AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri sonrası Yüksek Seçim Kurulu'na yaptığı olağanüstü itirazın karara bağlanması için 5 gün kaldı.
YSK'nın ara kararına göre, il seçim kurulları bu sürede 2732 kısıtlı seçmenin ve 31 Mart'tan önce öldüğü halde, seçmen listelerinden kaydı düşürülmeyen 1229 kişinin yerine oy kullanıp kullanılmadığına bakılacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bir diğer iddia da cezaevlerinde tutuklu ve taksirli suçlar nedeniyle yatan 10 bin 290 kişi ile kasıtlı suçlardan hükümlü 5287 kişinin yerlerine34 başkalarının oy kullandığı iddiası. Yerleşim yeri cezaevleri görünen, kasıtlı suçtan hükümlü 236 kişinin oy kullandığı iddia ediliyor.
Seçmen görünen zihinsel engelli 21 bin kişi de araştırmaya dahil
Cezaevlerindeki tutuklular ya da taksirli suçlardan hüküm giyenler oy kullanabiliyor. Kasıtlı suçlardan dolayı hüküm giyenlerin ise oy kullanma hakları yok. Zihinsel engelleri nedeniyle oy kullanma hakları olmayan 21 bin seçmenin de oy kullananlar arasında olduğu iddia ediliyor.
Şimdi ilçe seçim kurullarında hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Seçmen listeleri ile imzalar karşılaştırılyor
Seçmen listelerini önlerine alan ilçe seçim kurulları, oy kullanmamaları gerektiği halde oy kullanan seçmen iddialarını açıklığa kavuşturmak için seçmen listeleri ile seçmenlerin oy kullandıktan sonra imza attığı listeleri karşılaştırıyor.
Örneğin İstanbul'un Fatih ilçesinde 225 hükümlü, 68 de ölü seçmen bulunuyor. Bu isimlerin kayıtlı göründüğü sandıklardaki imza listelerinde, isimlerinin karşısında imza olup olmadığına bakılıyor.
Eğer isimlerinin karşısında imza varsa, oy kullanmaması gereken kişilerin oy kullandığı sonucuna varılacak ve bu durum YSK'ya bildirilecek.
Adliyelere de iş düşüyor
Bir diğer çalışma da medeni haklarını kullanmaktan mahkeme kararıyla mahrum bırakılan seçmenlerin durumu. Bunun için isimler adliyelere bildirilecek ve ne zaman kısıtlılık kararı aldığı netleştirilerek seçimlerde oy kullanma haklarının olup olmadığına bakılacak.
Memur olmadıkları halde sandık kurullarında başkan veya memur üye olarak görevlendirilen 19 bin 623 kişinin de neden görevlendirildiklerine ilişkin araştırma ilçe seçim kurulları tarafından yapılacak.
Böylece İstanbul'daki ilçe seçim kurulları toplamda 60 bin 755 seçmenin, sandık memuru ve sandık başkanı hakkında araştırma yapmakla görevlendirildi.
YSK, araştırma sonuçlarının 5 gün içinde tutanakla kendilerine iletmelerini istedi. Ancak seçim kurullarının araştırmayı tamamlayamamaları durumunda YSK'dan ek süre isteme hakları bulunuyor.
Independent Türkçe