Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) "eylül ayı sağlıkta şiddet" raporunu kamuoyuna duyurdu.
Raporda, "Sağlık çalışanlarına her türlü hakareti, saldırıyı ve şiddeti reva görenlerin hasta veyahut hasta yakını olduğu gerçeğinde, eylül ayında da değişen pek bir şey olmamıştır" ifadelerine yer veren sendika, "derman bekleyenlerle şiddet uygulayanların aynı kişiler olduğunu" vurguladı.
191 saldırgan, 69 mağdur
Eylül boyunca 23 şiddet olayına rastlandığını dile getiren Sağlık-Sen, 191 saldırganın 69 sağlık çalışanını mağdur ettiğini belirtti.
Rapora göre 23 olayın 6'sı fiili, 10'u hem sözlü hem fiili, 7'si ise sözlü saldırı olarak gerçekleşti.
14 olayda failin hasta yakınları olduğu tespit edilirken 9 olayda ise saldırgan bizzat hastanın kendisi olduğu belirlendi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
131 saldırgan hakkında işlem yapılmadı
40 saldırganın ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken 20 saldırgan ise tutuklandı. Hakkında herhangi bir işlem yapmayan saldırgan sayısı 131.
Geçtiğimiz ay 11 hemşire, 8 doktor, 5 112 çalışanı, 4 güvenlik görevlisi ve farklı branşlardaki 41 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldığı belirtilirken, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde maske uyarısı yapan bir sağlık çalışanının saldırı sonrası gözünü kaybettiği hatırlatıldı.
Sağlık-Sen Başkanı Durmuş: Şiddete başvuranlar toplumdan da dışlanmalı
Raporu değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, "Her türlü zorlukla ve sorunla mücadele ederek şifa dağıtan sağlık çalışanları, bir de kör şiddetle mücadele ediyorlar. Kör şiddet diyoruz zira çalışma esnasında şiddetin nereden geldiğini sağlık çalışanları kestiremiyor" dedi.
Yasaların şiddeti tam manasıyla ortadan kaldırmayacağını söyleyen Durmuş, şiddete başvuran kişilerin toplumdan da dışlanması gerektiğini söyledi.
Independent Türkçe