AB’ye ticaret anlaşması için 15 Ekim’e kadar süre veren Boris Johnson: Uzlaşamazsak yeni anlaşma olmayacak

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği ile Brexit geçiş dönemi müzakerelerinde 15 Ekim'e kadar anlaşma sağlanamadığı takdirde yeni bir serbest ticaret anlaşmasının da yapılacağını sanmadığını belirtti

Boris Johnson, Temmuz 2019'dan bu yana Birleşik Krallık başbakanlığı görevinde/Fotoğraf: AFP 

2016'da yapılan referandumun ardından 31 Ocak'ta Avrupa Birliği üyeliğinden resmen ayrılan ve yıl sonuna kadar devam edecek 11 aylık bir geçiş dönemi başlayan İngiltere’nin Başbakanı Boris Johnson önemli açıklamalarda bulundu. 

İngiliz lider, yazılı açıklamasında, AB ile müzakerelerin son aşamasına geldiklerini hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı: 
 

Avrupa Birliği, zaman çizelgesi konusunda çok net oldu. Ben de öyle. 

Avrupalı dostlarımızla, eğer yıl sonunda yürürlüğe konulacaksa, AB Konseyince belirlenen 15 Ekim'e kadar bir anlaşma olması gerekiyor. 

Eğer anlaşamazsak, aramızda bir serbest ticaret anlaşması olacağını da sanmıyorum. Her iki tarafın bunu kabul etmesi ve bu doğrultuda ilerlemesi lazım.


AB ve Avustralya arasındaki ticari anlaşmaya benzer bir düzenleme yapabileceklerini söyleyen Johnson, sınırların ve limanların da buna göre hazırlandığını kaydetti.

Johnson, yasaların, kuralların ve balıkçılık alanlarının tam kontrolünü ellerinde tutacaklarını,  dünyadaki her ülke ile serbest ticaret anlaşması yapabilme özgürlüğüne sahip olacaklarını ve ülkesinin bunun sonucunda güçlü bir şekilde zenginleşeceğini belirtti.

Avrupalı ortaklarıyla görüşmeye her zaman hazır olduklarının altını çizen Johnson, "Eğer AB isterse uçuşlar, kamyonların ulaşımı, bilimsel iş birlikleri gibi bazı pratik konularda makul düzenlemelerin yapılmasını sağlayabiliriz. Kapılarımız hiçbir zaman kapalı olmayacak. Dostlar ve ortaklar olarak ticaret yapmaya devam edeceğiz. Fakat bir serbest ticaret anlaşması olmadan" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği ile hâlâ anlaşmanın sağlanabileceğini, eylül boyunca buna çalışacaklarını aktaran Boris Johnson, “Bu, AB'nin daha önce Kanada ve diğerleri ile imzaladığı standart serbest ticaret anlaşması konusundaki makul teklifimize dayanıyor” dedi ve ekledi: 
 

Ancak bağımsız bir ülke olmanın temelleri noktasında asla taviz vermeyeceğiz. Gecikmiş olsa bile, eğer AB mevcut pozisyonunu yeniden düşünerek bunu kabul ederse bundan memnuniyet duyarım.


İngiltere-AB müzakereleri 

AB'den 31 Ocak'ta ayrılan İngiltere, Birlikle ticaret başta olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyor.

Ayrılık anlaşması uyarınca tarafların müzakere sürecini ve geçiş dönemini uzatmak için haziran sonuna kadar karar vermeleri gerekse de görüşmelerde henüz ilerleme kaydedilemedi.

İngiliz yetkililer, AB'nin itirazlarına rağmen geçiş dönemini uzatmamakta ve müzakerelerin 2020 sonuna kadar tamamlanmasında ısrar ediyor.

Anlaşmaya varılamazsa iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık 2020 sonrasında Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre düzenlenecek.

Başbakan Johnson'ın "Avustralya şartları" diye nitelediği durum, büyük oranda anlaşmasız ayrılığı ifade ediyor. 

Avustralya'nın AB ile kapsamlı bir ticaret anlaşması bulunmuyor ve iki taraf arasındaki ticaretin büyük bir kısmı, bazı ürünler hariç, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre yapılıyor.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab 4 Eylül’de yaptığı açıklamada  Avrupa Birliği'yle bir ticaret anlaşmasına varabileceklerini; ancak AB'nin balık yatakları ve devlet desteklerine ilişkin isteklerini kabul etmeyeceklerini söylemişti. 

Avrupa Birliği yönetimi, hâlihazırda Birleşik Krallık sularında çalışmaya devam eden balıkçılarının işlerini korumak isterken, Birleşik Krallık, AB botlarına sınırlı geçiş hakkı tanımayı planlıyor. 


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU