Lübnan eski İçişleri Bakanı: Beyrut’taki bu eylem açık ve net bir şekilde İsrail tarafından yapıldı

Meşnuk yaptığı açıklamada "depolanan amonyum nitratın 1400 tonunun patlamadan önce kaybolduğunu" iddia etti

Müstakbel Milletvekili Nihad el-Meşnuk / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Lübnan Sünni toplumunun temsilcisi konumundaki Müstakbel Hareketi’nden eski İçişleri Bakanı ve Milletvekili Nihad el-Meşnuk, İsrail’i Beyrut Limanı’ndaki patlamada parmağı olmakla suçlayarak "Beyrut’taki bu eylem açık ve net bir şekilde İsrail tarafından yapıldı. Bu yapılan araştırmalardan, okumalardan ve temaslardan elde edilen sonuçtur. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suçla karşı karşıya olduğumuz açık. Bu nedenle hiç kimse bu suçu üstlenmeye cesaret edemiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Meşnuk yaptığı açıklamada "depolanan amonyum nitratın 1400 tonunun patlamadan önce kaybolduğunu” iddia ederek şu soruları yöneltti:

"Hangi Lübnanlı yargıç, cesetlerin ve moloz yığınlarının arasında füzelerden geriye kalan parçaları bulduğunu açıklamaya cesaret edebilir? Hani yargıç patlamanın boyutunun 2 bin 750 ton amonyum nitrat olmadığını, bin 350 ton olduğunu ve geriye kalan bin 400 tonun nerede olduğunu söylemeye cesaret edebilir?”

Siyasi işgal altındayız

Meşnuk, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi arayarak Lübnan’ın içişlerine karışmayı bırakmasını istediğine dikkati çekerek "Biz siyasi olarak işgal edilmiş bir ülkeyiz” dedi. Menşuk "Macron’un bu açıklaması, işgal edilmiş bir devlet olduğumuzu gösteriyor ve bu işgale herhangi bir şekilde siyasi direnç gösterdiğimizi duyurmalıyız” ifadelerini kullanarak Refik Hariri’nin bütün kitlesini "bu sözlere kulak vermeye” çağırdı. Uluslararası soruşturma talebine değinen Meşnuk "Uluslararası soruşturma yapılmasına karar verilmezse toplu bir şekilde istifa etmeliyiz, karar verilirse şehit ailelerinin haklarının küçük bir kısmına ulaşmış olacağız” dedi.

Meşnuk "Mevcut hükümet işe yaramıyordu ve yaptığı en saçma şey askeri soruşturma ile uluslararası soruşturma arasında bir uzlaşma sağlamak için Yüksek Yargı Konseyi’ni görevlendirdiği son karardı. Ancak aslında bu boş bir çözüm çünkü bu konseye sevk edilen davaların hiçbiri herhangi bir karara bağlanmadı. Daha önce istifa etmiş bir adalet bakanı ve partili bir hakim atandı, üstelik Yüksek Yargı Konseyi’nin itirazına rağmen. Öyleyse buradan nasıl bir sonuç çıkmasını bekliyoruz?” dedi.

"Bağımsız milletvekillerini istifa etme konusunda yavaş davranmaya iten siyasi koşulların olduğuna” dikkat çeken Meşnuk Müstakbel Hareketi’nin, İlerlemeci Sosyalist Parti’nin ve Lübnan Kuvvetleri Partisi’nin Temsilciler Meclisi’nden istifa etmek istediğini ancak istişarelerin yapıldığı gece Fransa Cumhurbaşkanı’ndan şahsi olarak bir telefon aldıklarını ve Macron’un kendilerinden Lübnan’a dönene kadar beklemelerini istediğini belirtti.

Yakında kurulacak yeni hükümet hakkında Meşnuk "Geçen sefer hükümeti kurması için Nevaf Selam’ı aday göstermiştim ve hala benim adayım O. Kendisi gerçekten tarafsız, ağırbaşlı ve cesur bir insan. Başbakan Hariri’nin tarafsız bir hükümet kurmasına izin verileceğini zannetmiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Patlamada, 171 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 6 bin kişinin de yaralandığı açıklanmıştı. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır Beyrut Limanı'ndaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin yol açtığını söylemişti. Bu açıklamanın ardından sosyal medyanın yanı sıra Lübnan ve dünya basınında birçok soru ve ihmal iddiaları gündeme gelmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU