Uzmanlar Erdoğan'ın müjdesini yorumladı: "Doğalgazın 5 yıldan önce çıkarılması zor, hepsi çıkarılsa dahi Türkiye'nin ihtiyacını en fazla 7 yıl karşılar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdelediği Karadeniz'de bulunan 320 milyar metreküp doğalgazı enerji uzmanları Türkyılmaz ve Gürbüz değerlendirdi. Doğalgazın hepsi çıkarılsa bile Türkiye'nin ihtiyacını en fazla 7 yıllık ihtiyacını karşılayacak

Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu doğal gaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyuruldu / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu açıklaması Türkiye kamuoyunda ses getirdi.

Bulunduğu belirtilen doğalgazın ne kadarlık bir sürede çıkarılabileceği ve Türkiye'nin ne kadarlık ihtiyacını karşılayacağı sorularını enerji uzmanlarına yönelttik. 

 

oğuz.jpg
Oğuz Türkyılmaz / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Çıkarılması en az beş, hatta 10 yıllık çalışma gerektirir"

İstanbul Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz açıklanan miktarın ilk tahminler olduğunu belirtti.

"Her şeye karşın doğalgaz bulunması olumlu bir gelişmedir" diyen Türkyılmaz, "Esas miktar, jeolojik ve jeofizik çalışmalardan sonra hesaplanacak, net miktar bu miktarın ne kadarının üretilebileceği ancak o zaman ortaya çıkacaktır" dedi.

Doğalgazın bulunduğu alanın kıyıdan 170 kilometre ötede olduğuna dikkat çeken Türkyılmaz, gazın bir anda çıkarılamayacağını söyleyerek şöyle konuştu:

Orada üretim yapılmaya karar verildiğinde sondaj çalışmaları için tesislerin kurulması ve bunun kıyıya ulaştırılması için boruların döşenmesi için en az 5 hatta 10 yıllık bir çalışma gerekir.

doğalgazlılar.jpg
Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacı 45 milyar metreküp / Fotoğraf: AA

 

"Hepsi çıkarılsa dahi en fazla yedi yıllık ihtiyacı karşılar"

Türkiye'nin yıllık 45 milyar metreküp doğalgaz ihtiyacının olduğunu kaydeden Türkyılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

Mevcut gazın hepsi çıkarılsa dahi bu da en fazla 7- 8 yıllık bir ihtiyacımızı karşılar. Hepsini de bir anda çıkaramazsın. Çevre sondajlarının da yapılması gerekir. Bir saha açıldıktan sonra üretim süreci 20-25 hatta 30 yıla yayılır. Bu da yıllık 16 milyar metreküp gibi miktara denk geldiğinden üretime geçildiğinde Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yüzde 20 veya 25'lik bölümünü karşılayabilir.

özgürgürbüz.jpg
Özgür Gürbüz / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Gürbüz:  Bu miktarla ihracatçı olmak mümkün değil"

Enerji analisti Özgür Gürbüz ise dün Reuters'in geçtiği haberlerde rezervin büyüklüğünün 800 milyar metreküp olarak iddia edildiğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise '320 milyar metreküp' dedi. 2017 yılında Türkiye'nin doğalgaz tüketimi 53 milyar metreküptü. Açıklanan rezerv yaklaşık 6 yıllık tüketime denk düşüyor. Bu miktarla enerjide net ihracatçı olmak, cari fazla vermek mümkün değil.

"Rezerv kadar maliyetler de önemli"

Rezerv kadar maliyetlerin de önemli olduğunu söyleyen Gürbüz, "Özellikle ABD'deki üretim nedeniyle ucuzlayan doğalgaz fiyatlarıyla kıyaslayıp bu rezervi çıkarıp çıkarmanın karlı olup olmayacağına bakmak gerek" dedikten sonra şöyle konuştu:

Doğalgaza bağımlılık yaptığımız binadan başlıyor. Rezerv bulmak iyi gibi görünüyor ama asıl mesele sorunu kökten çözmek, enerjiyi akıllı kullanan evler yapmak. İklim krizi nedeniyle Türkiye dahil tüm ülkelerin petrol, doğal gaz ve kömür kullanımını terk etmeleri gerekiyor. Bulduğumuz rezerv de bir gün tükenir. Başımızın üstündeki sonsuz enerji kaynağı güneşi görmemeye devam edersek ne iklim krizinden ne de enerjide dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz.

üretim.jpg
Gürbüz, esas meselenin petrole ve doğal gaza bağımlılığı azaltmak olduğunu kaydetti / Fotoğraf: AA

 

"Petrole bağımlılığı sıfırlamak gerek"

Dışa bağımlılık noktasında en büyük kalemin petrol olduğunu dile getiren Gürbüz şunları kaydetti:

"Bu da mevcut politikalarla mümkün değil. İstanbul'da kentin iki yakasını birbirine bağlayan dört karayoluna karşılık bir demiryolu var. Osmangazi Köprüsü'nde demiryoluna yer olsa İstanbul Bursa ve İzmir'e demiryoluyla bağlanabilirdi. Bu yanlış yatırımların hepsi otomotiv sektörünü, otoyol ve duble yol projelerini desteklemek için yapılıyor. Hızlı trenler ve toplu taşıma unutulur, kara ve havayolu teşvik edilirse petrole bağımlılık nasıl azaltılacak?" 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU