Koronavirüs salgınının yaygınlaşmasıyla birlikte mart ayı itibariyle birçok şirket evden çalışma sistemine geçti.
Bu şirketlerin önemli bir kısmı da halen evden çalışma sistemini sürdürüyor. Hatta bir kısmı da kalıcı hale getirdi.
Evden çalışmanın artmasıyla daha önce işyerinde, öğle aralarında yemeklerde karşılaşan çalışanlar arasında neredeyse tek iletişim kaynağı olarak telefon ve internet yazışmaları kaldı.
Teknolojik imkanlar hayatın her alanını özellikle de iletişimi kuvvetlendirdiği gibi normal koşullarda yüzyüze iken cesaret edilemeyen bazı sözlerin daha kolay söylenmesine neden olabiliyor.
Sonuç olarak ölçüyü bilerek veya bilmeyerek kaçıran birçok kişinin eylemi taciz kapsamına giriyor
Kurumsal şirketlere danışmanlık hizmeti veren ve iş dünyasına dair yazılar yazan Canan Duman, evden çalışmayla birlikte çalışanlar arasında sanal taciz şikayetlerinin arttığını öne sürerek şöyle konuştu:
“Garip saatlerde istenmeyen telefon konuşmalarına maruz kalınabiliyor”
Evden çalışma modelinde istihdamla ilgili çok sayıda sonuç oluşmaya başladığı gibi bazı kilit konular da ortaya çıkmaya başladı. Onlardan biri, evden çalışmada beliren “cinsel taciz”dir. Cinsel taciz suçunun en çok rastlandığı alanlar cep telefonları ve internet ortamlarıdır. Çalışanların garip saatlerde istenmeyen telefon görüşmelerine, aşırı aramalara, mesajlara, video görüşmelerinde ısrara, rahatsız edici konuşmalara, yorumlara maruz kalması gibi yeni tür cinsel tacizlerin ortaya çıkması yönünde makul bir ortam oluşmaktadır.
Sosyal medyadan sık sık mesaj göndermek taciz olarak algılanabilir
Sosyal medyada birbiriyle bağlantıda olan çalışma arkadaşları arasında da bu durumun yaşandığını öne süren Duman, gelen şikayetlerde yaşanan bir diğer sıkıntının genellikle şöyle olduğunu söyledi:
Aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanılmaktadır. Örneğin; çalışma arkadaşınızın Facebook’ta arkadaşlık isteğini kabul ettiniz. Gerçekte çok samimi değildiniz ancak kabalık etmemek için arkadaşlık teklifini geri çevirmediniz.
Yeni Facebook arkadaşınız, fotoğraflarınızı beğenmeye ve yorumlar yapmaya başladı. Hatta çok güzel göründüğünüzü söyleyip iltifatlar etmeyi sürdürdü ya da WhatsApp’tan sıkça mesaj göndermeye başladı.
Evden çalışmayla gittikçe artan bu ve benzer vakalar, aynı takımda olduğunuz çalışma arkadaşınızın cinsel tacizi sayılır mı sorusunu gündeme getirmeye başladı. Cinsel taciz suçunu, sadece fiziksel taciz temelli olarak algılamanın doğru olmayacağını gösterdi.
“Şirketler şikayetleri dışarı yansımadan çözmeye çalışıyor”
Şirketlerin evden çalışma döneminde artan bu şikayetlere karşın kurum itibarını zedelememek için mümkün olduğu kadar dışarı hatta diğer çalışanlara yansıtmadan çözme yolunu seçtiklerini kaydeden Duman, buna karşın izlenen yöntemin şirketin kurumsallık ve bilinç düzeyine göre farklılık da gösterebildiğini kaydetti.
“Şirketler, rahatsız edecek içerikler konusunda tutumunu paylaşmalı”
Evden çalışma hâlâ gelişen bir model olduğunu söyleyen Duman, bu sorunun çözümüne yönelik önerilerini şöyle dile getirdi:
Şirketler, çalışanları arasında birbirlerini rahatsız edecek içerikler konusundaki tutumunu paylaşmalı, cinsel taciz politikasını oluşturmalıdır. Çalışanların endişelerini dile getirmeleri için güvenli bir alan oluşturmalı, çalışanlara verilecek destek ve bakım konusunda güven vermeli ve farkındalığı artırmalıdır. Cinsel tacize uğrayan mağdurların kendilerine yapılan bu tür hareketlere katlanmak zorunda olmadıklarını belirterek Türk Ceza Kanunu’nun 105. Maddesindeki “cinsel taciz suçu” hakkında bilgilendirmelidir.
© The Independentturkish