Yeni Gine Şarkıcı Köpeği'nin soyunun tükenmediği DNA analiziyle kanıtlandı

Yeni Gine Şarkıcı Köpeği'nin vahşi doğada yaşamını sürdürdürdüğü 2016'da keşfedilmişti

Kendine has havlama ve ulumasıyla çok nadir bir köpek türü olan Yeni Gine Şarkıcı Köpeği'nin vahşi doğada soyunun tükenmediği doğrulandı.

Bu vahşi köpeklerin bazı ataları 1970'li yıllarda yakalanmıştı. Onlardan üreyen yaklaşık 200 kadarı şu anda çeşitli hayvanat bahçeleri ve koruma merkezlerinde yaşamlarını sürdürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu tür 2016'ya kadar yaklaşık 50 yıl boyunca doğal ortamlarında görülmemişti.

2016'daki keşif çalışmasında, Endonezya'nın Batı Papua bölgesindeki dağlık bölgede tespit edilen 15 vahşi köpek incelenmişti. 2018'de keşif bölgesine geri dönen araştırmacılar bu dağlık bölgede yaşayan vahşi köpeklerin gerçekten Yeni Gine Şarkıcı Köpeği'nin soyundan gelip gelmediğini doğrulamak için ayrıntılı biyolojik örnekler topladı.

Pazartesi günü ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri (PNAS) adlı hakemli akademik dergide yayımlanan çalışmaya göre, bu köpeklerden DNA analizi yapılan üçünün genom sekansları Yeni Gine Şarkıcı Köpeği ile çok benzerdi ve bu türe diğer tüm köpek türlerinden çok daha yakınlardı.

Araştırmacılar genomların tıpatıp aynı olmamasına  ve yüzde 70 oranında benzerlik göstermesine karşın bu dağlık alandaki köpeklerin vahşi ve orijinal Yeni Gine Şarkıcı Köpeği popülasyonu olduğunu düşünüyor.

Zira araştırmacılar bu genetik farklılığın esaret altındaki Yeni Gine Şarkıcı Köpekleri'nin birbiriyle akraba bireylerinin çiftleştirilmesinden ve on yıllar boyunca vahşi doğadan uzakta bırakılamalarından kaynaklandığını belirtiyor.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU