaşadıkları yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmalıdır.

Yılda bir inceleme yapılıyor

Gürcan, Ata'nın da maaşının kesilmesine neden olan sosyal incelemeler hakkında da şu bilgileri verdi:

Başvuru sonrası muhtaçlık değerlendirmesi; hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları ile nafaka yükümlülükleri gözönüne alınarak yapılır. Sosyal inceleme aylık bağlandıktan sonra da periyodik olarak yılda en az bir kez yapılır.

Engelli aylığı verilirken yalnızca istenilen rapor oranı yeterli değildir hane içinde kişi başına düşen gelirin de muhtaçlık sınırının altında olması gerekmektedir. Hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olması gerekmektedir.

Merkezi inceleme ve sosyal incelemeler sonucunda vatandaşın muhtaç olmadığı tespit edilirse 2022 aylığı fesih edilir.

Oturduğu konut hesaplamaya dahil edilmiyor

Gürcan, muhtaçlık değerlendirmesinde ikamet edilen konutun hesaplamaya dâhil olmadığını söyleyerek, “İkamet edilen konut dışında konut varsa hesaplamaya dahil edilir. Muhtaçlık değerlendirmesinde sahi olunan bir araç varsa aracın rayiç bedelinin 120’de  biri aylık gelir olarak hesaplamaya dahil edilir” diyerek sözlerini tamamladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU