Rehber öğretmenler nöbetten kurtuldu ama şimdi de yazın çalışmalarının önü açıldı

İki yıl önce yapılan yönetmelik değişikliğiyle rehber öğretmenlere nöbet görevi verilebileceği yönündeki hüküm iptal edildi. Rehber öğretmenler nöbet tutmaktan kurtuldu ama şimdi de eklenen bir başka madde ile yaz tatillerinde de göreve çağırılabilecekler

Yönetmelikte yapılan değişiklik ile rehber öğretmenler nöbetten muaf oldu / Fotoğraf:rehberlik.cokbilgi.com / Twitter@ozbozdogan

Okullarda bulunan rehber öğretmenler, öğrencilere yaşadıkları sorunlarda psikolojik anlamda destek, gerektiğinde ailelerine de yol göstermede yardımcı oluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği'nde iki yıl önce yapılan değişiklikle daha önce nöbetten muaf olan rehber öğretmenlere de okulda nöbet tutma görevi verilmesinin önü açıldı.

Bu düzenleme, gerek rehber öğretmenlerin gerekse de öğretmen sendikalarının tepkisini çekti.

Özellikle Eğitim Sen, nöbet uygulamasının rehber öğretmenlerin çalışmasını engelleyeceğini öne sürerek kaldırılması talebiyle girişimlerde bulundu.

İki yılın ardından MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan yeni değişiklikle rehber öğretmenlere de nöbet görevi verilebileceğine dair hüküm iptal edildi.

özgür bozdoğan.jpg
Özgür Bozdoğan / Fotoğraf: Eğitim Sen

 

"Okullarda danışmanlığa gereksinim olmadığı bakış açısı vardı"

Hükmün iptalini sosyal medya hesabından duyuran Eğitim Sen Genel Yüksek Öğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, rehber öğretmenlerin öğrenci ile kurdukları ilişki ve okulda bulunma gerekçeleri ile nöbet görevinin örtüşmediğini iddia ederek, itirazlarının nedenini şöyle anlattı:

Öğretmenlere nöbet görevi verilmesinin arkasında aslında okullarda rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetine gereksinim olmadığı bakış açısı vardı. Bu sorıunlu bakış açısı rehber öğretmenleri ve işlevlerini zayıflatıyordu. Nöbet görevi bu anlamda rehber öğretmenlerin görev tanımına uygun olmamasına rağmen üzerlerine fiziken yüklenen bir görev olmakla birlikte  okul iklimini de olumsuz etkileme potansiyeli olan bir karardı.

"Nöbet asli görevlerini yapmalarına engel teşkil edecekti"

Bozdoğan, rehber öğretmenlerin öğrencilere destek olabileceği zamanlar ders aralarında olan teneffüsler ya da ders bitimleri olduğuna da dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:

Bu süre zarflarında nöbetçi olmaları onların asli görevini yapmalarına da engel teşkil edecekti. Bundan dolayı baştan beri bu uygulamanın kaldırılması için mücadele ettik. Bu kararın verilen mücadele sonucunda boşa çıkarıldığının da altının çizilmesi gerekir.

Şimdi de yazın çalışmalarının önü açıldı

Bozdoğan, yeni yönetmelik ile rehber öğretmenlerin nöbet tutmalarının önüne geçilirken yeni getirilen bir diğer düzenleme ile yaz tatillerinde de çalışabilmelerinin önünün açıldığına dikkat çekti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU