Tarih boyunca savaşlarda taraflar birbirlerine üstün gelebilmek için türlü hilelere başvurdular.
Örneğin Cengiz Han'ın ordusunu olduğundan daha kalabalık göstermek için gerektiğinde atların üstüne asker görünümünde kuklalar koydurduğu iddia edilir.
Sahte hedefler yaratma geçmişte olduğu gibi günümüzde de yaygın bir şekilde kullanılıyor.
Son dönemlerde TSK ile Suriye ordusunun karşılıklı üstlendiği İdlib'de havadan yapılan çekimlerde Suriye ordusu mevzilerinde maketten yapıldığı iddia edilen çok sayıda tank ve topun olduğu görüldü.
Bahar Kalkanı Operasyonu sırasında SİHA'lar nedeniyle kayıplar veren Suriye ordusunun, olası bir gerginlikte SİHA saldırılarına ve muhaliflerin tanksavar füzesi atışlarına karşı bu önleme başvurduğu öne sürüldü.
Maket hedefler, 1991'deki Körfez Savaşı'nda da yaygın bir şekilde kullanıldı.
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin, o dönemde Scud rampalarının vurulmasını engellemek için çok sayıda SCUD'a benzeyen maketi sahaya sürdü
Karabağ'da cansız mankenler yanıltma amaçlı kullanıyor.
Yine günümüzde Karabağ'da devam eden çatışmalarda Ermeni güçlerinin mevzilere askeri kıyafetler giyindirdikleri mankenleri yerleştirerek hedef saptırmaya çalışıyor.
İdlib'den gelen görüntülerde maket tank ve zırhlı araçların açıkta olduğu görülürken, kamuflaj altında gizlenen tank ve diğer silah sistemlerinin bir kısmının da yine yanıltma amaçlı maket hedef olduğu sanılıyor.
Silah sistemleri geliştikçe buna paralel sahte hedeflerde de gelişmeler yaşanıyor.
Artık maketler dışında dışarıdan bakıldığında gerçek silahları aratmayan şişme silahların üretimi de savunma sanayisinin bir parçası.
Peki maket hedefler günümüz koşullarında ve teknolojisinde savaş sahasında ne kadar etkili? Bu soruyu uzmanlara sorduk.
TSK'da terörle mücadelede maket hedeflerden faydalandı
Emekli Kurmay Albay Aziz Ergen, maket hedeflerin etkili olduğu görüşünde
Ergen, geçmişten beri maket hedeflerin kullanıldığını ve benzer önlemlere terörle mücadele sırasında güvenlik güçlerinin de başvurduğunu kaydederek şöyle konuştu:
Sahte mevziler hazırlanarak içerisinde kamuflaj giydirilmiş mankenler veya çuvallar bırakılarak, yanlarına da uçaksavar ve havan maketleri konurdu.
Sahte ısı ve ses dalgalarıyla maket hedeflere yönlendiriyorlar
Günümüzde hedeflerin sese duyarlı radarlar ve ısıya duyarlı termal kameralarla tespit edildiğini belirten Ergen, bundan dolayı aldatma amaçlı ses sinyalleri, ısı dalgaları göndererek karşı gücün maket hedefleri hedef almasının da sağlandığını kaydetti.
Termal kameraların görüntü dışında ısıya da duyarlı olduğunu belirten Ergen, bundan dolayı kimi zaman maket hedeflerin içine cep sobaları konularak oluşacak ısı yoluyla bunların hedef alınmasına da çalışıldığını öne sürdü.
Ergen, kamuflajlı örtülü hedeflerin altında da çoğunlukla sahte hedefler olduğunu belirterek, “Maket hedefler, psikolojik bir savaşın parçasıdır. Gün boyu 'Şu kadar hedef vurdum' diye açıklama yaparsınız. Ancak sonuçta o kadar vurmadığınız, vurulanların bir kısmının maket hedef olduğu anlaşılınca bu moral üzerinde olumsuz bir tesiri olabilir" diye konuştu.
"Usta pilotlar karıştırmaz"
Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş ise şişme, maket hedeflerin özellikle Sovyetler Birliği döneminde yaygın olduğunu kaydederek, buna karşın tecrübeli pilotların bunları gerçeklerinden ayırt edebileceğini öne sürdü.
Karakuş, SİHA'ları yönlendiren personelin de tecrübeli olması halinde maket hedefleri anlayabileceğini aksi takdirde bazen gereksiz atışların yapılma olasılığının olduğunu söyledi.
Dünyada silah sanayisiyle birlikte yanıltma amaçlı maket veya şişme silah üretimi de gelişiyor / Görsel: Twitter@warsmonitoring
"Eskiden işe yarıyordu ama günümüzde zor"
Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz ancak halen görevde olduğu için adını veremediğimiz bir askeri yetkili ise şöyle konuştu.
Eskiden optik kameralı ıslak film teknolojisine sahip keşif uçaklarını aldatmak için bu tip sahte hedefler işe yarardı ama çağımızın dijital kameralı EO/IR özellikli yeni nesil DB-110 gibi keşif podları ve MX-15D veya Star SAFIRE 380 HLD gibi yeni nesil FLIr faydalı yükleri için çok etkili olacağını sanmam.
Gündüz ve gece görüş ve termal görüntüleme kabiliyetleri sayesinde bu tip FLIR sistemleri sahte hedefleri tespitte daha başarılı olur plastik sahte hedefin yanına ısı kaynağı konulsa bile gerçek termal izi tutturmaları zordur ayrıca mesela son günlerde sosyal medyaya düsen Dağlık Karabağ'daki Ermeni güçlere ait askeri araçlar ciddi kamuflaj yapmalarına rağmen mesela geride bıraktıkları palet veya teker izi sayesinde İHA/SİHA'larca kolayca tebpit edilip avlandılar yani SİHA/İHA kesif uçağı gibi birkaç saniye hedef üstünden geçip çekim yapmıyor bazen dakikalarca belki saatlerce hedef bölge izleniyor 20km+ mesafeden o yüzden sensör operatörünün gerçek hedef ile sahte hedefi ayırt edebilmek için yeterli vakti olacaktır.
Dolayısıyla sahte hedef ne kadar ustaca hazırlanırsa hazırlansın İHA/SİHA operatörü tecrübeli ise ve iyi bir FLIR sistemine sahip ise aldatılma oranı çok düşük gerçekleşecektir.
© The Independentturkish