Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte giderek dijitalleşen yeni dünya düzeninde öne çıkan uygulamaların başında blockchain (blok zincir) ve kripto paralar geliyor.
Pek çok ülke, devlet destekli sanal para birimlerine yönelik çalışmalarını sürdürürken, yeni uygulamaların özel sektörden kamuya etkin olması bekleniyor.
Bitcoin gibi dijital para birimleri ile gerçekleştirilecek işlemlerin yapılmasını sağayan blockchain teknolojisini, kripto paraları ve bu alanda Türkiye ile dünyadaki yaklaşımları, EAK Digital CEO'su Erhan Korhaliller'le konuştuk.
"Blockchain teknolojisinin bu dünyada oynadığı rol, bize ‘güven’ sunması"
- Blockchain teknolojisi ve kripto paraların dünyadaki pozisyonu sizce nedir?
Bugün blockchain teknolojisine geçmişte hiç olmadığı kadar ihtiyaç var. Çünkü bize güven verdiğini düşündüğümüz, yıllarca emek verip biriktirdiğimiz paramızı emanet ettiğimiz büyük şirketlere ve organizasyonlara olan güven günden güne eriyor. İnsanlar bu şirketlerin yönetimlerine karşı daha şüpheci oldukça blockchain teknolojisi güvenli, adil ve şeffaf bir gelecekte dünyamızı daha güzel bir yer haline getirmek için eşsiz bir fırsat olarak öne çıkıyor. Geleneksel işlemlerin karşısında kripto paralar hızlı bir para akışına olanak sağlıyor. Dünya globalleştikçe, yenilikçi bir bankacılık sisteminin, mevcut olan yetersiz altyapıların yerini alması bir ihtiyaç haline geliyor. Blockchain teknolojisinin bu dünyada oynadığı rol ise bize ‘güven’ sunması oluyor.
"Türkiye'de çok sayıda genç yetenek mevcut"
- Türkiye’de durum nedir? Ülkedeki mevcut durum, teknolojik altyapı ve potansiyel kullanıcı alışkanlıkları göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki dönemde ilgi nasıl olur?
Türk kripto dünyasında güçlü ve büyüyen bir hareket söz konusu. Yakın zamanda yapılan bazı çalışmalarda Türkiye kripto paraya sahip olma ve kullanımı konusunda lider ülke olarak karşımıza çıktı. 2021’de, daha sağlıklı zamanlarda, İstanbul’da her yıl düzenlenen blockchain etkinlik haftası olan "Istanbul Blockchain Week", Türkiye’nin tüm dünyaya kripto konusundaki tutkusunu göstermesi için bir fırsat sunacak.
Türkiye’nin, dünyanın kripto merkezi olmak için müthiş bir şansı var. Türk üniversitelerinde doğru bir mentorluk ve eğitim yardımıyla dünyanın önde gelen blockchain teknolojisi çalışmalarını yapabilecek çok sayıda genç yetenek mevcut. Dünyaya Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli göstermek ve sürekli olarak gelişen, Türk ekonomisine uzun süreli pozitif etki edecek bir Türk blockchain ekosistemi yaratmak ise hepimizin elinde.
"Dünyada hâlâ banka hesabı olmayan ve global ekonominin dışında kalan 1,7 milyar kişi olduğu tahmin ediliyor"
- Kripto para ve blockchain teknolojisinin dünya ekonomilerinin geleceği olduğu görüşüne katılıyor musunuz? Evet ise neden?
Dünyada hâlâ banka hesabı olmayan ve global ekonominin dışında kalan 1,7 milyar kişi olduğu tahmin ediliyor. Bu, kabul edilebilir bir durum değil. Toplum olarak daha iyisini yapmamız gerekiyor. Blockchain teknolojisi bu insanları dışarıda tutan bariyerleri yıkabilmek için nihai çözüm. Dünyada nakit dışında ödeme yöntemleri ve dijital ödemeler çoktan kullanılmaya başlandı, ancak yurt dışına para göndermek halen büyük bir maliyeti beraberinde getiriyor. Dünyanın artık günün her saatinde hızlı ve ucuz bir şekilde sınırlara aldırış etmeden para transferi gerçekleştirmek gibi ticareti ve iş dünyasının gelişimini destekleyecek hamlelere ihtiyacı var.
"Blockchain endüstrisi genç olmasına rağmen şimdiden 350 milyar dolar değerinde"
- Bu alanda karşılaşılabilecek fırsatlar ve tehditler nelerdir?
Blockchain endüstrisi genç olmasına rağmen şimdiden 350 milyar dolar değerinde. Türk mercilerin, sektördeki regülasyonlar konusunda pozitif bir vaziyet almaları halinde Türkiye global sektör lideri olma ve yabancı yatırımcıları çekme konusunda büyük bir fırsata sahip. Tabii ki her teknolojinin yaygınlaşması için regüle edilmesi gerekir, ancak önemli olan bu regülasyonların inovatif anlayışı desteklemesi ve engelleyecek hamlelerden kaçınılması.
Her yeni ve regülasyonları tamamlanmamış teknoloji gibi blockchain endüstrisinde de aldatma haberler ve sektöre yeni giren insanlardan yararlananlar mevcut. Sektörün adına gölge düşürmemesi açısından bu gibi davranışlar talihsiz bir durum oluşturuyor. Dolayısıyla sektöre yeni giren herkesin öncelikle kendini eğitmesi ve araştırma yaparak hareket etmesi oldukça önemli.
Erhan Korhaliller kimdir?
Uluslararası blockchain iletişim ajansı EAK Digital’ın kurucusu ve CEO'su olan Erhan Korhaliller, aynı zamanda Istanbul Blockchain Week’in kurucusudur.
Türkiye'deki blockchain ekosistemi için de çalışmalarda bulunmayı hedefleyen Korhaliller, sektörün öne çıkan etkinliklerinden IstanBlock’a da ev sahipliği yapacaktır.
© The Independentturkish