Kimse işe iflas etmek için başlamaz. Ancak çok az sayıdaki girişimci başarılı olmak için elinden geleni yapar. Bu yüzden çoğu girişim ölü doğar. Bunun sebebi fikrin kötü olması değil, kurucuların başarılı olmak için yeterli motivasyonu olmamasıdır.
Markası piyasada rağbet gören bazı iş insanları bile en nihayetinde zorluklar karşısında pes edebilir. Öte yandan tasarlanan girişimi, gerçeğe dönüştürmek için bireylerin elinden geleni yapması gerekir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Girişimcilere danışmanlık hizmeti sunan VisionX Partners şirketinin kurucusu ve CEO’su Abdo Riani, Fobes’ta kaleme aldığı bir yazıda, girişimci adaylarının izlemesi gereken 5 yolu anlattı:
“Acele edin”
Riani’ye göre bir düşünceye aylarca takılıp kalmak zaman ve para kaybına yol açar. Eğer kendinizi gerçekten adadığınız bir proje varsa ve siz başka bir düşünceyle uğraşıyorsanız, kazanabileceğiniz parayı harcıyorsunuz demektir. Bu yüzden bir an önce işe koyulun. Kaynağınız yoksa kaynak arayın. Kaynak aramada başarısız olursanız, başka bir yol arayın.
“Bildiğiniz alana odaklanın”
Riani, tecrübesiz olduğunuz ya da yeterli bilgi sahibi olmadığınız konularda parlak fikirler üretseniz de bu alanlara girmemeniz gerektiğini söylüyor. Ona göre aşina olduğunuz alanlardaki fırsatların peşinden koşmalı ve başarılı olmak için ne pahasına olursa olsun bunlara sadık kalmalısınız. Bildiğiniz alana odaklandığınızda yapacağınız hata sayısını azaltırsınız ve yıllar boyunca kurduğunuz bağlantıları kullanarak daha hızlı hareket edebilirsiniz.
“Fırsatlara odaklanın”
Pazarlama uzmanına göre, kazanç getirmeyen parlak nesnelerin dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin. Bir gecede başarı diye bir şey yoktur. Araştırmalar, uzun vadeli ve fırsat odaklı girişimlerin, kısa sürede çok kazandıracakmış gibi görünenlerden daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu yüzden kısa zamanlı getiriler yerine uzun vadeli kazançlara odaklandığınız girişimlere başlamanız gerekir.
“Yardım alın”
Yapılan her hata yeni şeyler öğretir. Bugünün birçok başarılı girişimcisinin fikirleri bir zamanlar içgüdülerine dayanıyordu. Bu başarılı insanlar, içgüdüleri doğrultusunda hata yapa yapa başarılı oldu. Sizin de iç sesinizi dinleyerek hata yapmanız ve bu hatalarınızdan ders almanız epey olası.
Ancak bir akıl hocası bularak bu dersleri hata yapmadan almanız mümkün. Araştırmalar, danışmanla çalışan girişimcilerin işlerine başlama olasılığının 5 kat daha fazla olduğunu ve bir yıl sonra işlerini devam ettirme olasılığının da yüzde 12 daha yüksek olduğunu gösteriyor.
“Riskleri hesaplayın”
Girişim fikrinizi kafanızda tamamlamış olabilirsiniz. Ama henüz yatırım yapmasanız bile başlama kararı vermek riskli gelebilir. Ancak Rioni’ye göre, risk ve kazanç arasındaki ilişki gayet açık. Risk almazsanız geri dönüş de alamazsınız.
Akıllı girişimciler hesaplanmış riskler alır. Zamanınızı kaybetmemek, bildiğiniz sektörlere odaklanmak, fırsat odaklı girişimler ve akıl hocası bulmak hesaplanmış riskler almanıza yardımcı olacaktır.
Independent Türkçe, Forbes