İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Amedspor Kulübü'ne "terör örgütü sözde yöneticileri tarafından verilen talimatlar doğrultusunda Belediye Kanunu'na aykırı olarak bazı belediyelerce yapılan yardımlar" iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, teröre müzahir bazı basın organlarında Amedspor'un denetimine ilişkin gerçek dışı haberlere yer verildiği bildirildi.
Amedspor'un mülkiye müfettişleri ve dernekler denetçileri tarafından denetlenmesi sonucunda bazı hususların tespit edildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
Amedspor Kulübü'ne Belediye Kanunu'na aykırı olarak, terör örgütü sözde yöneticileri tarafından verilen talimatlar doğrultusunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (1 milyon 500 bin lira), Bismil (30 bin lira), Bağlar (70 bin lira), Silvan (50 bin lira) ve Yenişehir (ayni) Belediye Başkanlıkları tarafından kulübe yapılan yardımlara ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.
"9 buçuk milyon liralık borç defter kayıtlarından çıkarıldı"
Açıklamada, kulübün bazı firma ve üçüncü kişilere olan 9 milyon 513 bin 174 lira tutarındaki borçlarının da defter kayıtlarından çıkarıldığı belirtilerek, kulübün alındı belgesi ile tahsil edilen 125 bin lira tutarındaki bağış ve gelirinin kulüp kasasına girişinin yapılmadığı aktarıldı.
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün suç duyurusunda şunlar yer aldı:
Maçların yayın hakkı karşılığında Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) kulübe gönderilen 354 bin 264 lira ve 152 bin 700 liranın kulüp defterlerine kaydedilmediği,
Kulüp ile Amedspor A.Ş. arasındaki sözleşme gereği kulübe ücretsiz verilmesi gereken toplam 402 bin 472 lira tutarındaki sporcu malzemelerinin ücretli olarak satın alındığı,
Kulüp ile Amed Spor Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasındaki borç alışverişine ilişkin olarak kulübün şirket lehine verdiği temlik nedeniyle TFF'nin adı geçen şirkete ödediği 783 bin 955 lira tutarındaki ödemenin mali defterlere kaydedilmediği,
Sporculara ve teknik heyete yapılan maç başı ödemeleri ile prim ödemelerinin çalışanların ücret hesabında dikkate alınmadığı Konularına ilişkin olarak savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Öte yandan kulüp yöneticileri ile ilgili kişilere 7 bin 268 lira idari para cezası verildiği aktarıldı.
Açıklamada ayrıca, sporcu ve teknik adam sözleşmelerinde yer alan işe başlama ve işten ayrılış tarihleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan işe giriş ve işten ayrılış bildirimlerinin uyumlu olmadığı tespit edildiğinden, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne tevdi raporu düzenlendiğinin vurgulandığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
Bazı dönemlerde işçi ücretlerinin elden ve çek karşılığında ödendiği tespit edildiğinden, İŞKUR Müdürlüğüne tevdi raporu düzenlenmiştir. Gider pusulalarında istihkak sahiplerinden herhangi bir vergi tevkifatı yapılmadığı, 7 bin lira ve üzeri bazı ödemelerin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılmadığı, kulüp ile sporcular, teknik adamlar ve sağlık ekibi arasında düzenlenen sözleşmelerde damga vergisinin ödenmediği, futbolculara yapılan maç başı ve prim ödemelerinden yüzde 5 stopaj kesintisi yapılmadığı ve benzeri hususlarda düzenlenen tevdi raporu Vergi Dairesi Başkanlığına bildirilmiştir.
Adı geçen belediyeler tarafından Belediye Kanunu'na aykırı olarak kulübe yapılan yardımlar konusunda Sayıştay Başkanlığı'na tevdi raporu düzenlendiği bildirilerek, "Yapılan denetim sonucunda, kulübün kanunlara ve ilgili mevzuata aykırı hareket ettiğinin tespit edilmesi nedeniyle, yukarıda belirtilen ve benzeri birçok hususta adli ve idari işlem yapılması için düzenlenen raporlar ilgili mercilere gönderilmiştir" denildi.
Independent Türkçe, AA