Sudan Askeri Geçiş Konseyi, muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ile ülkeyi krizden çıkarmaya yönelik temel ilkelerde ve ortak bir komite kurulmasında anlaşmaya vardı.
Konseyin sözcüsü Şemseddin el-Kebbaşi, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ile başkent Hartum'da gerçekleştirilen görüşmenin ardından basına açıklamada bulundu.
"Temel ilkeler üzerinde anlaştık. Bunların ilki, Konsey ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri'nin birbirini tamamladığı ve Sudan'ı krizden çıkarma konusunda birlikte hareket edecekleridir" diyen Kebbaşi, söz konusu güçlerle ortak bir komite kurulması konusunda da mutabık kaldıklarını söyledi.
Askeri Konsey ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri arasında büyük anlaşmazlıklar olmadığına dikkati çeken Kebbaşi, söz konusu güçleri halk hareketinin temsilcisi olarak gördüklerini dile getirdi.
Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri'nin sözcüsü Ahmed er-Rabi ise Askeri Konsey'le gerçekleştirdikleri toplantının iyi geçtiğini ve geçiş sürecinde yapılacak düzenlemeler ve devlet kurumlarının yetkilerinin belirlenmesi için ortak komite kurulmasında anlaşıldığını kaydetti.
Sudan'da muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri önceki gün, Askeri Geçiş Konseyi ile müzakereleri askıya aldıklarını açıklamıştı. Konseyin sözcüsü Kebbaşi ise dün, görüş ayrılıklarının ortadan kaldırılıp geçiş döneminin taleplerinde uzlaşmaya varılması, başbakanın seçilmesi ve hükümetin kurulması için herkesle iletişim halinde olduklarını vurgulamıştı.
Askeri Geçiş Konseyi'nin 3 üyesi istifa etti
Bu arada ülkede Askeri Geçiş Konseyi'nin, devrik lider Ömer el-Beşir rejiminin önemli şahsiyetlerinden kabul edilen 3 üyesinin istifa ettiği açıklandı.
Konseyden yapılan yazılı açıklamaya göre, generaller Ömer Zeynelabidin, Celaleddin eş-Şeyh ve Babekir et-Tayyib, Konsey üyeliğinden istifa etti.
Söz konusu istifaların değerlendirilmeye alındığı kaydedildi.
İstifaların ordu ile protestocuların temsilcileri arasında müzakerelerin yeniden başlamasının önünü açtığı belirtiliyor.
Sudan Meslek Grupları Birliği (SPA), Ömer Zeynelabidin’in Beşir’in ordu içindeki grubunun lideri olduğunu ve bu nedenle “devrik rejimi yeniden ayağa kaldırmaya çalışmak” ile suçlamıştı. Zeynelabidin’in istifası ve başkanlık ettiği siyasi konseyin lağvedilmesi, SPA’nın önemli talepleri arasında yer alıyordu. Protestocular, eski güvenlik birimi başkan yardımcısı Celaleddin eş-Şeyh ile eski iktidar partisi Sudan İslami Hareketi’nin (SİH) gündemini sürdüren eski rejimin paralel polis teşkilatı başkanı Babekir et-Tayyib’in de istifasını istemişlerdi.
Ülkede 19 Aralık'ta ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin, hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesinin ardından ordunun 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamasıyla 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.
Independent Türkçe / Ajanslar