Londra Borsası (London Stock Exchange/LSE), 9 Ekim tarihli açıklamasında sahibi olduğu İtalyan borsasını, Euronext’e 4,2 milyar euroya (5 milyar dolar) satacağını duyurdu. Paris, Brüksel ve Amsterdam borsalarının 2000’de birleşmesi ile kurulan Euronext, dünyanın önemli borsaları arasında yer alıyor.
Milano merkezli İtalyan borsasının (Borsa Italiana) satışı için görüşmelerin geçen ay başladığını doğrulayan Londra Borsası’nın bu hamlesi, New York merkezli finansal piyasa verileri sağlayıcısı Refinitiv’i 27 milyar dolara satın alma kararının ardından geldi.
Londra Borsası, Refinitiv'i satın almak için gereken düzenleyici koşulları sağlamak amacıyla Borsa Italiana'yı satıyor. Refinitiv'in yüzde 45'ine Reuters haber merkezinin ana şirketi Thomson Reuters’a ait.
Refinitv anlaşmasının 2020 sonunda veya 2021’in başında tamamlanması bekleniyor. Borsa Italiana satışı ise için tahmin edilen süre ise 2021’in ilk altı ayı.
"Borsa Italiana'nın satışının AB'deki rekabet endişelerini önemli ölçüde gidereceğini düşünüyoruz" açıklamasını yapan LSE CEO'su David Schwimmer, “Refinitiv’in transferinde ilerleme sağlamaya devam ediyoruz. Bu dönüm noktasına ulaştığımız için mutluyuz” değerlendirmesini yaptı.
İtalyan borsasının CEO’su Raffaele Jerusalmi ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Avrupa sermaye piyasasının gelişimine katkı sunmak ve iş modelimizi geliştirmek için Euronext ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” ifadesini kullandı.
Borsa Italiana’nın Paris merkezli Euronext’e satışı İtalyan siyaseti için de hassas bir konu. Zira İtalyan borsası, Avrupa devlet tahvilleri için elektronik alım-satım platformu imkanı sağlayan Societe per il Mercato dei Titoli di Stato S.p.A.’nin (MTS) yüzde 60’una sahip.
Roma hükümetinin desteğini almak isteyen Euronext, İtalya’nın en büyük bankası Intesa Sanpaolo ve devlet ajansı CDP ile de ortaklık kurmuştu.
Euronext’in CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Stephane Boujnah bu nedenle, Borsa Italiana’nın satışını bir dönüm noktası olarak değerlendirdi.
Ne olmuştu?
1808 yılında kurulan Borsa Italiana, 1990’lı yıllarda ülkedeki dokuz yerel borsayı tek çatı altında birleştirdi.
1998’de özel bir şirket haline gelen İtalyan borsası, bir dönem Euronext ile işbirliğine gitti. İki borsa, yüzde 51’i Euronext’e ait olmak üzere, MBE Holding isimli bir şirket kurdu. Bu şirket, İtalyan kökenli bir kurum olan MTS’nin yüzde 51’ini satın almak amacıyla kurulmuştu.
1 Temmuz 2005 tarihinde satın alma gerçekleşti. İtalyan borsası 56 milyon euro, Euronext 69 milyon euro ödedi ve şirketin yüzde 51’i satın alındı.
2006 yılında MBE Holding’in MTS’teki payı yüzde 60’a ulaştı ve Eylül 2007’de İtalya Borsası, Euronext’in MBE Holding’teki yüzde 51’lik payını satın alarak Euronext ile bağlarını kopardı.
Böylece, İtalya Borsası MBE Holding’in tamamına, MTS’in ise yüzde 60’ına Londra Borsası’na satışından önce sahip oldu.
1 Ekim 2007 tarihinde Londra Borsası, İtalya Borsası’nı 1,6 milyar euro karşılığında satın aldı. Her iki borsa yatırım araçlarını çeşitlendirirken, yatırımcı profili zenginleşti, teknolojik anlamda ise güçlü bir yapı kuruldu.
Londra Borsası hisse senetlerinin Londra Borsası’ndaki fiyat hareketlerine bakıldığında, satın almanın gerçekleştiği 1 Ekim 2007 tarihinden sonra fiyatlarda yavaş bir artış görülmüştür. Ancak, global krizin etkisiyle fiyatların düşüşe geçtiği izlenmektedir.
İtalya borsasında 300’ün üzerinde şirketin hisse senetleri işlem görüyor. Euronext ise 7 milyar euro piyasa değerine sahip.
Independent Türkçe, Reuters, CNBC, QNB