Çin’in en büyük çip üreticisi, ABD’nin kara listesine alındığı haberleriyle yüzde 23 değer kaybetti

Akıllı telefon üreticisi Huawei, TikTok’un sahibi ByteDance’ten sonra Çin’in en büyük çip üreticisi SMIC’in de ABD’nin kara listesine alınacağı haberleri iki ülke arası ticaret savaşını alevlendiriyor

Fotoğraf: Getty Images

Çin ile ABD arasında devam eden ticaret savaşlarında son perde Amerikan yönetiminin açıkladığı “kara listeye” Çin’in en büyük çip üreticisi Shares of Semiconductor Manufacturing International Corp, kısa adıyla SMIC’in katılıp katılmayacağı oldu. 

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsünün CNBC’ye yaptığı açıklamaya göre yönetim, akıllı telefon üreticisi Huawei, TikTok’un sahibi ByteDance’ten sonra SMIC’i de kara listeye almayı planlıyor. 

Söz konusu haberlerin medyada yer almasının ardından SMIC hisseleri Hong Kong borsasında yüzde 23 değer kaybetti. Şanghay borsasındaki kayıp ise yüzde 11,29’a ulaştı. 

The Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre SMIC kara listeye alınma nedenlerinin başında şirketin Çin ordusuna destek verdiği iddiası yer alıyor. 

WSJ, ABD Savunma Bakanlığı’na teknoloji hizmeti sunan SOS International LLC’ın raporunda SMIC’in büyük bir Çinli savunma şirketiyle çalıştığının yazdığını belirtti. 

Cumartesi yayınladığı bir açıklamada Çin ordusuyla çalıştıklarını reddeden SMIC, “Şirketimiz haberler karşısında şok içerisindedir. Ancak yine de potansiyel yanlış anlamaları çözmek için ABD yönetimi ile samimi ve şeffaf bir görüşmeye açık olduğumuzu belirtmez isteriz” ifadelerine yer verdi. 

Çip üretiminde Tayvanlı TSMC ve Güney Kore merkezli Samsung’tan sonra üçüncü sırada yer alan SMIC, Amerikan çip sektörüyle de bağlantılı. Zira, SMIC’in kara listeyi alınması durumunda ABD’den üretim için gerekli teçhizatı sağlaması imkansız hâle gelecek. 


Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU