Öldürülen Lübnan Başbakanı Hariri'nin oğlu: Suikastta Suriye ve Hizbullah'ın parmağı var

The Independent Özel Haber: Baha Hariri, Lahey'deki BM destekli mahkemenin hükmünü kabul ettiğini ama babasının ölümünün "siyaset ya da tarihten bağımsız gerçekleşmediğini" söyledi

Baha, Saad ve Eymen Hariri kardeşler (ortada) Beyrut'ta 2005'te babalarının öldürüldüğü şiddetli patlamanın yaşandığı bölgede dua etmişti (AFP)

Suikasta kurban giden Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin en büyük oğlu, mahkemenin Hizbullah'ı ve Şam yönetimini suçsuz bulmasına rağmen cinayette bu milis kuvvetinin ve Suriye'nin parmağı olduğuna dair kuvvetli kanıtlar olduğunda ısrar ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) denetimindeki mahkeme, Hizbullah üyesi Selim Cemil Ayyaş'ı 2005'te Beyrut'ta bomba yüklü kamyonla düzenlenen ve Hariri'nin yanı sıra 21 kişiyi öldüren saldırıyla bağlantılı 5 iddiadan suçlu bulmuştu. Hakimler olayda suç ortağı olduğu öne sürülen diğer üç sanık hakkındaysa beraat kararı vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte mahkeme, Hizbullah liderliğinin ya da Suriye hükümetinin cinayetten sorumlu olduğuna dair kanıt olmadığına hükmetmişti.

Merhum başbakanın destekçileriyse Ayyaş'ın bu eylemi, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın emri altında ve grubu destekleyen Suriye'nin işbirliğiyle gerçekleştirdiğini iddia etmişti.

Baha Hariri mahkemenin verdiği kararı kabul ettiğini söyledi. Ancak The Independent'a verdiği röportajda bu suçun "siyaset ya da tarihten bağımsız gerçekleşmediğini" de belirtti:

BM denetimindeki özel mahkeme, babamın katlinin siyasi bir suikast olduğunu, bu saldırının babamın Suriye'nin ülkemizi terk etmesi gerektiğine karar vermesinden sonra faaliyetleri tehlikeye girenler tarafından gerçekleştirildiğini doğrulamış oldu.

Refik Hariri'nin ölmeden kısa süre önce, Suriye'nin Lübnan'dan tamamen çekilmesi, bu ülkedeki güvenlik tertibatını dağıtması ve milis kuvvetleri silahsızlandırması gerektiği yönünde sergilediği duruşa bakınca mahkemenin verdiği bu hüküm Suriye'nin oynadığı role dair dolaylı olarak açık ve detaylı bir kanıt sundu.

Güvenlik gerekçesiyle Lübnan dışında kurulmuş olsa da Lübnan, Avustralya ve Jamaika'dan hakimlerin bulunduğu mahkemede sanıkların tümü gıyaben yargılanmıştı. Bir diğer şüpheli Mustafa Bedreddin ise 2016'da Suriye'de öldürülmüştü.

Geçen yıl geniş çaplı yolsuzluk karşıtı protestolar sonucu istifaya zorlanan eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin ağabeyi Baha Hariri sözlerini şöyle sürdürdü:

Mahkeme, olaya karışanların ve bu tür eylemlere yönelik benzer saikler, yerel düzeyde operasyonel kabiliyet ve deneyimle hareket eden diğer aktörlerin siyasi geçmişleri konusunda netti. Hizbullah lideri İmad Muğniye'nin de akrabası olan grup üyesi Selim Ayyaş, hakkındaki iddiaların hepsinden suçlu bulundu.

Mahkemenin kararına saygı duyuyor, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu da Hizbullah'ın eylemdeki rolünü kınamasından dolayı kutluyorum. Pompeo'nun, Hizbullah mensuplarının bağımsız çalışmadığına dair sözleri, bu grubun olayda dahline yönelik net bir işaretti. Hizbullah'ın habis nüfuzu, ülkemizin üstünde kara bir bulut gibi asılı duruyor. Ülke olarak parlamak istiyorsak o bulutu dağıtmak zorundayız.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU